Tampere
02 May, Thursday
1° C

Proakatemian esseepankki

Sanat vaikuttavat kaikkeen



Kirjoittanut: Jeena Kantosalo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sanojen supervoima
Martti Vaalahti
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Sanat todellakin ovat supervoima. Sanat vaikuttavat tunteisiin ja ajatuksiin, ne voivat pienessä hetkessä muuttaa kokonaan mielipiteesi jostakin asiasta. Sanat voivat aiheuttaa suurta tuskaa, niin kuin uskomatonta iloa. ”Sanojen voima on tunteiden herättämistä. Tunteiden herättäminen on vaikuttamista ja vaikuttaminen on valtaa. Siksi tunneside on arvokkainta pääomaa. Se joka kadottaa sanansa, menettää valtansa.” (Vaalahti 2020) Varsinkin omassa myyntityössä huomaan sanojen merkityksen. Se mitä sanon vaikuttaa suoraan siihen, miten myyntitilanne jatkuu. Haluan oppia paremmaksi puhujaksi, jonka vuoksi sanojen tärkeys ja niiden käyttö kiinnostaa minua valtavasti. Tämän esseen tarkoitus on pohtia omia ajatuksia siitä, miten sanat vaikuttavat itseeni ja muihin kirjan Sanojen supervoima avulla.

 

Mitä sanat merkitsevät minulle

 

Tykkään keskustella ihmisten kanssa. Tahdon kuulla tarinoita ja mielipiteitä ja pidän myös siitä, että saan kertoa omiani. Koen, että uskallan keskusteluissa tuoda yleensä myös ilmi omat mielipiteeni ja ajatukseni. Huomaan kylläkin myös usein sen, että jätän joitakin asioita sanomatta, koska pelkään, että tulen väärinymmärretyksi tai tuomituksi mielipiteestäni. Olenkin pohtinut sitä, että onko pahempi, jättää minulle tärkeä asia sanomatta vai sanoa se sillä uhalla, että joku saattaa ymmärtää minut väärin tai olla erimieltä kanssani. Nuorempana minulla oli tapana ruveta puolustelemaan asiaani samalla sekunnilla, kun joku on erimieltä. Halusin puolustella asiaani niin pitkään, että vastapuoli myöntyy olemaan samaa mieltä kanssani. Nykyään kestän sen jo paremmin, että joku ei jaa samoja ajatuksia, kun minä. Olen ymmärtänyt ja huomannut sen, että mielipiteiden eroavaisuus omistani on enemmän hyöty kuin haitta. Olen avartanut omaa ajatusmaailmaa monesti eriävien mielipiteiden takia, ja usein jopa vaihtanut omaa mielipidettäni kokonaan päinvastaiseksi keskustelun myötä tulleiden perustelujen ja pointtien takia. On myös huomattavasti mukavampaa ja antoisampaa keskustella, kun ei kokoaika tarvitse olla puolustuskannalla.

 

Olen jo aikaisemmassa esseessäni pohtinut itselleen puhumisen tärkeyttä ja se kiinnostaakin minua valtavasti. ”Sanasi eivät vaikuta ainoastaan toisiin, vaan ennen kaikkea itseesi. Sisäinen vuoropuhelusi vaikuttaa tapahtumien kulkuun suorastaan pelottavan voimakkaasti” (Vaalahti 2020) Samalla kun olen opetellut itse puhumaan itselleni positiivisemmin ja ystävällisemmin, huomaan puhuvani niin myös muille ihmisille. Haluan minimoida kielteiset puheet, niin itsestäni kuin muista ihmisistä. Huomaan positiivisen itsekeskustelun toimivan minulle. Olen alkanut ”tsemppaamaan” itseäni asioissa, jotka saattavat tuntua vaikeilta. Puhun itselleni ystävällisemmin, ja yritän olla vähemmän itsekriittinen. Itselleen rohkaisevasti puhuminen on mielestäni jonkinasteista itsensä johtamista, koska se auttaa ainakin minua viemään asioita ja itseäni rohkeasti eteenpäin.

