Tampere
17 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Sijoittamisen ABC



Kirjoittanut: Jesse Pihkanen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sijoittamisen ABC

Säästöpankkiryhmän teettämän tutkimuksen mukaan vain viidesosa suomalaisista on kiinnostunut osakesijoittamisesta. Mielestäni tämä on huolestuttavaa. Toisaalta tutkimus kertoo, että 70% vastaajista säästää tai sijoittaa alle 100€ kuukaudessa, tähän on laskettu mukaan 18%, jotka eivät säästä tai sijoita ollenkaan. Luvut ovat karua katseltavaa nykyisessä taloustilanteessa. Mielestäni on outoa, että pahimpaan varautuva suomalainen kansa ei kuitenkaan ymmärrä säästää ja sijoittaa turvatakseen omaa taloudellista tulevaisuuttaan. Ei olekaan ihme, että Suomessa on paljon luottotiedottomia ja pikavippiyrityksiä on jokaisen kulman takana. Sijoittamisen ja säästämisen aloittaminen saattaa tuntua monesta hankalalta, minkä näenkin yhdeksi syyksi vähäiseen kiinnostukseen sijoittamista kohtaan. Mikäli itse säästät ja sijoitat edes epäsäännöllisesti, taputa itseäsi selkään, olet aloittanut jo aiemmin jotakin millä voit turvata taloustilanteesi pahimman päivän osuessa kohdalle. Mikäli et ole vielä aloittanut sijoitussäästämistä, tämä essee on sinulle!
(salkunrakentaja.fi)

Itse aloitin sijoittamisen puhtaasti tietämättä asiasta sen enempää. Sain ystävältäni vinkin aloittaa sijoittamisen Nordnetin kautta. Ennen arvo-osuustilin avaamista, ensimmäinen askel on kuitenkin päättää, miksi ja miten haluat säästää. Säästätkö turvataksesi taloudellisen tulevaisuuden pitkällä aikavälillä, säästätkö autoa tai asuntoa varten vai tavoitteletko ”isoja” voittoja lyhyellä aikavälillä. Lienee selvää, että viimeinen vaihtoehto näistä vaatii eniten paneutumista asiaan ja jatkuvaa osakkeiden seuraamista. Asuntoa varten paras keino säästää lienee pankkien ASP-tilit. Näissä harvoin on suuria eroja, mutta kilpailuttaminen on aina järkevää.

Säästäminen pahan päivän varalle onnistuu joko oman pankin tai erilaisten muiden palveluiden kautta, kuten mainitsemani Nordnet. Yksinkertainen säästäminen ja sijoittaminen on oikeasti helppoa, mikäli olet joskus siirtänyt rahaa tililtä toiselle. Luot joko omaan pankkiisi tai Nordnettiin tilin, jonne siirrät haluamasi summan rahaa. Kun raha näkyy sijoitustilillä, on se vapaasti käytettävissä. Itse sain vinkin aloittaa säästämisen Nordnetin Superrahastoihin, joiden ylläpito- ja merkintäkustannukset ovat ilmaiset. Monet pankit tarjoavat myös omia rahastojaan asiakkailleen ilman suurempia kustannuksia. Rahastoihin sijoittaminen on melko riskitöntä ja se on suunniteltu pitkän aikavälin sijoitukseksi. Paras neuvo rahastoihin sijoittaessa on hajauttaa sijoitus useampaan rahastoon ja unohtaa asia vuosiksi. Sijoitussäästäessä on mahdollista asettaa automaattinen siirto omalta pankkitililtä suoraan rahastoon, esimerkiksi palkan tullessa tilille. Näin huomaamattasi kerrytät sijoituksesi arvoa. Esimerkiksi Nordnetin Superrahasto Suomi on kasvanut 3 vuoden aikana 36,5% (Nordnet 12.11.2019). On harvinaista, että rahaston arvo laskee pitkällä aikavälillä, pörssistä riippuen hetkellisiä laskuja voi ilmetä.

Sijoittaminen osakkeisiin onkin hieman vaativampaa. Osakkeita ostaessa on syytä aloittaa tutustumalla mielenkiintoiseen yritykseen. Osakkeiden valintaan on monia eri tapoja. Joku tarkastelee paljon yhtiöiden tunnuslukuja ja numeroita, toinen saattaa hakea osaavaa johtoa ja omistajia, kun taas kolmas pohtii megatrendien vaikutusta eri yhtiöiden liiketoimintaan. Ostamalla osakkeita olet yksi yhtiön omistajista. Kannattaa miettiä, miltä yhtiön tulevaisuus näyttää, pystyykö se kasvamaan ja tuottamaan tulosta. Ehkä yksi tunnetuimmista sijoittajista Warren Buffet on jakanut 21 vinkkiä sijoittamiseen liittyen:

