Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Raha ratkaisee – Jethron kyseenalaiset neuvot



Kirjoittanut: Esa Ekholm - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Raha ratkaisee
Jethro Rostedt
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jethro Rostedt on brändännyt itsensä lupsakkana myyjävirtuoosina, ja hän tietää ja tuntee kohderyhmänsä hyvin. Uteliaisuudestakin halusin lukea tämän kirjan – josko sillä olisi jotain annettavaa. Onhan Jehtro elämänsä aikana menestynytkin. Kirjassa luvataan kertoa, ”miten raha kääritään”. Ketä se ei kiinnostaisi, vaikka Jethro persoonana ei juuri itselle uppoaisikaan.

Aikanaanhan kirja herätti huomiota sillä, että yksi kirja sisälsi 4000 euron arvosta kultaa. Kirja oli myös kääritty muoviin, ettei voittoa voisi etsiä kaupoista käsin. Yksi Jethron läpinäkyvä ja nerokas myyntikikka sekin. Harmi, ettei kirjan sisältö ollut ehkä myyntipuheiden veroisia.

Kirjan ei ole tarkoitus olla omaelämänkerrallinen, mutta siltä se kuitenkin vaikuttaa. Opus rakentuu Jethron oman elämän ympärille vauvaiästä aivan viime vuosiin asti (kirja ilmestyi vuonna 2017). Se koostuu yksittäisistä luvuista ja jokainen luku päättyy näihin sataan ja yhteen vinkkiin, jotka kirjan kannessakin mainitaan. Värikkäillä omaan elämään sijoittuvilla tarinoilla nämä vinkit yritetään saada ”myytyä” lukijalle. Valitettavasti vain murto-osa vinkeistä on oikeasti hyviä, oivaltavia tai toteutettavissa. Vakavasti otettavaksi suuresta osasta ei ole, mutta ehkä tämä toimii niille, joihin Jethron pieruhuumorintaju normaalisti toimii. Palaan yksittäisiin vinkkeihin vielä myöhemmin esseessäni.

Kirjan tarinat itsessäänkin ovat hieman ristiriidassa keskenään. Jethrosta maalataan läpi kirjan myyntineroa ja puhutaan siitä, miten hän jo 19-vuotiaana oli myyntitykki, työpaikkansa paras myyjä – ja silti samalla puhutaan hänen ja vaimonsa matalasta tulotasosta ja elämisestä kädestä suuhun. Tästä syystä kirjaa on vaikea ottaa täysin tosissaan – sen uskottavuus kärsii epäjohdonmukaisuuksista. Jotkut tarinat ovat myös sellaisia, jotka olisi voinut jättää kertomatta. Eräässä luvussa Jethro kertoo, miten halusi säästää eläinlääkärikuluissa siten, että otettuaan isältään 400 markkaa lemmikkimarsujensa lopettamiseen hän yritti itse pakokaasulla päästää marsut päiviltä. Tämän anekdootin hän päättää yhteen vinkeistään: ”Keskity vain siihen, minkä varmasti osaat. R.I.P: Pumpuli ja Lumipallo [marsujen nimet].”

Muutkin näistä ”rahanarvoisista vinkeistä” ovat kyseenalaistettavissa. Muutamia mainitakseni:

”Tarkkana leskirouvien kanssa.”
”Joskus tarvitaan pelkkää onnea.”
”Ota huviksesi selvää, paljonko mainostila television primetimessa vuonna 2017 maksaa.”
(Tämä kyseinen ”vinkki” sanotaan itse asiassa kaksi kerta – vain hieman eri sanoilla.)
”Makkara sopii vähähiilihydraattiseen ruokavalioon.”
”Matkusta Bukarestiin.”
Varmasti näissä pitää ottaa huomioon em. Jethron oma brändi ja ”huumori”, mutta haluaisin uskoa, että menestyneellä myyntimiehellä olisi enemmänkin annettavaa. Muutenkin lupauksista huolimatta sijoittamisesta kirjassa ei paljoa puhuta, vaan vinkit liittyvät ennemmin myymiseen.

Saako kirjasta jotain silti irti?

 

Kömpelöistä anekdooteista ja välillä jopa ala-arvoisista vinkeistä huolimatta Jethro on kiistämättä taitava myyjä ja osa vinkeistä oli jopa antoisia. Jethron myyntitaktiikat eivät välttämättä perustu tieteellisiin kaavoihin, vaan ahkeruuteen ja työhön. Hänen henkilöbrändinsä merkitystä ei voi kiistää (ja ehkä sen merkitystä kirjassa olisi voinut enemmän käsitellä).  Tärkeimpänä läpi kirjan korostui kuitenkin juuri ahkeruuden ja sisukkuuden merkitys. Kiinnostavin ja todennäköisesti antoisin luku kirjassa oli ”Huippumyyjän salaisuus paljastuu”, jossa korostettiin em. mainittujen asioiden merkitystä sekä erityisesti itselle mieleen jäänyt vinkki myytävän tuotteen sisällön syvällisestä tuntemisesta. Tuotetta on vaikea myydä, jos ei osaa vastata siihen kohdistuviin kysymyksiin. Myös sympaattisuuden korostaminen oli huomionarvoista; myyjän on kriittistä olla miellyttävä asiakkaalleen, sillä välinpitämätön kohtelu ei edesauta myyntiä. Maalaisjärkeä, mutta tärkeä muistutus. Monet vinkit ja tarinat perustuvatkin juuri siihen: maalaisjärkeen ja yksinkertaistamiseen. Yksi esimerkki tällaisista vinkeistä:
”Näin nostat työtehoasi: tee aluksi tunti enemmän töitä päivässä, sen jälkeen kaksi. Vuodessa lisätunteja kertyy uskomaton määrä, ja se tuo sinulle ylivertaisen edun menestyksen tielle.”

Ts. lisätunnit tuovat lisää tehokkuutta. Tässä tekisi mieli kyseenalaistaa tehon määritelmä (eikö juuri pitäisi saada samassa ajassa enemmän aikaan), mutta on hyvä esimerkki näistä ”mutkat suoriksi” -vinkeistä.

Lopuksi

Suosittelisinko tätä kirjaa niille, jotka haluavat saada rahanarvoista tietoa myynnistä tai sijoitusmaailmasta? Tuskin. Kirja lupaa paljon, mutta jää lopulta ravintosisällöltään ontoksi – kuten Jethron itse rakastama ja kehittämä makkara ”Jethron jämäkkä”. Jethrosta henkilönä kiinnostuneille tämä on varmasti oivaa päivälukemista, itseään kehittävälle myyjälle tai sijoittajalle taas ei. Pitää kuitenkin antaa käsi kirjan kultaharkkomyyntikikasta, joka puhuu omasta puolestaan Jethron myyntitaidoista.

Kommentoi