Tampere
02 May, Thursday
15° C

Proakatemian esseepankki

Sijoittaminen on kaikkia varten



Kirjoittanut: Tuomas Santala - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Pörssi-ilmiöitä
Petri Ukkola
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sijoittaminen on kaikkia varten

 

Yksilöessee – 2 ep.

 

Avaus

Luin kirjan nimeltä: ”Pörssi-ilmiöitä”, jonka on kirjoittanut Petri Ukkola. Suosittelen tätä kirjaa kaikille sijoitustoiminnasta kiinnostuneille. Olen lukenut paljon sijoittamisesta mutta tämä kirja oli sopiva yhdistelmä sijoitustietoa, pörssimarkkinoihin vaikuttavista makrotalouden tekijöistä sekä erilaisista markkinaindikaattoreista. Kirja on julkaistu 2020, joten kaikki tiedot kirjassa ovat ajankohtaisia. En ole sijoitusneuvoja, eikä mitään tässä esseessä kirjoitettua tule olettaa sijoitusneuvoksi. Haluan tällä esseellä herättää ajatuksia ja tuoda perustietoa sijoittamisesta ihmisten tietoisuuteen.

 

Johdanto

Vielä nykyäänkin törmää ajatukseen siitä, että sijoittaminen olisi ainoastaan rikkaiden ihmisten harrastus. Sijoittaminen oli vielä muutaman kymmenen vuotta sitten lähinnä pienten piirien ja yleensä rikkaiden harjoittamaa toimintaa, mutta nykypäivänä asia on toisin. Suurin sijoittamisen suosioon vaikuttava tekijä on ollut globalisaatio ja teknologian kehittyminen. Nykyään näkee sijoittamiseen liittyviä uutisia ja kirjoituksia joka paikassa. Muutama kymmenen vuotta sitten esimerkiksi pörssiosakkeita ostettiin puhelimitse ja paikallisten pankkipalveluiden kautta. Nykyään kaikki pörssimarkkinoiden toiminnot sijoittuvat verkkoon.

On helppo sanoa vanhemmilleen: ”miksi ette alkaneet sijoittamaan nuorena, jotta olisimme nyt rikkaita”. Totuus on, että vanhempasi eivät todennäköisesti tienneet nuorempana mitä sijoittaminen tarkoittaa, eikä heillä ollut älypuhelimia, joilla ottaa asiasta selvää. Nykyään suurin osa suomalaisista tietää internetin ansiosta sijoittamisesta ja sen aloittamiseen menee puhelimella noin 15 minuuttia. Tietämättömyys ei siis ole enää syy sijoitustoiminnan aloittamatta jättämiseen. Syy on yleensä harhaluulo siitä, että ei ole tarpeeksi rahaa sijoitustoiminnan aloittamiseen, joka ei kenenkään kohdalla pidä paikkaansa. Sijoittamisen aloittamiseen esimerkiksi Nordnet AB -nimisellä osake- ja rahastovälittäjän asiakkaana tarvitsee 15 euroa. Toinen sijoitustoiminnan aloittamatta jättämiseen johtava syy on pelko siitä, että häviää kaikki sijoittamat rahansa. Tämäkään ei kevyellä perehtymisellä ja turvallisen sijoitusstrategia valitsemalla, suurella todennäköisyydellä pitkässä juoksussa pidä paikkaansa, vaan tuotto sijoitetulle pääomalle on lähes varmaa.

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että sijoittamiseen liittyy aina riski oman pääoman negatiivisesta tuotosta, ja, että sijoittaminen ei ole nopea tie rikkauksiin, vaan se vaatii pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta. Mitä suurempi on tuotto-odotus, sitä suurempi on myös riski. Petri Ukkola kirjoittaa: ”Yleensä sijoittaja aloittaa sijoittamisen määrittelemällä tuottotavoitteensa ja riskinsietokykynsä. Nämä ovat vastakkaisia ominaisuuksia, sillä mitä korkeampaa tuottoa tavoitellaan, sitä enemmän riskiä joudutaan sietämään” (Ukkola, 2020, s. 7).

