Tampere
15 May, Wednesday
16° C

Proakatemian esseepankki

Sanat vai teot?



Kirjoittanut: Mikko Anttikoski - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sanojen supervoima
Matti Vaalahti
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Sanat vai teot?

 

Mikä on maailman vahvin ase? Se on kieli.

Kielen käsitystä ei saisi koskaan aliarvioida. Kielellä voi tuhota parisuhteen, monen vuoden työprojektin tai aloittaa sekä sopia sodan. Sillä voi tehdä mitä vain tiedostaen tai tiedostamatta sitä. Sillä voi vaikuttaa missä, milloin ja keneen tahansa. Valitse siis sanasi tarkkaan. Sanat on tunteiden herättämistä. Kun herätät tunteita ja vaikutat, saat valtaa ja onnistut. Kun haluat onnistua työssäsi tai haluat saada vastakkaisen sukupuolen kiinnostumaan sinusta, pitää sinun onnistua yhdessä asiassa, sanoissa. Lausumassasi sanoissa. Toisen on koettava, että ymmärrät häntä paremmin kuin kukaan muu.

 

Kirja on mielenkiintoinen ja se pitäisi lukea moneen kertaan sekä omaa toimintaa arvioiden. Kirjassa paneudutaan sanojen supervoimaan. Missä ja miten tulisi puhua, että saat ääneesi kuuluviin ja vaikutat haluamallasi tavalla. Mitä sanoja ei tulisi käyttää ja miksi. Kirjassa annetaan 10. kysymystä joita voi itse pohtia kirjan ja kehityksen edetessä.

  1. Mikä on kielteisin uskomus itsestäsi?
  2. Kenen sanoista tuo uskomus on syntynyt?
  3. Kenen sanat saavat sinut menettämään malttisi?
  4. Mitkä ovat kolme tärkeintä sanaa, jotka voit tänään lausua?
  5. Mitä ideasi ja osaamisesi merkitsevät toisille?
  6. Mistä sinun ei tarvitse tänään murehtia?
  7. Jos pitäisi valita yksi sana, joka kuvastaisi, mitä kaipaisit elämältäsi enemmän, mikä se olisi?
  8. Miksi suurin heikkoutesi voisi olla suurin vahvuutesi?
  9. Mikä tekee sinut onnelliseksi?
  10. Kuka tai mikä vahvistaa uskomustasi siihen, että tarinallasi on onnellinen loppu?

(Vaalahti, 2019, 17)

 

 

Mitä sanoja tulisi käyttää enemmän, mitä vähemmän? Kehittyminen vaatii paljon aikaa, mutta varmasti jatkossa mietin enemmän sanojani. Kaikki ovat joskus puhuneet tyhmiä ja pyytäneet anteeksi. Ainakin toivottavasti pyytänyt anteeksi. Joskus on varmasti jäänyt sanomatta sanoja niin hyvässä kuin pahassa. Elämä on tunteiden vuoristorataa ja joskus räiskyy. Vääristä sanavalinnoista kuuluu oppia.

 

 

”Sanotaan, ettemme vaihda esimerkiksi työpaikkaa tai puolisoja vaan ihmisiä. Mutta emme me vaihda ihmisiä vaan sanoja, joita joudumme kuuntelemaan. Sanat voivat tuottaa ympärilleen happea tai tehdä ilmasta niin raskasta, että sitä pystyy leikkaamaan veitsellä.” (Vaalahti, 2019, 21). Asia on juuri noin. Usein puhutaan että kerää ympärille ihmisiä, joista saat positiivista energiaa, ei negatiivista. Yksinkertaisesti kerää ympärille ihmisiä, joiden sanoista saat energiaa. Kannustaa ja tsemppaa. Niin yksinkertaista se on. Emme halua ympärillemme valittajia, vaan kannustajia. Toki ongelmista pitää aina puhua, mutta silloinkin täytyy osata hakea niihin ratkaisuja.

 

Sanoilla on valtava merkitys, todella pienilläkin. Kirjassa on yksi hyvä esimerkki. Kumman vaihtoehdoista ajattelet johtavan myönteiseen lopputulokseen?

 

”Älä kaadu, vai pysy pystyssä?”

”Ole varovainen, vai käytä harkintaasi?”

”Epäonnistut taas, vai opit jälleen uutta?”

”Älä mokaa tai saat potkut, vai onnistu ja saat bonuksen?”

”Riskit ovat suuret, vai onnistumisen mahdollisuus on olemassa?”

”Sinä et osaa, vai sinä voit oppia?”

(Vaalahti, 2019, 23)

 

 

Käytän kielteisiä sanoja liian usein, miksi ja miten siitä pääsisi pois. Mikä olisi parempi vaihtoehtoinen sana. Onko minulla stressiä? Varmasti on. Koulu ja työt painaa päälle, samoin tämän esseen deatline coronasta puhumattakaan.  Martti Vaalahden mukaan suurin osa kielteisistä sanoista syntyy stressistä ja myös lisää sitä. Tutkitusti maailman vaarallisin sana on ei. Hänen kokemuksensa mukaan kymmenen eniten stressiä lievittävää sanaa ovat: hengitä, riittävä, arvostan, vapaa, voima, ilo, onni, nauru, anteeksi ja rakastan. Viljele siis niitä, varsinkin itsellesi.

 

 

Usein myös paineella on suuri merkitys, kun ja jos käytät sanojasi väärin. Tämän olen myös itse huomannut vallitsevasta tilanteesta johtuen, kun koulunkäynti on siirtynyt minulle ja monelle muulle tuntemattomaan etäilyyn. Alkuun tuntui, että kameranvälityksellä itsensä ilmaiseminen ja oikeiden sanojen löytäminen oli vähintäänkin haastavaa. Aika korjaa kaikki, ainakin osittain. Nykyään etäily ja sanojen löytäminen kameranvälityksellä on helpompaa. Hyvä näin. Myös työelämässä olen huomannut samaa. Asiakas kysyy haastavia kysymyksiä ja hiillostaa, stressi nousee ja oikeiden sanavalintojen löytäminen ei olekaan niin luontevaa. Uskon että haastavat tilanteet on hyvästä ja niitä pitää olla. Niistä oppii ja olet vahvempi.

 

 

Mietin kirjaa kuunnellessa, että kuka on mielestäni hyvä ilmaisemaan itseään ja valitsemaan sanat oikein. Mieleeni juolahti hyvin nopeasti Presidentti Sauli Niinistö. Miksi? Tyyneys, rauhallisuus. Se puree ja herättää luottamusta. Se tekee vaikutuksen missä ja keneen tahansa. Sauli ei hermoile, tai ei ainakaan näytä sitä. Saulin jokainen sanavalinta herättää myös turvallisuuden tunnetta ja sitä, että olemme hyvissä käsissä.

 

Vaalahti, M. Sanojen supervoima. 2019. WSOY

Kommentoi