Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Ruokaa motivaatiolle



Kirjoittanut: Tea Kivinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Miten mittaat elämääsi? Löydä onnellisuus työssä ja ihmissuhteissa
Clayton M. Christensen
James Allworth
Karen Dillon
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Ruokaa motivaatiolle

Mistä löydät oman motivaatiosi arjessa puurtamiseen? Mikä saa sinut nousemaan sängystä joka aamu? Mitä on motivaatio? Mistä sitä saa? Motivaation voi määritellä niin, että se on halua saada jotakin merkityksellistä aikaan. Ihminen motivoituu tietyistä syistä ja se näkyy käyttäytymisenä, sillä siellä motivaation taustalla ovat ne merkityksellisyydet ja motiivit. Motivaatio on myös ympäristöstä mielenkiintojen aistimista, jotka ohjaavat ihmistä tekemään niitä asioita (Seppänen, L. Väkevä elämä podcast). Olen kuluneen vuoden aikana pohtinut omaa motivaatiotani monenkin asian suhteen. Suurimpia osa-alueita ovat tietenkin motivaatio koulun suhteen sekä motivaatio itsestäni huolehtimiseen. Ensinnäkin olen huomannut sen, että omalla jaksamisella on suuri vaikutus siihen, miten asioista suoriutuu ja omasta jaksamisesta huolehtiminen onkin erityisen tärkeää. Ajatus alkoi jo kesällä, kun niin sanotun kesäloman alkaessa menin suoraan palkkatöihin ja jatkoin sitä samaa rataa läpi koko kesän siihen asti, että kesä oli ohi ja kouluun oli palattava. Olin erityisen yllättynyt siitä, kuinka virkeä olin kaikesta työmäärästä huolimatta ja en edes kokenut lähes tulkoon millään tasolla merkkejä mistään uupumukseen viittaavasta. Olin asiasta erityisen ihmeissäni. Kouluun palaaminen oli helppoa, mutta sen jälkeen olen kokenut silti olevani jollain tasolla aikaan saamaton aina silloin tällöin ja tiettyjen asioiden suorittaminen takkuaa.

 

No, mistä se sitten johtuu, että koko kesän töitä tehneenä en ollut väsynyt enkä uupunut siitä suuresta työmäärästä huolimatta? Onnistuin tasapainottamaan arkeni hyvin. Söin säännöllisesti ja nukuin riittävästi. Täytin vapaa-aikaani miellyttävillä asioilla ja näin paljon ystäviä. Olin sosiaalinen, mikä on minulle äärimmäisen tärkeää elämässä, sillä olen ihminen, joka tarvitsee ihmisiä ympärilleen toimiakseen. Kysyn nyt itseltäni, että mistä löydän oman motivaationi arjessa puurtamiseen? Minua motivoi se, että saan tehdä asioita, jotka tuovat minulle nautintoa ja hyvää fiilistä. Olen sitä tällä hetkellä saanut liikunnasta ja on ollut hienoa huomata, että kun tekee edes pieniä määriä liikuntaa viikon aikana ja varsinkin jotain sellaista, mikä on hauskaa ja missä saa olla muiden ihmisten kanssa, tuntuu arki todella erilaiselta. Mutta ongelma tulee heti siinä, että en ole niin hyvä asioiden organisoimisessa tai priorisoimisessa, jolloin tulee se ongelma, etten löydä tietyille asioille aikaa tarpeeksi. Välillä uhraan liikaa vapaa-ajastani koululle, jolloin ei jää aikaa tehdä asioita, joista saisin nautintoa, kun taas välillä uhraan liikaa aikaa koulunkäynnistä vapaa-ajalleni, jolloin en tunne tehneeni tarpeeksi opintojeni etenemisen eteen. Tässä on siis selkeästi minulle itselleni kehittymisen paikka. Täytyy oppia aikatauluttamaan viikon päivät ja vuorokauden tunnit niin, että pystyn tyhjentämään pullollaan olevaa kalenteria, mutta myös nauttimaan elämästä.

 

Mikä saa minut nousemaan sängystä joka aamu? Se, että pidän katseeni pitkällä tulevaisuudessa ja mietin, mitä kaikkea minä itse pystyn itselleni mahdollistamaan, kun vaan teen asioita, joilla on merkitystä ja jotka pystyvät viemään minua eteenpäin. Unelmani jollain tapaa olisi olla menestynyt ihminen tulevaisuudessa. Se vaatii minulta sen, että löydän intohimoni ja teen siitä uran itselleni. Olen viime aikoina kokeillut kaikkea uutta ja huomannut, että oli kyse mistä tahansa asiasta, kun oppii jotain, niin siitä oppimisesta saa ihan äärettömän paljon hyvää fiilistä. Olen liikaa ajatellut itsestäni niin, että olen huono kaikessa, mutta kummasti sitä huomaa sen, kuinka kokeilemalla, opettelemalla ja tekemällä sitä pystyy kehittymään lyhyessäkin ajassa ja taivas on vain rajana sille, kuinka pitkälle sitä oppimaansa voi viedä. Nousen sängystä joka päivä ajatellen, että toivottavasti tästäkin päivästä tulee mahtava. Jo se, että saan tulla Proakatemialle istumaan neljäksi tunniksi pajaan tiimiläisteni kanssa saa minut nousemaan sängystä. Motivaation salaisuus: ihminen itse on oman motivaationsa ydin. Miten itseään saisi motivoitua enemmän. Suora tapa vaikuttaa omaan motivaatioon on muuttaa omaa käytöstä. Mentaalinen uudelleen määrittely pakottaa pohtimaan aina uudelleen ja uudelleen miksi kannattaisi motivoitua johonkin asiaan eli punnita sitä, onko asia ylipäätään edes tärkeä. Pitää panostaa niihin asioihin, mitkä itsestä tuntuu tärkeiltä. (Seppänen, L. Tavoitegurut).

