Tampere
18 May, Saturday
18° C

Proakatemian esseepankki

Sijoittamisen esseesarja – OsakepoimintaaKirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ensimmäisessä sijoittamisen esseesarjassani kävinkin lyhyesti läpi mitä on osakesijoittaminen ja miten se eroaa rahastosijoittamisesta. Osakesijoittaja valitsee osakkeensa pörssistä, ostaa suoraan tietyltä yhtiöltä eikä rahaston kautta. Mutta mistä moinen hypetys osakesijoittamiseen? Miksi ihmiset ylipäätänsä haluavat ostaa suoria osakkeita?

Miksi ihmiset osakesijoittavat? 

Kun sijoitat indeksirahastoon, kuten minä, pääset kiinni pelkästään pörssin keskimääräiseen tuottoon. Jos taas sijoitat suoriin osakkeisiin niin voit ainakin tähdätä siihen, että saat korkeamman kuin sen keskimääräisen tuoton. Toisin sanoen pyrit voittamaan ne osake markkinat. Jännittävää eikö. Osakepoiminta on kuitenkin haastavaa, sillä pyrit omalla osakepoiminnalla sekä fiksuudella poimimaan sieltä pelkästään ne osakkeet, joilla tulevaisuus tulee menemään loistavasti ja taas jättämään pois ne osakkeet, joilla menisi huonommin. Helposti sanottu, kun tehty. Mistä tuon muka näkee? Kristallipallostako. No ei, sitähän ei kukaan osaa sanoa ja sen takia sijoittamiseen kuuluukin aina riski. Mutta olemalla itse aktiivinen, voit pienentää riskin määrää ja jopa tehdä voittoa. Toisaalta se mielenkiinto osakesijoittamiseen voi olla se, että sinusta tulee sen sijoittamasi yrityksen omistaja, mikä varmasti tuottaa hyvän fiiliksen.

Itse en ole vielä sijoittanut suoriin osakkeisiin, sillä olen laskenut oman pitkäjänteisen sijoitussuunnitelman indeksirahastojen varaan. Opiskelijana suosin rahastosijoittamista enemmän, sillä osakesijoittaminen vaatii paljon enemmän pääomaa kuin sen 15 euroa (siitä kohta lisää), mutta odotan innollani, että pääsen sijoittamaan joskus suoriin osakkeisiin.

No miten ja mistä aloittaa?

Jokainen prosessi on erilainen. Jokaisella on oma tapansa sijoittaa. Jos et ole koskaan ennen sijoittanut ja mielessäsi on jokin tietty yhtiö, on hyvä aloittaa ainakin seuraamalla uutisia ja lehtiä, katso mitä asiantuntijat sanovat yhtiöstä. Tarkastele yhtiön kehitystä sekä tunnuslukuja. Monet osakesijoittajat seuraavat mielenkiinnolla eri yrityksiä ja jopa lukevat näiden tilipäätöksiä.

Esimerkki Pihlajalinna Oyj

Sanotaan, että haluat ostaa Pihlajalinnan osaketta. On hyvä aloittaa tutkimalla yhtiön tilinpäätöstä, jotta nähdään miten tällä menee taloudellisesti. Tilinpäätöksen löytää yrityksen omilta sivuilta sijoittaja kohdalta. Sieltä avaat uusimman tilinpäätöksen (katsottu 2018), scrollaat tuloslaskelmaan ja katsot liikevaihdon. Pihlajalinnan liikevaihto on ollut 487, 8 miljoonaa. Tämä liikevaihto kertoo sen, että millä summalla yrityksen tuotteita tai palveluita on myyty viime vuonna eli kuinka hyvin heidän tarjontansa on käynyt kaupaksi. Se ei kuitenkaan vielä kerro sitä, että onko pihlajalinna tehnyt voittoa tai tappiota. Tuloslaskelmasta löytyy myös sellainen kohta, kun liiketulos. liiketulos = liikevaihto miinus kaikki kulut. Pihlajalinnalla tämä on ollut 7,1 milj. No onko tämä yhtiö sitten hyvä vai ei? 