  1. 1. Osakkeen ostaminen on muutakin kuin sen hinta
    (Tällä tarkoitetaan, että osakkeeseen liittyy muutakin kuin sen kauppahinta ja arvo pörssissä. On tärkeää ymmärtää, mitkä asiat vaikuttavat osakkeen hintaan.)
  2. Menestyäksesi sijoittajana sinun ei tarvitse olla nero: menestyksekäs sijoittaminen ei edellytä rahoitusteorian tuntemista.
  3. Hallitse perusteet: tärkeintä on ymmärtää kaksi asiaa: miten yrityksen arvo tulee määrittää ja miten tulee suhtautua markkinahintoihin.
  4. Älä osta osaketta vain siksi että kaikki vihaavat sitä: vastavirtaan sijoittaminen, eli ns. kontra-sijoittaminen on Buffetin mielestä typerää.
  5. Hyvinä aikoina ei välttämättä tapahdu ikäviä asioita.
  6. Huolehdi aina likviditeetistä.
    (Likviditeetti tarkoittaa maksuvalmiutta ja maksukykyä.)
  7. Paras hetki ostaa yhtiön osakkeita on silloin kun yhtiöllä on tilapäisiä ongelmia.
  8. Osakkeet ovat aina selvinneet kriiseistä: pitemmällä aikavälillä osakemarkkinoiden uutiset ovat myönteisiä.
  9. Älä ihastu koviin saavutettuihin tuottoihin.
  10. Ajattele pitkällä aikavälillä: ”Jollet halua omistaa osaketta 10 vuotta, älä edes kuvittele omistavasi sitä 10 minuuttia”.
  11. Ikuisuus on hyvä sijoituskohteen omistusaika.
  12. Osta osakkeita, joita johtavat idiootit. ”Yritän ostaa osakkeita liiketoiminnoista, jotka ovat niin upeita, että idioottikin voisi sitä johtaa”.
  13. Ole ahne, kun muut ovat peloissaan.
  14. Kaikkiin sijoitusmahdollisuuksiin ei kannata tarttua.
  15. Unohda politiikka ja makrotalous, kun valitset osakkeita sijoitussalkkuun.
  16. Mitä enemmän käyt osakkeilla kauppaa, sitä enemmän häviät.
  17. Yrityksen hinta ja arvo eivät ole sama asia.
  18. Monimutkaiset sijoitustuotteet eivät tarjoa lisäbonusta.
  19. Hyvä liikemies on myös hyvä sijoittaja.
  20. Korkeammat verot eivät ole sijoittamisen este.
  21. Yritykset, jotka eivät muutu, voivat olla hyviä sijoituskohteita.

(Warren Buffet / salkunrakentaja.fi)

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Esimerkiksi Suomen suurin teleoperaattori Elisa Oyj:n osake on kasvattanut arvoa 3 vuoden ajalla 67,54% (12.12.2019 Nordnet). Kun taas suomalaisten ikuinen suosikki Nokia Oyj:n osake on laskenut 3 vuoden aikana 20,05% (12.12.2019 Nordnet).

Osakkeiden ostosta ja myynnistä menee usein välityspalkkio ja arvo-osuustilin pidosta voi olla myös kuluja. Nämä kulut riippuvat välittäjästäsi, ja siksi eri palveluntarjoajien kustannuksia kannattaa vertailla ja kilpailuttaa. Toisessa paikassa saattaa olla esimerkiksi edullisempi tai ilmainen säilytys ja korkeammat kulut osto- ja myyntitoimeksiannoista, ja toisessa taas edullisempi kaupankäynti ja kalliimpi säilytys, joten kannattaa myös pohtia tätä oman sijoitusaktiviteetin kannalta. Lisäksi on tärkeää muistaa, että sijoittamisesta saaduista tuotoista menee veroa. Osakkeita myytäessä maksetaan myyntivoitosta niin kutsuttu luovutusvoiton vero. Vero on 30 prosenttia tuotoista silloin, kun pääomatulot ovat korkeintaan 30 000 euroa vuoden aikana. 30 000 euron ylittävästä verotettavan pääomatulon osuudesta maksetaan 34 prosentin suuruinen vero. (Pörssisääätiö.fi)

Aloita sijoittaminen jo tänään (Invest you must)! Sijoittaja John Boglen mukaan aika on ystäväsi.
Sijoittaminen on hyödyllinen harrastus, joka kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena. Korkoa korolle -ilmiö tekee ihmeitä pääomalle pitkän ajan kuluessa. Sijoittaminen voi tuntua pelottavalta, mutta alkuun päästessä huomaat, kuinka hyödyllistä se on. Tasaisella sijoitussäästämisellä kasvatat huomaamattasi pääomaasi. Onnea ja malttia sijoittamiseen!

Lähteet:
https://www.salkunrakentaja.fi/2017/10/sijoittaminen-saastaminen-selvitys-oma-talous/ (12.12.2019)

https://www.salkunrakentaja.fi/sijoittaminen/ (12.12.2019)

https://www.porssisaatio.fi/blog/2017/12/10/nain-aloitat-osakesijoittamisen-eli-nyrkkisaantoja-aloittelijalle/ (12.12.2019)

Aihetunnisteet:
Kommentoi