 

Mikä sitten voisi motivoida minua koulun suhteen? Miten mittaan elämääni ja miten löydän onnellisuuden työssä sekä ihmissuhteissa. Haluan tavoitella sitä, että joka aamu kun herään, tunnen olevani onnekas juuri siitä, mitä minä teen ja rakastan sitä mitä teen. Mikä on minun strategiani löytää motivaatio, työnilo ja into. Matkamme alkaa keskustelulla prioriteeteista (Christensen, Allworth, Dillon, 2013).  Mikä on minulle tärkeintä urallani? Minut tekee onnelliseksi se, että onnistun ympäröimään elämäni minua inspiroivilla ihmisillä ja jakaa elämääni heidän kanssaan. Voisi siis todeta, että minulle tärkeintä urallani on se, että saan tehdä työtä minua inspiroivien ihmisten ympäröivänä, jotka tuovat onnea minun elämääni. On ehkä hassua, mutta minulla ei ole edelleenkään hajua mistään unelma-ammatista, mutta tiedän sen olevan sellainen, jossa saan tehdä sitä yhdessä muiden kanssa. Huikeaa tässä on tietysti se, että minua ympäröivä Proakatemia-yhteisö suo minulle aivan äärettömän suuria mahdollisuuksia toimia juuri näin. Minun täytyy vain hyödyntää ympäristöäni enemmän, eikä jumittua asioihin, jotka tuntuvat pelkältä puulta. Strategia tarvitsee toimeenpanon. Ainut tapa saada stategia toimimaan on osoittaa sille resurssit (Christensen, Allworth, Dillon, 2013).  Kenen kanssa jaan resurssini? Christensenin mukaan yhdistämällä prioriteetit, tasapainottamalla suunnitelman mahdollisuuksilla sekä jakamalla resurssit luomme oman strategiamme.

 

Minua motivoi onnistumisen kokemukset. Kun onnistuu kerran, haluaa onnistua uudelleen. Oli kyse sitten jo arkipäiväisestä asiasta tai jostain täysin uudesta kokeilusta, niin onnistuminen motivoi jatkamaan tekemistä entistä enemmän. Olen sosiaalinen eläin ja ihmiset tekevät minut onnelliseksi ja minulle merkityksellistä on olla elämässä onnellinen. Minulle kannustimena toimii raha. Tärkeää on se, että on kivaa, mutta kyllä se raha silti kannustaa tekemään entistä kovemmin. Rahaa tärkeämpi asia on kuitenkin minulle ominainen elämän perustarve, eli onni. Mikä hyöty sitten on edes kannustimissa. Tähän on teoria, jonka mukaan ihmisille voi maksaa, jotta he haluavat samaa kuin sinäkin. Kuitenkaan kannusteet eivät ole sama asia kuin motivaatio. Todellinen motivaatio on jotain, mikä saa ihmiset tekemään asioita, koska he haluavat (Christensen, Allworth, Dillon, 2013).

 

Minusta tämä kuulostaa siltä, että minulla on asiat paremmin kuin hyvin jos katsomaan, missä minä olen tällä hetkellä. On vain opittava hyödyntämään omaa potentiaaliani ja on oltava enemmän aikaansaava. Elämällä on merkitys. Elämä on lyhyt. Elämä on arvokas. Siltikin, vaikka ymmärtäisin motivaation merkityksen ja minulla olisi tavoitteita, joita osaan tasapainottaa, ei sillä ole mitään merkitystä, jos en käytä aikaani ja energiaani oikealla tavalla. Aina tuntuu siltä, että olen matkalla jonnekin, mutta määränpää ei ole varma. Ehkä minun strategiani on tällä hetkellä se, että keskitän aikanani ja energiani järkevästi, pohdin jatkossa myös niitä asioita, jotka laskevat roimasti minun motivaatiotani ja pyrin mahdollisuuksien mukaan pois niistä sekä ruokin itseäni niillä asioilla, jotka minua motivoivat ja ovat minulle merkityksellisiä.

 

 

Väkevä podcast

https://open.spotify.com/episode/7cV8Vtd1Sg6SoW1XW284Ze?si=sAQECHfnSC-u8ZYcJeEh7g

Tavoitegurut youtube, Lasse Seppänen

https://www.youtube.com/watch?v=WX67rKArNaA

Christensen, C.M. Allworth, J. Dillon, K. 2013. Miten mittaat elämääsi? Löydä onnellisuus työssä ja ihmissuhteissa. Helsinki: Kauppakamari.

Kommentoi