Tampere
30 May, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

Saawamaiset arvotKirjoittanut: Rosaliina Salmela - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rohkaiseva johtaja
Brené Brown
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tämän esseen on kirjoittanut Rosaliina Salmela ja Rosa Salminen.

 

Arvoja vai sääntöjä?

 

Loimme yhteiset arvot Saawassa ensimmäisenä syksynä. Miksi? Koimme, että arvot kuuluvat olla jokaisessa tiimissä. Monesti kumminkin tuntuu, että ei luoda arvoja vaan ennemminkin sääntöjä. Kaikki muutkin, niin miksi emme mekin. Saiko enemmänkin ulkoinen tekijä meidät luomaan omat arvot Saawalle, kun oman tiimin tarve? Ennen arvojen luomista on hyvä tietää miksi ja mihin tarkoitukseen tiimissä luodaan arvot.

 

Miksi ja mihin tarvitsemme arvoja tiimissä?

 

Yhteinen arvopohja auttaa tiimiä risteyskohdissa ja päätöksenteossa löytämään kestävät ratkaisut. Hankalissa tilanteissa voimme turvautua tiimin arvoihin eikä tällöin riitele yksilökeskeiset arvot. Arvot voivat olla hyödyllisiä tekemään ratkaisuja vaikeissa tilanteissa ja auttavat hahmottamaan omaa toimintaa. Arvot myös innostavat tiimiä, vahvistavat sisäistä luottamusta, lisäävät sujuvuutta ja vauhdittavat tekemistä.

 

Mikä on arvo?

 

Arvo on sellainen tapa olla tai ajatella, jota pidämme tärkeimpänä. Arvojemme mukaan eläminen tarkoittaa, että emme ainoastaan julista arvojamme, vaan toteutamme niitä. Toimimme sanojemme mukaisesi – meille on selvää, mihin uskomme ja mitä pidämme tärkeänä, ja pidämme huolta siitä, että aikomuksemme, sanamme, ajatuksemme ja käyttäytymismallimme ovat linjassa noiden käsitystemme kanssa (Brown 2018, 236).

 

Arvot voivat olla käytännössä ihan mitä vaan, kunhan pystyt toimimaan niiden mukaisesti. Helposti voi alkaa listaamaan yhteiskunnallisesti hyvältä kuulostavia asioita ilman, että ne ohjaavat oikeasti toimintaa. Pelkkien hienojen sanojen listaamisen sijaan meidän tulisi miettiä millaisista teoista haluamme kertoa.

Tiimistämme Atso Jaakkola oli luonut meille raamit arvoille ja ruodimme ne koko tiimin kanssa Saawan näköisiksi. Koemme tämän toimivaksi tavaksi, koska arvot syntyvät parhaimmillaan itsessään, mutta Atso sai aikaan alkusysäyksen. Atso oli kuunnellut tiimiämme alkusyksyn ajan ja tehnyt tämän pohjalta työtä arvoesityksen eteen.

Jos tiimimme johtoryhmä olisi luonut keskenään arvot ilman vuoropuhelua koko tiimimme kanssa niin arvot olisivat voineet jäädä hyvin kaukaisiksi ja ne eivät olisi toimineet. Arvoja olisi ollut vaikea noudattaa, jos ne olisivat vain tuotu muun tiimin eteen ilman tiimiläisten kuulemista.

 

Saawan arvot

 

Näillä Saawan arvoilla pääsemme kohti yhteistä loistamista:

  1. Luotsaawa – Näymme sekä kuulumme tiimissämme, Proakatemialla sekä sen ulkopuolella. Viemme jokainen saawalaisuutta eteenpäin. Rakennamme jokainen omalla erilaisuudella Saawalaisuutta.
  2. Auttawa – Autamme vilpittömästi toisiamme loistamaan ja annamme muiden auttaa meitä loistamaan.
  3. Hyväksywä – Erilaisuus on meidän rikkautemme. Ymmärrämme asioiden monimuotoisuuden ja hyväksymme toistemme erilaisuuden.
  4. Juhliwa – Näemme ja koemme matkaa yhdessä. Haluamme yhdessä nauraa ja juhlia matkallamme.

