Tampere
26 May, Sunday
23° C

Proakatemian esseepankki

Saawan ensimmäinen Final Camp pajaKirjoittanut: Saura Pohjonen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Saawan ensimmäinen Final Camp paja.

Olemme Saawassa sivulauseissa keskustelleet Final Campistä ja karkeasti vetäneet jonkun hatusta heitetyn budjetin. Nyt meillä kuitenkin koitti ensimmäinen paja aiheesta, jotta saimme vietyä ajatus prosessia eteenpäin kohden Saawan loppu huipentumaa. Pajan tavoitteena oli kerätä Final Camp tiimi ja löytää yhteinen suunta.

Aluksi kävimme läpi mikä on Final Camp ja miten se on opintosuunnitelmassamme määritelty. Final Camp on 6 opintopisteen arvoinen ”kurssi” opintosuunnitelmassamme. Tässä vielä muistutuksena niille ketkä eivät muista tai tiedä Final Campin tavoitteita tai sisältöä:

Final Campin tavoitteet:

Opintojaksolla tiimiyritys järjestää itselleen ”loppuhuipennuksen”, jossa annetaan tiimin osaamisesta viimeiset näytöt. Tiimi osaa yhdistää lukemansa teoreettisen kirjallisuuden käytännön haasteisiin. Tavoitteena on, että osa opintojaksosta suoritetaan ulkomailla.

Tavoite

– Tiimiyrittäjä osaa toimia kansanvälisessä ympäristössä ja arvioida oman liiketoimintansa kansainvälisiä mahdollisuuksia.

– Tiimiyrittäjä osaa rakentaa itselleen kansainvälisen verkoston.

– Tiimiyrittäjä osaa soveltaa erilaisia innovointi- ja ideointityökaluja kansainvälisessä ympäristössä.

– Tiimiyrittäjä osaa ratkaista erilaisia kansainvälisten yritysten toimeksiantoja, sekä tutustua kohdemaan yrityskulttuuriin.

Final Campin sisältö:

Miten innovoida ja kehittää uutta toimintaa kansainvälisessä toimintaympäristössä?

Mitä toimiminen kansainvälisessä ympäristössä edellyttää?

Mitkä ovat tiimiyrityksen ja -yrittäjän vahvuudet ja kehittämisen tarpeet kansainvälisessä toiminnassa?

Lisätiedot

Opintojakson arviointi perustuu tiiminäyttöön, jossa koko tiimi yhdessä näyttää osaamisensa käytännönläheisessä näyttökokeessa. Näyttöviikon aikana on mahdollista tehdä useampikin näyttökoe kohdemaan tai kansainvälisille toimeksiantajille. Valmentaja, tiimi itse sekä näyttökokeiden toimeksiantajat arvioivat tiimin osaamista. Opintojakso arvioidaan suoritusmerkinnällä.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty

Opiskelija osallistuu aktiivisesti tiimin yhteisiin oppimistilanteisiin (ns. pajoihin/treeneihin), osoittaa tiiminäytössä osaavansa toimia kansainvälisessä toimintaympäristössä ja ymmärtää, mitä siellä menestyksekkäästi toimiminen vaatii.

Hylätty

Opiskelija ei tuo lisäarvoa oppivaan organisaatioon. Opiskelija on toiminnallaan rikkonut tiimiyrityksen luottamuksen.

 

 

Tiimin yhteinen suunta

Jokaisella meistä on unelmia ja meidän pajassamme käytiin läpi jokaisen unelma Final Camp. Minulle tuli kuitenkin olo, että emme yksilöinä uskaltaneet tuoda rohkeasti unelmiamme esiin tiimissä, mukaan lukien minut. Ennakko tehtävänä oli miettiä unelmien Final Camp. Pyrin tekemään unelmastani kuitenkin juuri sellaiseksi, että se käy lähes jokaisen muun unelmaan. Tiiminä unelmointimme jäi hieman vajaaksi, sillä jokainen meistä pyrki tuomaan unelmansa niin, että se sopisi kaiken kanssa yhteen. Vinkkinä siis antakaa unelmoinnille tilaa tiimissänne rohkeasti. Karkea ajatus, mutta ehkä Saawassa unelmoimme vähän varovaisesti, koska minä ainakin pelkään vastakkain asettelua, vaikka unelmoinnissahan ei ole kyse päätöksenteosta tai mielipiteiden vastakkain asettelusta.

Keskusteluissamme nousi Final Campimme kunnianhimoisuus. Pidämmekö tiiminä tavoitteemme korkealla. Jokainen tiimin jäsen yhtyi kunnianhimoiseen asenteeseen ja siihen, että lähdemme tekemään meitä haastavaa toimeksiantoa, versus että lähdetään nyt vain tekemään jotain.

Keskusteluissa nousi myös turvallisuus. Final Camp toteutetaan ulkomailla, mutta ei turvattomilla alueilla, jossa joutuu pelkäämään henkensä edestä.

Keräsimme myös pajan lopuksi Final Camp tiimin kuka vastaa projektin eteenpäin viemisestä. Keskusteluissa nousi kuitenki, että teemme tämän yhdessä tiiminä, eikä Final Campistä vastaava tiimi ole kokonaan vastuussa projektista. Löysimme tiiminä yhteisen suunnan ja lähdemme pala palalta rakentamaan tiimillemme mitä parhainta loppu huipentumaa.

The end

Ajatus koko koulun loppu huipentumasta jännittää ja se, että sen eteen pitää tehdä varmasti paljon töitä ja niin sanotusti joutuu uuden äärelle. Onneksi kuitenkin minulla on tiimi ympärillä, sillä yhteisvoimin teemme kokemuksesta huikean ja tuemme toisiamme. Final Camp pajamme oli mielestäni onnistunut ja saavutimme pajamme tavoitteet. Keskusteluissa löytyi yhteinen suunta avainsanoina, kunnianhimo, yhdessä, turvallisuus, innostuneisuus ja hauskanpito. Valmentajamme sanomat neljä Y:tä; YLPEÄSTI YHDESSÄ YLLÄTTÄVÄSSÄ YMPÄRISTÖSSÄ. Tuo on hyvä muistisääntö yhteiselle retkellemme.

Final Camp on kokonaisuudessaan todella laaja ja moni tiimistämme sanoi, että oli vaikea tarttua kiinni, koska koko Final Camp tuntuu mähmäiseltä ja suurelta kokonaisuudelta, että mistä sitä edes voisi aloittaa. Saawassa aloitimme unelmoinnista ja päädyimme kokoamaan tiimiin mikä rakentaa kokonaisuudesta pala palalta selkeämmän. The end.

Kommentit
  • Jenni Rupponen

    Moikka Saura!

    Kiitos esseestäsi, olipa ihanaa ja herättelevää lukea ajatuksiasi unelmoinnista! Itse olen kasvanut ympäristössä, missä unelmoinnille ei oikein ole ollut tilaa ja se onkin minulle vielä uusi taito opittavaksi. Ymmärrän tuon varovaisuuden siis erittäin hyvin. Siksi onkin ollut inspiroivaa, kun olen kuullut sinun joskus unelmoivan ääneen. Toivon sinulle rohkeutta unelmoida ääneen myös tiimissämme sekä tiimillemme lisää rohkeutta unelmoida yhdessä! Unelmoinnin puutteen riskinähän on se, että teemme vain “kädenlämpöisiä” asioita, mitä kukaan ei tahdo. Kohti suurempaa siis!

    18.9.2022
Kommentoi