 

Kirjassa Sanojen supervoima painotettiin paljon sitä, kuinka sinun itse täytyy ensin uskoa siihen mitä sanot, ennen kuin muut voivat vaikuttua sinun puheestasi.  Huomaan kuinka joissakin tilanteissa oma epävarmuuteni jostakin asiasta on tarttunut muihin. Otan taas esimerkiksi myyntityön. Omakohtaisen kokemukseni mukaan, jos olet epävarma siitä tuotteesta mitä myyt, asiakas kyllä huomaa sen sanoistasi ja eleistäsi ja usein tai lähestulkoon aina jättää tuotteen ostamatta. Kun sinusta näkyy itsevarmuus ja usko itseesi sekä tuotteeseen, asiakaskin kiinnostuu siitä. Olen joskus yrittänyt myydä tuotetta, mihin en itse uskonut ollenkaan ja mitä en saanut mitenkään perusteltua itselleni hyväksi. Kyseistä tuotetta oli todella hankalaa myydä, koska epävarmuus sanoistani näkyi asiakkaille läpi. Kirjassa Sanojen supervoima painotettiin paljon sitä, kuinka sinun itse täytyy ensin uskoa siihen mitä sanot, ennen kuin muut voivat vaikuttua sinun puheestasi.

 

 

 

Muutamia oppeja kirjasta…

 

  • Positiivisten sanojen valinta.

 

Kirjassa korostettiin hyvin sitä, kuinka positiivinen ulosanti saa myös vastaanottajassa myönteisen reaktion aikaan. Esimerkiksi se, että sanot jollekin henkilölle: ”epäonnistuit taas” vs. ”Opit jälleen uutta”. Uskoisin että jälkimmäinen saa vastaanottajalle paremman mielen, ja uskon itseensä yrittää uudelleen. Ensimmäinen vaihtoehto painaa vastaanottajaa alaspäin ja mahdollisesti vie innon koko asiaan. Tästä tulee mieleeni erilaiset opetustilanteet. Mieleeni tuli kouluajat, kun ystävälleni opettaja tokaisi että ”et sinä voi ikinä päästä haluamaasi ammattiin, koska et pysty keskittymään mihinkään”. Muistan elävästi sen, kuinka pahamieli ystävälleni tästä tuli, ja kuinka hän antoi sanojen vaikuttaa itseensä. Hän muistaa kyseisen lauseen vielä tänä päivänäkin, niin kuin minäkin. Pahimmassa tapauksessa tässä olisi voinut käydä niin, että ystäväni olisi lakannut yrittämästä. Mutta onneksi hän ei sitä tehnyt, vaan näyttämisen halu hänen sisällään puski eteenpäin, ja nykypäivänä hän työskentelee tässä kyseisessä unelma-ammatissaan.

 

  • Hyvinvointiin vaikuttavaa.

 

Olen muutamia vuosia sitten saanut todella voimakkaan stressireaktion liittyen suuriin elämänmuutoksiin, joka johti hetkelliseen henkiseen kuin fyysiseen pahoinvointiin. Muistan siitä ajasta vain sen, kuinka huono olo minulla oli, ja kuinka negatiiviset sanat pyörivät päässäni. Tämän kokemuksen jälkeen olen alkanut ymmärtämään myönteisen ajattelun voimaa.

