Tampere
19 May, Sunday
11° C

Proakatemian esseepankki

Sanojen supervoimaKirjoittanut: Sahar Arzagani - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sanojen supervoima
Martti Vaalahti
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Martti Vaalahti kertoo kirjassaan Sanojen supervoima, kuinka suuri merkitys sanoilla on jokapäiväisessä elämässämme. Ihmiset usein muistavat helpommin ne negatiiviset, kuin positiiviset sanat. Tuntuu jotenkin hauskalta, mutta samalla sairaalta ajatella, miten yksittäisellä lauseellakin pystyy mahdollisesti pilaamaan toisen päivän, tai vastaisuudessa myös pelastamaan sen. Luomme vaikutusvaltaamme toisiin ihmisiin sanoilla. Voimme vaikuttaa asiakkaan ostopäätökseen sanoilla. Voimme piristää ystävämme päivää sanomalla oikeat sanat. Mitä paremmin osaat ilmaista itseäsi, sitä paremmin hallitset sanojesi supervoiman.Tuntuu jotenkin hauskalta, mutta samalla sairaalta ajatella, miten yksittäisellä lauseellakin pystyy mahdollisesti pilaamaan toisen päivän, tai vastaisuudessa myös pelastamaan sen. 

En ole itse paras sanoittamaan tunteitani. Tällä tarkoitan sitä, että vaikka tietäisin täysin mitä mieltä olen, en esimerkiksi tiimitoiminnassamme osaa artikuloida tarpeeksi taitavasti tuodakseni sitä esiin juuri niin kuin tarkoitan. Olen kuitenkin huomannut, että vapaa-ajallani eli koulun ulkopuolella se on helpompaa. En tiedä aiheuttaako tiimin dialogiasetelma (tai muu, esim. ilmapiiri) tunnetta, joka vaikeuttaa. Olen kuitenkin kehittynyt siinä varsinkin viime syksystä. Sanojen supervoimalla voisi luulla tarkoittavan pelkkää ulostuontia, vaikka myös sisäinen vuoropuhelu on tärkeää, eli se miten puhut itsellesi. Olen helposti itseäni kohtaan liian itsekriittinen ja ankara. Tämä on pahinta itsesabotaasia mitä ihminen voi itselleen tehdä! Nimittäin, jos en usko itseeni, niin kuka sitten uskoo? Positiivisilla sanoilla on suuri vaikutus siihen, miten suhtaudut asioihin. Kirjan mukaan

 

 ”sisäinen vuoropuhelusi vaikuttaa tapahtumien kulkuun suorastaan pelottavan voimakkaasti. Sanat ovat neurobiologisella tasolla kuin itsensä toteuttava ennustus”. 

 

Samaan ideologiaan perustuu esimerkiksi manifestointi eli tietoinen todellisuuden luonti, mutta se on niin laaja konsepti, että siitä sitten toisessa esseessä lisää. Tilannetaju ja tunneherkkyys ovat isoimpia vahvuuksiani ja koenkin ymmärtäväni muiden ihmisten tunteita helposti. Huomaan heti, jos jokin on vialla, aistin helposti mikäli huoneessa on jännittyneisyyttä. Pidän siitä, että toinen saa minusta sellaisen kuvan, että ymmärän heitä hyvin ja se johtuukin pitkälti kuuntelutaidoistani. Tykkään puhua itsestäni ja elämästäni, mutta tykkään myös kuunnella, mikä onkin myös vahvuuteni. Tiedän milloin puhua ja milloin kuunnella. Tyyneys mainitaan kirjassa supervoimana. Muun muassa vaikutusvalta ja onnellisuus ovat tavoiteltavia asioita. Tyyneys on avain näihin kaikkiin. Itsehillintä ja se, ettet menetä malttiasi. ”Who angers you, conquers you”, eli joka saa sinut menettämään malttisi, hallitsee sinua.

Kirjassa esitellään kolme kysymystä, joihin vastaaminen auttaa sinua tuntemaan itsesi paremmin. Listaa:

  • Ihmiset, jotka saavat sinut voimaan hyvin
  • Harrastukset, jotka tuovat hyvää mieltä
  • Asiat, joissa olet hyvä tai koet luonteviksi

Muutama oppi ja reflektointikysymys, joka jäi itselle käteen kirjasta, on tässä. Osa näistä on hyvin vaikeita kysymyksiä kysyä, mutta itseäni kiehtoo siinä juurikin se, mitä voit reflektoinnin ja oikeiden kysymysten kautta saada selville itsestäsi.

  • Se jonka voit kuvitella, siihen myös kykenet
  • Jos jotain puuttuu elämästämme, yritämme korvata sen jollain, joka ei ole meitä
  • Vasta kun hyväksyt suurimman heikkoutesi voit ymmärtää suurimman vahvuutesi
  • You are your greatest mentor
  • Lahjasi odottaa sinua suurimman heikkoutesi varjossa
  • Ei se mitä teet vaan miksi, silloin olet urasi huipulla
  • Mitä minun ei tarvitse tänään tehdä? Mistä ei tarvitse murehtia?
Kommentoi