Tampere
24 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Samoa ja kulttuurin luominenKirjoittanut: Oona Hotakainen - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Mahtava moka
Mika Sutinen
Mikko Kuitunen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Pinkkuvuosi alkaa pian olla taputeltu ja kohta on aika siirtyä kesälaitumille. Aika on rientänyt valtavan nopeasti eikä oikein tunnu todelliselta, että Proakatemialla olisi vietetty pian kokonainen vuosi. Tiimimme on aloittanut tammikuussa valmistelemaan “Tiimiyrityksen perustaminen” opintojaksoa ja huvittuneena hiki otsalla voin huokaista, että saatamme jopa onnistua tässä urotyössä.

Keväällemme on ropissut valtavasti ainutlaatuisia ilon ja onnistumisen hetkiä, mutta joukossa on ollut myös epäonnistumisia. Kaikki ei tietenkään ole mennyt aina putkeen, mutta koen ylpeyden aiheeksi voidessani sanoa, että olen osana oppivaa organisaatiota, jossa epäonnistumiset eivät ole maailmanloppu. Mika Sutinen ja Mikko Kuitunen ovat kirjoittaneet kirjan “Mahtava moka”, jossa toteavat, ettei tällainen ole missään nimessä itsestäänselvyys.

Failure is simply the opporunity to begin again, this time more intelligently.
~ Henry Ford

Samoassa tiimiytyminen on laitettu kevään aikana etusijalle. Vitsailemme keskenämme, kuinka “vääntämällä parasta” voisi olla meidän tiimin slogan, koska se tiivistää niin hyvin zoomissa käyneemme keskustelut, kun monta näkökulmaa haastavat toinen toistaan. Välillä tuntuu, että junnaamme paikallamme emmekä etene. Tiimidiili oli mielestäni tästä todella hyvä esimerkki. Haluaisin kuitenkin nostaa tämän meidän tiimin kehityksessä vahvuudeksi. Olemme onnistuneet luomaan sellaisen kulttuurin, että jokainen tuntee psykologisen turvallisuuden varjolla oikeuden ja jopa velvollisuuden tuoda eriävät mielipiteet esille asiasta kun asiasta. Pelko kasvojen menettämisestä on pienentynyt kevään aikana samanaikaisesti luottamuksen kasvun kanssa. (Mahtava moka, 2018,s. 94).


Kuva 1. Luottamus ja virheiden avoin käsittely – organisaatiokulttuurin neljä tasoa (Mahtava moka, s.107).

Virheistä oppivan ja kehittyvän organisaation keskeisimmistä tavoitetiloista yksi on luottamus (Mahtava moka, 2018, 105). Eipä tuota vois paremmin sanoa. Samoa tiiminä on tällä hetkellä mielestäni kohdassa kolme. Tilanteesta riippuen tasomme ailahtelee, mutta näen suuren potentiaalin etenemiselle syksyn tullessa. Ja se on oma tavoitteenikin. Jotta pääsisimme jakamaan epäonnistumisia kunnolla ja oppimaan omista tai toisten virheistä, täytyy meidän lähteä tuonne isoon, pelottavaan maailmaan zoomin äärestä ja todellisuudessa yrittää.

“Luottamus on osapuolien halukkuutta asettua haavoittuvaiseksi toisiinsa nähden.”

Luottamuksemme tiimissä on rakentunut kevään aikana pääosin keskustelun varaan. Etäopintojen takia varsinaista yhdessä tekemistä on ollut harmillisen vähän, mutta toisaalta yksilöt ovat saaneet tilaisuuden näyttää vastuullisuuttaan omissa tehtävissään. Akatemialla hengailu on pinkkutiimien kesken jäänyt hataraksi kuvaksi, jota vanhemmat tiimit ovat maalailleet haikeina jokseenkin ehkä “aika kultaa muistot” -teeman unohtaneina. Meillä kuitenkin nuo vähäiset lähipäivät esimerkiksi myyntipäivien parissa ovat osoittaneet, että tiimihenkeä meistä löytyy, jos jotain. Vaikka zoomissa olisikin hieman nihkeä tunnelma, kaikki ovat livenä tavatessaan lämpimiä, huomaavaisia ja todellisia tiimipelaajia. Innostumisemme on aivan eri sfääreissä, kun pääsemme näkemään ja se näkyy myös työntouhussa.

Voimmeko todellisuudessa odottaa tämän enempää ensimmäiseltä keväältä? Minun mielestäni emme voi. Tiimiytymisen eri vaiheisiin kuuluu eri mielisyydet ja konfliktit, mutten voi sanoa että olisimme epäonnistuneita kevään osalta, koska ongelmat on käsitelty jotenkin sekä niistä on myös opittu. Rikkaampina voimme siirtyä kesälaitumille ja oottakaapas vaan, kun Samoa pääsee syksyllä vauhtiin! Valitsimme tänään meille myös sellaisen Busines Leader combon, että olen lähes varma, ettei meidän tiimiyrittämisen käyntiin rykäisy jää teiltä huomaamatta.

Lähteet:
Sutinen, M. & Kuitunen, M. Mahtava moka. 2018. Alma Talent. Kuunneltu: 12.5.2021, Nextory.

Kommentoi