Tampere
02 May, Thursday
15° C

Proakatemian esseepankki

Sisäiset ristiriidat johtajuudessa



Kirjoittanut: Johanna Kinnunen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Johtajuuden ristiriidat
Alf Rehn
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miten johtaa tehokkaasti ja sydämellä, kun pitäisi olla yhtä aikaa luja visionääri ja näkymätön tsemppaaja, tiimipelaaja ja oman tiensä kulkija? – Alf Rehn

En tiedä. En tosiaan tiedä.

Mitä johtajuus edes on? Suorastaan vihaan sanaa johtaja. Stereotyyppisesti ajatellaan tai ainakin minä ajattelen, että johtaja on kylmä, tuloskeskeinen ja tunteeton, vaikka tiedän, ettei nykyajan johtajat ole sellaisia. Mutta kuuluuhan pomoa vähän vihata. Vai miten se meni?

En pitänyt itseäni niin sanottuna johtajatyyppinä, kun aloitin Proakatemialla. En pitänyt itseäni johtajana ylipäätään elämässä, työelämässä, harrastuksissa tai koulussa. Olen saanut kuitenkin tiimiläisiltäni ja valkultani palautetta siitä, että minusta olisi johtajaksi. Minulla on ollut ristiriitaiset fiilikset siitä palautteesta. Näen itsessäni joitain piirteitä, jotka johtajuudessa ovat mielestäni tärkeitä ominaisuuksia. Toisaalta en halua nähdä itseäni johtajana, sillä minulla on niin vahvat mielikuvat siitä, että johtajat ovat usein kylmiä ja tunteettomia. En halua olla sellainen ihminen. Jos olen johtaja, olenko minä sellainen tai tuleeko minusta sellainen? Onko muillakin sellaiset mielikuvat jo valmiiksi?

Tartuin ensimmäiseen haasteeseen Proakatemialla olemalla tiimini Myyntipäivien projektipäällikkö. Haasteessa minua ei kiehtonut niinkään johtajuus, vaan haaste itsessään. Sytyn haasteista ja sytyin siitäkin. Se oli ensimmäinen kokemus projektipäällikkönä olemisesta, ja se olikin erittäin opettavainen. Painin paljon erilaisten kysymysten kanssa. Halusin olla tietynlainen johtaja, tietämättä oikeastaan edes, miten tulisi johtaa tai millainen johtajan tulisi olla. Tiesin vain, että halusin olla oma itseni ja toimia omien arvojeni mukaisesti, jotta pystyn seisomaan kaiken takana omilla jaloillani. Halusin olla mahdollisimman hyvä johtaja. Mutta sepä siinä olikin, miten olla yhtä aikaa huomioonottava, sydämellinen, läsnäoleva, päätöksentekijä, suora, tehokas, visionääri, tsemppaava, kärsivällinen, suunnitelmallinen, tiimipelaaja ja mitä vielä.

Minun luonteeni on ääripäitä täynnä. Olen herkkä, mutta suorasanainen. Hallitsen kokonaisuuksia, mutta aina ei kiinnosta suunnitella. Jaksan tsempata, mutta joskus palaa pinna kyllä totaalisesti. Saan tiimistä inspiraatiota, mutta joskus tekisi mieli vain kantaa vastuu yksin ja hoitaa omat asiat, miettimättä miten se vaikuttaa muihin tai on vaikuttamatta. Näen monesti muutaman askeleen edemmäksi, mutta toisaalta tiedän, että aina ei ole hyvä ennakoida. Pystyn tekemään päätöksiä nopeastikin, mutta painin muun muassa miettien, oliko päätös oikeudenmukainen tai kannattava tehokkuuden ja taloudellisuuden kannalta. Olen tunteellinen ja koen, että tunteille pitää antaa tilaa, mutta joskus ajattelen, että jotkut asiat on vaan hoidettava asioina ja mentävä eteenpäin. Minun on vaikea sietää vatvomista. Tartun asiaan ja joko onnistun tai epäonnistun siinä – tai sitten jätän vain tekemättä. Ajatusmaailmaani ei oikeastaan mahdu välimaastoa, se on joko tai. Kannan teoistani tai tekemättä jättämisestä vastuun ja ehkä jopa opin siitä. Olenko ristiriitoja täynnä? Voi, kyllä olen.

Koen, että johtajana on henkisesti rankkaa olla; painia niin monen ristiriidan kanssa. Samanlainen johtajuus ei sovi kaikille, sillä ihmiset ovat erilaisia. Johtajan täytyy jollain tavalla mukautua riippuen johdettavasta. On tärkeää tunnistaa johdettavien vahvuudet ja hyödyntää niitä.

Tämän esseen insipiraatio lähti siitä, että joku sisäinen palo minussa on, että haluan tulevaisuudessa olla johtotehtävissä, mutta toisaalta minun henkinen kanttini ei välttämättä kestä sitä. Tämä oli pohdintaa sisäisistä ristiriidoista, joita itse koen. Oikeita vastauksia en edelleenkään tiedä, miten selvitä niistä ristiriidoista. Ehkä se on itsensä hyväksymistä ja kehittämistä, itsensä johtamista. Sen tiedän, että johtajuus ei ole yksinkertaista ja selkeää.

Halusin nostaa tähän loppuun vielä Alf Rehnin vinkit johtajuuden kehittämiseen.

  1. Ole oma itsesi
  2. Sitä saa mitä tilaa
  3. Tee tai jätä tekemättä

”Johtajan täytyy olla oma itsensä – kukaan ei seuraa falskia tyyppiä” – Alf Rehn

 

Lähteet:

Visma. N.d. #kasvu360: Jakso 9 – Armollinen johtajuus – Alf Rehn. Artikkeli podcast -haastattelusta.

https://www.visma.fi/kasvu360/jakso-9-johtajuus-alf-rehn/

Kommentoi