Tampere
15 May, Wednesday
18° C

Proakatemian esseepankki

Sisun pimeä puoli



Kirjoittanut: Jimi Hautamäki - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Tässä esseessä käsitellään kuuluisaa suomalaista sisua ja sen ikävämpää kääntöpuolta. Heikki Valkama kertoo Ylen artikkelissa suomalaisesta tutkimuksesta, joka käsittelee sisua ja sen vaikutuksia ihmisiin. Sisu on tunnetusti arvostettu luonteen piirre, joka ajaa ihmistä olemaan ahkera vaikeissakin olosuhteissa. Sen olemassa olo saattaa kuitenkin vaikuttaa negatiivisella tavalla ihmisten jaksamiseen, sillä sen avulla perustellaan jaksamista, kun ei enää jaksa.

Ensimmäisenä mielikuvana suomalaisesta sisusta tulee mieleen esimerkiksi sanonta “läpi vaikka harmaan kiven” tai skenaario, jossa henkilö pyrkii takaisin ravintolaan, josta on jo lentänyt kaksi kertaa ulos. Moninaisiin tilanteisiin yhdistetty sisu on siis kiistelty ominaisuus suomalaisissa ihmisissä. Väkinäinen ja pakotettu selkärankaisuus, joka kumpuaa jostain syvältä sisältä usein “perkele!” huudahduksen kera.

VTT ja Helsingin yliopisto on ensimmäistä kertaa tutkinut sisua systemaattisesti. Tutkimuksen kyselyn perusteella sisu määriteltiin hyvään ja pahaan sisuun. Hyvällä sisulla saa asioita aikaiseksi huonoissakin olosuhteissa, kun taas paha sisu vaikuttaa jäärältä ja huonolla tavalla periksiantamattomalta. Haitallisten käyttäytymismallien perusteleminen suomalaisella sisulla voi aiheuttaa ongelmatilanteita henkilön jaksamisen ja työkavereiden suhtautumisen kanssa. Suomalaisessa työkulttuurissa on totuttu siihen, että sinnikkyys palkitaan. Usein se mahdollistaa henkilön tavoitteiden saavuttamisen tai piilevän potentiaalin löytymisen.

Valkama pohtii kirjoituksessaan, voiko omaan sisuun vaikuttaa tai voiko sitä tarvittaessa vähentää, sillä sen vaikutukset stressiin ja mielialaan ovat tutkimuksen mukaan kytköksissä. Oma sisukkuus kannattaakin pitää mielessä ja tiedostaa vaativaa työtä tehdessä ja arkea eläessä, sillä siitä voi saada voimaa tai se voi uuvuttaa. Valkaman mukaan sisu-tutkimusta ollaan laajentamassa Australiaan ja Saksaan.

 

Lähteet:

Valkama, Heikki. 2020. Tieteentekijät tutkivat, onko suomalaisesta sisusta hyötyä: Selvisi, että on olemassa hyvää ja huonoa sisua, jotka koostuvat pienistä ominaisuuksista.

https://yle.fi/uutiset/3-11213278

Kommentoi