Tampere
17 Jun, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Sijoitusblogi – ajatuksia Mikko SjögreniltäKirjoittanut: Juho Vähätalo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Akatemian omat pojat järjesti huikean seminaarin Tampere Areenalla perjantaina 16.3.2018. Yksi puhujista, Mikko Sjögren, tarjosi erityisen mielenkiintoisen puheenvuoron vaurastumisesta, talouden hallinnasta ja sen suhteesta työhyvinvointiin. Kyllä, ihmisten taloudellinen tilanne vaikuttaa merkittävästi työsuoritukseen ja hyvinvointiin, vai väitätkö, ettet ole nähnyt ihmisten stressaavan raha-asioista?

 

Oma kiinnostuksen siemeneni sijoittamiseen on kylvetty kotona hyvissä ajoin ennen täysi-ikäisyyttä, ja näin ollen sain vaurausvalmentaja Sjögrenin puheesta tukea omaan ajatteluun, uusia ideoita ja kiinnostavia faktoja. Puhujana hän oli todella viihdyttävä ja suosittelenkin lämpimästi näin 45 minuutin kokemuksella menemään Sjögrenin oppitunneille.

 

Pari faktaa Mikon puheesta, mitkä haluan nostaa jokaisen ajatuksiin:

  • Suomalainen kuluttaa keskimäärin 107% vuotuisista tuloistaan
  • 80% työssäkäyville jää jäljelle alle 200€ kuukauden menojen jälkeen

Ensimmäinen faktoista tarkoittaa luonnollisesti velkaantumista. Tämän päivän rahoituslaitoksethan siitä hyötyy, kun hyvinvointivaltioihin on onnistuttu luomaan kulutuksen joukkohypnoosi ja ihmiset kertovat pahimmillaan nauraen elävänsä yli omien varojen. Lisäksi Sjögrenin mukaan vain joka viides työssäkäyvä pystyy säästämään yli 200€ kuukaudessa. Vaikuttaa siltä, että vastaavanlaisille varallisuusvalmentajille, kuten Mikko Sjögrenille, olisi kotimaassamme kysyntää nyt ja tulevaisuudessa.

 

Ihmistä pidetään maapallon eläimistä älykkäimpänä, mutta miten on mahdollista, että oravat osaavat säästämisen paremmin kuin me ihmiset? Orava tietää, että kesällä on heidän ravintoaan, pähkinöitä, saatavilla. Orava syö kesällä pähkinöitä ja samalla säästää kaikki saatavilla olevat pähkinät pesäänsä tulevaa talvea varten. Ihminenkin kyllä tietää, että olisi hyvä laittaa pähkinöitä, eli rahaa säästöön, mutta kummallisesti silloin kun rahaa on saatavilla, sitä myös kuluu enemmän.

 

Edellä mainitut oravan ja ihmisen käytösmallit kuulostavat varmasti meille kaikille tutulta, mutta kumpaa itse toteutat? Aikaisemmin totesin, että viidennekselle työssäkäyvistä jää yli 200€ säästöön kuukauden pakollisten kulujen jälkeen. Tavallinen kuluttaja ajattelee tuon summan mahdollisuutena ostaa jotakin mielihyvää tuottavaa, sijoittaja näkee, kuinka paljon tuo summa toistuvana sijoituksena on 20 vuoden päästä.

 

Pari mietettä loppuun meille kaikille purtavaksi:

  • Sijoittaja sijoittaa ensin ja kuluttaa sen jälkeen. Kuluttaja kuluttaa ensin ja sijoittaa sitten jos pystyy. Miten itse teet? Miten opiskelija pystyisi sijoittamaan?
  • Raha lisääntyy käskemättä, kunhan se on sijoitettu ympäristöön, jossa sillä on aikaa ja korollekorkoa -ilmiö.
  • Seura tekee kaltaisekseen, joten otetaan hyöty irti akatemian uunituoreesta sijoitussolusta!
Kommentoi