Tampere
19 May, Sunday
15° C

Proakatemian esseepankki

Seitsemän koiraveljestäKirjoittanut: Annika Viiala - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Seitsemän koiraveljestä
Mauri Kunnas
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Seitsemän veljestä – juonellinen romaani vai tarina vahvaluontoisista veljeksistä, jotka temmeltävät metsissä aiheuttaen mitä erikoisempia nujakoita. Inspiroiduin tämän esseen kirjoittamisesta, sillä luen iltaisin 3-vuotiaalle iltasaduksi tarinaa Seitsemästä koiraveljeksestä, jonka on kirjoittanut Mauri Kunnas. Tämä lapsille suunnattu satu on inspiroivan kuvitteellinen, joka sivistävää aikuisiakin. Mauri Kunnaksen teokset ovat hyvin huumoripitoisia kuvitukseltaan, ja teksteiltään ja niinpä kirja sopii aikuisille kuin lapsillekin. Tosin tarina ja siihen liittyvä vilkas koiralauma, jotka keksivät erinäisiä temppuja, pakottavat minut välillä sensuroimaan lukemaani ja silottelemaan juonta pienen korville sopivaksi.

Välillä erehdyn vertaamaan seitsemää koiraveljestä Revenaan, olemmehan me kasa hyvin erilaisia, ehkä voisia sanoa jopa rämäpäisiä persoonia, jotka juoksevat välillä seinää päin. Elämä on välillä painia mutta yhteisvoimin selvitään niin häpeänurkasta kuin hiidenkiveltäkin, aivan kuten seitsemän veljessankariakin. Koiraveljekset ovat olleet pienestä pitäen aikamoisia viikareita, aina kolttoset mielessä vilistämässä omille teilleen. Heidän äitinsä yrittää kovasti pitää koiralaumaa kurissa. Kerran, jos toisenkin veljesten äiti on kuitenkin joutunut torumaan poikiaan.

Muistatko sen, kun Seitsemän veljestä pakenivat villiintynyttä härkälaumaa? Tarkalleen ottaen yli kolmeakymmentä härkää hiidenkivelle ja nääntyivät siellä, kunnes muistivat, että heillä on tarpeeksi kivääreitä ja luoteja ampumaan härät? Voisin kuvitella Revenan juoksevan myös härkälaumaa pakoon, mutta toivottavasti olen oikeassa siinä, että ratkaisukeskeisenä tiiminä keksisimme keinon päästä pois hiidenkiveltä hieman nopeammin ja fiksummin kuin koiraveljekset.

Seitsemän veljestä on tarina seitsemästä veljeksestä, joiden nimet ovat Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Veljesten isä on hävinnyt kuvioista ja äiti kasvattaa poikia yksinhuoltajana. Kuten veljesten kuvauksista käy ilmi, ovat veljekset hyvin erilaisia keskenään ja toisinaan heille saattaa maistua myös alkoholi.

Juhani

Veljeksistä vanhin on tarinan alussa 25-vuotias. Luonteeltaan hän on äkkipikainen, määräilevä ja hidasoppinen. Jukolan isännäksi kohottuaan hänestä tulee ankara.

Tuomas

Aapon kakoisveli, veljessarjan harteikkain ja luonteeltaan vakaa ja sovitussa pysyvä.

Aapo

Veljeksistä pisin, Tuomaan kaksosveli, harkitsevainen ja järkevä, veljesten puhemies. Usein vertauksia käyttävä veljesten paras tarinankertoja. Vanhan lautamiehen Mäkelän kuoltua Aapo perii hänen tehtävänsä.

Simeoni

Veljesten ruokahuollosta vastaava, hengellisen herätyksen kokenut saarnamies ja tuurijuoppo.

Timo

Yksinkertainen, mutta suosittu Laurin kaksosveli. Toinen veljeksistä jolle viina maistuu, joskin harvemmin.

Lauri

Käsistään taitava, hiljainen, yksinään metsässä viihtyvä veljessarjan taiteilija ja Timon kaksosveli.

Eero

Veljeksistä nuorin ja lyhyin, tarinan alussa 17-vuotias, on älykäs toisinajattelija, joka mielellään seuraa sivusta vanhempien veljiensä hölmöilyjä. Hänestä tulee aikanaan vanhan edeltäjänsä kuoltua pitäjän jahtivouti, jonka toimia mainitaan harkituiksi ja toimeikkaiksi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4

 

Koiraveljesten tiimi

Tiimi voidaan määritellä kahden tai useamman henkilön ryhmäksi. Tiimin jäsenillä on usein toisiaan täydentäviä luonteenpiirteitä ja heillä on jokin yhteinen tavoite tai yhteinen toimintamalli. Koiraveljesten tiimiin ei luonnollisesti ole valittu jäseniä vaan tiimi koostuu veljeksistä. Veljeksien kuvauksissa on kuitenkin määritelty veljeksille erilaisia rooleja, joita heidän luonteenpiirteensä tukevat. Toiset veljeksistä ovat äkkipikaisia ja määräileviä, toiset taas ovat hiljaisempia, jotka mielellään seuraavat vierestä. Yksilöiden vahvuudet täydentävät toisiaan ja antavat tiimille parhaan mahdollisen lähtökohdan suoriutua erilaisista tilanteista. Kirjassa korostuu ajatus siitä, että kaveria ei jätetä. Vaikka välillä painitaan, veljekset selvittävät sotkunsa seitsemän miehen voimin.

Ei ole siis tuulesta temmattua, että meille Proakatemilla tehdään Belbin -tiimiroolitestit. Tulosten avulla pystymme kasaamaan tiimejä, joissa yksilöiden vahvuudet ja osaaminen tukee toisia tiimin jäseniä. Olemme Revenassa hyödyntäneet jonkin verran tiimiroolitestejä, mutta niiden käyttäminen puuttuu jokapäiväisestä tekemisestä. Havahduimme tähän itsekin viime viikon pajassa ja uskon, että jatkossa tulemme taas nostamaan Belbin -tuloksia uudella tavalla tekemisen keskiöön.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun lähdin paneutumaan tiimirooliaiheeseen lasten kirjallisuuden avulla. Kokemuksena tämä oli mielestäni herättelevä ja aion jatkossakin hyödyntää lasten kirjoista saatuja oppeja tiimidynamiikkaan ja yhdessä tekemiseen liittyen.

 

LÄHTEET:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Seitsem%C3%A4n_veljest%C3%A4. Luettu 7.12.2021.

Kunnas, M. 2002. Seitsemän koiraveljestä. Kustannusosakeyhtiö Otava. Helsinki.

Kommentit
 • Joni Sydänlammi

  Lasten kirjallisuudessa ja elokuvissa on monesti viisauksia 🙂 Odotin, että löytäisin sopivimmat 7 revenalaista koiraa nimettynä… 😀

  10.12.2021
  • Annika

   Hyvä pointti ja olisi tuonut vähintäänkin mielenkiintoisen lisämausteen esseeseen. 😀

   11.12.2021
Kommentoi