Kun olet katsonut tilinpäätöksen, siirrytään nykyaikaan. Nordnetilta näkee Pihlajalinnan osakekurssin arvon, joka on tällä hetkellä esseetä kirjottaessani 8,76. No, onko se kallis? Osakkeen hinta ei itsessään vielä kerro sen halpuudesta tai kalleudesta eli oli se yhden osakkeen hinta 10€ tai 50€, sillä ei vielä ole merkitystä. Tunnusluku, joka voi vähän antaa suuntaa osakkeen arvosta on P/E luku. Pihlajalinnalla tämä on 22,12 ja se tarkoittaa, että sijoittajat ovat valmiita maksamaan 22,12 jokaisesta Pihlajalinnan tekemästä eurosta. Eli jos yhtiön P/E luku on korkea, se tarkoittaa sitä, että sijoittajat uskovat yhtiön voivan kasvattaa tulostaan tulevaisuudessa, mikä on positiivinen asia. Osakkeen hintaan eli tässä tapauksessa 8,76, sisältyy jo sijoittajien tulevaisuuden odotukset sille yhtiölle, mikä tarkoittaa sitä, että sinun täytyy maksaa Pihlajalinnan tulevaisuuden kasvusta jo nyt.

Mikä on hyvä P/E luku? Historiallisesti pörssissä keskimääräinen P/E luku on ollut 16. Yhtiöt, jotka tekevät tasaista tuottoa vuodesta vuoteen, ovat niitä isoja turvallisia yhtiöitä, ja heillä on matala P/E eli yleensä alle 16. Jos taas jonkun yhtiön P/E on todella matala, niin se voi kertoa sitä, etteivät sijoittajat usko yhtiön tulevaisuuteen yhtään. P/E luku ei aina kerro totuutta.

Millä summalla ostaa?

Ennen kuin lähdet osakesijoittamaan, on hyvä pohtia, miten paljon sinulla on rahaa laitettavaksi osakesijoitukseen ja miten paljon voit menettää ilman, että menetys aiheuttaa sinulle ongelmia. Kuten aikaisemmin jo mainitsinkin, että rahastoa voi ostaa vaikka 15€:lla. Sen sijaan suorien osakkeiden ostosta menee kaupankäyntikulu, joka riippuu palveluntarjoajasta. Jos ostat osaketta 100 eurolla ja maksat siitä 10 euron välityspalkkion, niin se on aika iso prosentti. Tästä syystä osakkeita kannattaa ostaa vähintään 500€:lla, silloin välityspalkkiosi olisi vain 2%. Sitä pienemmät summat kannattaa sijoittaa rahastoon.

 

Lähteet:

Pihlajalinna.fi. Sijoittajille. Luettu 20.10.2020. https://investors.pihlajalinna.fi

Nordnet.fi. Pihlajalinna Oyj. Luettu 20.10.2020. https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/osakekurssit/16283498-pihlajalinna

Sijoittaja.fi. Miten sijoitan osakkeisiin. Luettu 20.10.2020. https://www.sijoittaja.fi/109201/miten-sijoitan-osakkeisiin/

Pörssisäätiö.fi. Luettu 20.10.2020. https://www.porssisaatio.fi/blog/2017/12/10/nain-aloitat-osakesijoittamisen-eli-nyrkkisaantoja-aloittelijalle/

Sijoitustieto.fi. Luettu 20.10. 2020. https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/varmista-onnistunut-osakepoiminta

Taloustaito.fi. Luettu 20.10.2020. https://www.taloustaito.fi/Rahat/osakepoimintaa–miten-loytaa-sijoitussalkkuunsa-yhtioita-joista-saa-parhaat-tuotot/#f0de0dfb

Mimmit Sijoittaa podcast K1, Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander, 2019.

Kommentoi