 

Suurin osa kielteisistä sanoista syntyy stressistä ja myös lisää sitä. Hyvä uutinen on, että sanojen voima toimii myös henkisiä taakkoja vastaan. Kokemukseni mukaan kymmenen eniten stressiä lievittävää ja helpotusta tuottavaa sanaa ovat: hengitä, riittävä, arvostan, vapaa, voima, ilo, onni, nauru, anteeksi ja rakastan. Älä jätä näitä sanoja sanomatta varsinkaan itsellesi, sillä sinäkin ansaitset niistä jokaisen. (Vaalahti 2020)

 

Rupesin jatkuvasti keskittymään siihen, että yrittäisin ajatella mahdollisimman positiivisesti. Rauhoitin itseäni juuri käyttämällä noita yllä mainittuja sanoja, ja ainakin minun kohdallani se auttoi. Tietysti toimintanikin muuttui, karsin stressiä aiheuttavia tekijöitä ja rupesin myös tekemään asioita, jotka rauhoittivat mieltäni, kuten esim. lenkkeilin enemmän ja kuuntelin paljon hyvää musiikkia. Tämä iso stressipallo hävisi pikkuhiljaa mutta oppi siitä, kuinka tärkeää on muistaa nämä positiiviset sanat, jäivät elämääni. Koen, että olen tämän kokemuksen jälkeen oppinut kohtaamaan stressin paremmin ja tiedän sen tullessa sen, että mikä auttaa sen lieventämiseen.

 

  • Kaikkien aikojen supervoima

 

Kun puhuin ylempänä siitä, kuinka joskus nuorempana varsinkin koin sitä, että menen helposti puolustuskannalle, niin löysin kirjasta tähän asiaan todella hyvän opin. Tyyneys. Kirjassa kerrottiin siitä, kuinka tyyneys tekee parhaan vaikutuksen monissa tilanteissa:

 

Seuraavaksi paljastan jotakin, jonka olen oppinut kantapään kautta, monta kertaa ja kalliisti: kaikkien aikojen supervoima on tyyneys. Se on kuin taikaa, joka tekee parhaan vaikutuksen keneen ja missä tahansa. Hermoilu tarkoittaa hallinnan tunteen menettämistä, eikä kukaan halua elämäänsä lisää epävarmuutta. Lisäksi hallinnan tunteen menettäminen saa sinut puolustuskannalle, mistä seuraa lisää ongelmia. (Vaalahti 2020)

 

En jotenkin itse näe asiaa niin, että aina tulisi olla tyyni joka paikassa, koska se tekee ”aina parhaan vaikutuksen”, mutta ymmärrän pointin tässä tekstissä. Monesti esimerkiksi töihin liittyvissä asioissa, ongelmanratkaisutilanteissa tai ihan henkilökohtaisen elämän ongelmatilanteissa rauhallisuus ja tyyneys auttavat tilanteita paljon. Otin tämän itselleni hyvänä koppina juuri siihen asiaan, että en lähde väittelemään asioista turhaan, vaan perustelen omat näkökantani rauhallisesti. En ole hirveän riitelevä persoona, mutta aion pistää tämän tyyneys asian korvan taakse myös tulevia mahdollisia riitatilanteita varten.

 

Pohdintaa

 

Kirjassa oli hyviä pointteja, joita olen jo omassa elämässäni soveltanut. Oli kuitenkin kiva lukea niitä myös paperilta ja huomata että olen itselleni puhumisen & muille puhumisen kanssa oikeilla jäljillä. Tuntuu siltä, että sain vahvistuksen sille, että kehitän itsenäni jatkuvasti kohti parasta versiota minusta. On vaikeaa, tai oikeastaan mahdotonta olla kokoaika kontrollissa siitä mitä ajattelee ja miten puhuu itselleen, enkä sitä tavoittelekaan, mutta sain hyviä koppeja, miten voin aina välillä itseäni muistutella tärkeistä asioista liittyen sanoihin. Kirjassa oli kaiken positiivisen lisäksi myös asioita, joita hieman kyseenalaistin, mutta niin kuin kirjassa kehotettiin: on tähän kirjaan hyvä palata uudestaan. Luulen että seuraavalla lukukerralla olen sisäistänyt nyt oppimiani asioita, niin löydän kirjasta varmasti lisää uusia oivalluksia tulevaisuudessa.

 

 

 

Lähteet:

 

Vaalahti, M. 2020. Sanojen supervoima. WSOY. Äänikirja.

 

Kommentoi