 

Miten saisimme arvomme käytäntöön?

 

Keväällä pyörittelimme tiimillemme arvoja, mutta emme ikinä saaneet niitä aikaiseksi. Tänä syksynä kumminkin tehdessämme arvot, ne kuulostivat järkeviltä sekä oikeasti Saawan arvoilta. Kumminkin olemme usean kerran puhuneet, että miten arvot usein jäävät vain sanan helinäksi. 10% organisaatioista vie arvonsa oikeasti käytäntöön (Brown 2018, 241). Miten saisimme siis Saawan arvot oikeasti vietyä käytäntöön sekä ilmiselviksi jokaiselle?

Brown (2018, 245) ohjaa kirjassaan, että arvojen muuttamista toiminnaksi voi pohtia listaamalla kolme käyttäytymismallia jokaiselle arvolle, jotka tukevat arvon toteutumista. Alla listaamme jokaista arvoa kohden muutaman tavan, miten saisimme toteutettua kyseistä arvoa tiimissämme.

 

Luotsaawa – Haluamme näyttää saawalaisuutta Proakatemialla, joten pyrimme näkymään ja kuulumaan. Vaadimme, että jokainen tiimin jäsen mm. osallistuu akatemian tapahtumiin.

Auttawa – Tiimiläisen pyytäessä apua olemme niin kuin partiolaiset – alltid redo!

Hyväksywä – Käymme keskusteluja hyväksyen, että me jokainen olemme erilaisia ja hyväksymme jokaisen mielipiteen.

Juhliwa – Juhlimme tiimissämme sekä yksilöiden, että koko tiimin yhteisiä onnistumisia. Ihmiset, jotka pystyvät iloitsemaan täysin rinnoin harjoittavat kiitollisuutta. Brown ohjeistaa, että niinkin yksinkertaisella asialla kuin kokousten aloittaminen tai lopettaminen kiitollisuuskatsauksella, jossa jokainen kertoo toisilleen asian, josta on kiitollinen. Tällä toimintatavalla pystytään rakentamaan luottamusta ja yhteyttä. (Brown 2018, 115).

 

 

Pohdintaa

 

Koemme, että Saawan arvot ovat tehty helposti lähestyttäväksi, sillä ne on luotu muotoon, jossa Saawan identiteetti näkyy. Arvot on luotu ”pilke silmäkulmassa”. Pohdimmekin, että miksi huumoria ei ole tuotu omana arvonaan? Saawan tiimi-ilmapiiri on hyvin humoristinen ja naurava, joten Naurawa voisi olla hyvin arvomme, koska se on osa meidän joka päiväistä tiimin ilmapiiriä.

Toinen arvo, jonka koemme puuttuvan on rohkeus. Rohkeus kuuluu myös yhdeksi Proakatemian arvoista. Rohkeus voisi hyvin olla myös arvomme, sillä rohkeus ajaa meidät pyrkimään muita arvojamme kohden; luotsaawaa, auttawaa, hyväksywää, juhliwaa.

Olemme päässeet hyvään alkuun arvokeskustelussa, mutta on tärkeää muistaa, että arvot muovautuvat vielä tiimin matkalla. Meidän ei tule siis pelästyä, jos vielä muutamme arvojamme.

 

Ps. Laske, kuinka monta kertaa sana ”arvo” on tässä esseessä!

 

 

Lähdeluettelo:

Brown, B. 2018. Rohkaiseva johtaja. Helsinki: Viisas Elämä Oy.

Paja: Arvot. Camilla Lindfors. 15.2.2021. Saawa Osk. Tampere.

Paja : Alumniviikko, Huippu tiimi. 11.10.2021, Kääwät. Tampere.

Kommentoi