 

Miksi sijoittaa

Järkevästä sijoitustoiminnasta hyötyy jokainen ihminen. Sijoittaminen on tehty nykypäivänä todella helpoksi. Erilaisia sijoitusstrategioita on monia, mutta suosituimpia nykyään ovat osake- ja rahastosijoittaminen. Varsinkin sijoittaminen erilaisiin rahastoihin on yleistynyt viime aikoina. Myös rahastoja on erilaisia, esimerkiksi aktiivisia-, indeksi- ja ETF-rahastoja. Rahastot ovat ennenkin ollut sellaisten sijoittajien suosiossa, jotka eivät itse halua tehdä osakepoimintoja, vaan jättävät ne salkunhoitajan tehtäväksi. Viime aikoina kuitenkin indeksirahastot ja ETF-rahastot ovat matalilla kuluillaan nousseet suureen suosioon. Osake- ja rahastosijoittamisen välillä miettivältä voisi kysyä, miksi etsiä neulaa heinäsuovasta, kun voi ostaa koko suovan. Yksittäisiä osakkeita ostettaessa on hyvä perehtyä tekniseen- ja fundamenttianalyysiin, joiden avulla yksittäisten kannattavien osakkeiden ostossa on todennäköisempää onnistua.

Aloittelijoille ja ihmisille, jotka eivät jaksa perehtyä pörssimarkkinaan ja yksittäisiin osakkeisiin, ovat rahastot oikea valinta. Varsinkin indeksirahastoja suositellaan paljon edellä mainittujen kaltaisille ihmisille. Indeksirahastot seuraavat jotakin tiettyä indeksiä, esimerkiksi S&P 500 indeksiä, joka seuraa Yhdysvaltojen 500 suurinta yritystä. S&P 500 Indeksirahasto seuraa ja ostaa siis 500 suurimman Yhdysvaltalaisyhtiön osakkeita, joita S&P 500 indeksirahastoon sijoittanut sitten omistaa. Indeksirahastoilla ei ole aktiivista salkunhoitajaa, joten niissä on todella matalat kulut. Tällaiseen rahastoon sijoittamisen aloittaminen vaatii ainoastaan 15 euroa.

Jos oletetaan, että ihminen alkaa sijoittamaan 20-vuotta täyttäessään 100 euroa joka kuukausi ja saisi sijoitukselleen markkinoiden keskiarvo tuotto-odotuksen, eli noin 8-9%:a vuodessa, olisi sijoittajalla 65-vuotiaana 694 701 euron sijoituspääoma ja 70 vuotiaana 1 076 791 euron sijoituspääoma.

Suuri ero 65 ja 70 ikävuoden välillä saavutetuista euroista johtuu korkoa korolle -ilmiöstä. Korkoa korolle kasvaa eksponentiaalisesti, eli tuoton kasvutahti kiihtyy. Tästä huomaa, että mitä nopeammin sijoittamisen aloittaa, sitä parempi.

Jos vanhemmat sijoittavat 5 000 euroa lastaan varten, kun lapsi syntyy, on lapsi miljonääri 62-vuotiaana. Olettaen, että markkinoiden keskiarvo tuotto-odotus on saavutettu. Mitä useampi vanhempi tämän tajuaa, sen parempi. 5 000 eurolla saadaan lapsen tulevaisuus taloudellisesti turvattua.

 

Yhteenveto

Sijoittaminen on kaikkia varten. Sijoittaa voi aloittaa heti, kun täyttää 18-vuotta, ellei vanhemmat sitä ole jo lapselleen aloittanut. Sijoittamisen aloittamiseen ei tarvitse tuhansia euroja, vaan alkuun pääsee vain muutamilla kympeillä. Pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella sijoitustoiminnalla jokainen suomalainen voi olla eläkeikäisenä miljonääri. Sijoittaminen ei tarkoita jokapäiväistä markkina-analyysiä ja eri osakkeisiin sekä yhtiöihin perehtymistä. Sijoittaminen on tehty nykyään helpoksi, säästämisen kaltaiseksi toiminnaksi. Sijoittamisen aloittamista miettiessä on hyvä pohtia, että haluaako säästää rahojaan makuuttamalla niitä pankkitilillä, jossa tuotto on inflaation myötä 100% varmuudella negatiivinen, vai haluaako säästää laittamalla ”rahan tekemään töitä” ja odottaa pitkällä aikavälillä varmaa positiivista tuottoa sijoitetuille rahoille.

 

Lähteet

Ukkola, P. (2020) Pörssi-ilmiöitä: Alma Talent

22-vuotias yrittäjänalku.

Kommentoi