Tampere
17 Jun, Monday
17° C

Proakatemian esseepankki

Raha -Peli haltuunKirjoittanut: Aaro Berg - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Raha - Peli haltuun
Tony Robbins
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ostin Tony Robbinsin kirjan Raha -Peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen noin vuosi sitten. Kirja on massiivinen 700 sivun teos, joten lukemiseen menee aikaa. Kirja on myös täynnä harjoituksia, jotka on hyvä tehdä ennen kuin kirjassa etenee. Kirja onkin enemmän opas oman elämän talouden suunnitteluun ja toteutukseen, johon voi palata aina uudestaan. Kirja on edelleen pahasti kesken, mutta puoliväli on ylitetty reilusti. Oppeja ja oivalluksia on tarttunut reppuun jo sen verran, että kirjasta voi esseen sujuvasti kirjoittaa.

Raha on aina kiehtonut minua. Olen myös monesti pohtinut, miksi jollakin toisella on rahaa, ja jollakin toisella ei. Olen pitänyt rikkaita onnekkaina. Tähän myös vaikuttanut Suomessa vaikuttava kulttuuri. Veikkauksella on käsittämättömän vahva asema suomalaisten kulttuurissa ja ennen kaikkea unelmoinnissa. Moni edelleen ajattelee, että lottovoitto on se varmin keino saavuttaa taloudellinen vapaus. Tiesitkö muuten, että lottovoiton todennäköisyys on 1:15 380 937. Tähän on hyvä suhteuttaa pari lukua, jotka auttavat hahmottamaan kuinka epätodennäköisestä tapahtumasta on kyse. Kuinka usein ajattelet suihkuun mennessäsi, että kaadut siellä kuolettavasti. Et varmastikaan kovin usein. Tällä tapahtumalle todennäköisyys on 1:810 000. Eli n.19 kertaa todennäköisempää kuin lottovoitto! Astronautuksi tulemisen todennäköisyys on puolestaan 1:13 200 000. Joten tämäkin on todennäköisempää kuin lottovoitto.

Todennäköisyysksiin perehtyminen on auttanut itseäni oivaltamaan, että lottovoittoa ei kannata tavoitella. Käytän aikani ja rahani viisaammin. Pitkässä juoksussa häviät lottoon joka tapauksessa kaikki rahasi, koska pelin odotusarvo on negatiivinen. Ainoa joka pelissä varmasti voittaa on Veikkaus tai muu pelinjärjestäjä.

Taloudellinen riippumattomuus on termi, josta on puhuttu kyllästymiseen saakka viime vuosina. Ajatus siitä, että saisin nykyisten elinkustannusteni verran passiivista tuloa, on kieltämättä erittäin kiinnostava.

Kirja opastaakin laskemaan oman taloudellisen riippumattomuuden kynnysluvun sekä vapausrahaston suuruuden, joka tuottaisi halutun verran passiivista tuloa. Kirja vie myös ajatuksen vielä askeleen kunnianhimoisempaan suuntaa ja kehoittaa laskemaan lisäksi ehdottaman taloudellisen vapauden kynnysluvun. Ehdoton taloudellinen vapaus tarkoittaa sitä, että voisit tehdä elämässäsi mitä haluat ja saada sen verran passiivista tuloa vapausrahastollasi.

Kirjan avulla oivalsin myös, että monella on tapana pitää unelmiensa hintaa aivan liian korkeana. Syynä tähän on se, että unelmiensa hintaa ei ole vaivauduttu laskemaan. Oma taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista pidetään sitäkin hyvin kaukaisena asiana. Todellisuudessa ainakin omat unelmani ovat paljon halvempia kuin etukäteen ajattelin. Käydään näitä seuraavassa hiukan läpi.

Oman talouden kynnysluvut

Oma tämän hetkinen elämäntyylini maksaa minulle n.2200€/kk. Tätä voin siis pitää omana taloudellisen riippumattomuuden kynnyslukuna. Vuodessa tämä tekee n.26 000€.

Seuraavaksi kirja neuvoo laskemaan, kuinka suuri oma vapausrahasto tulee olla, jotta tuohon summaan päästään. Kirjassa on neuvottu sovellus, jolla tuo lasku onnistuu. Sovellus ei kuitenkaan toimi suomalaisille. Homma hoitui kuitenkin excelilläkin helposti. Suomessa sijoituksista saatava tulo on pääomatuloa ja siitä maksetaan veroja 30 000 euroon saakka 30% ja ylimenevästä osuudesta 34%. Tavoitteeni on rakentaa agressiivinen sijoitussalkku, joka tuottaa keskimäärin 8% vuodessa. Mikäli vapausrahastoni suuruus olisi puoli miljoonaa euroa, tuottaisi se minulle 40 000€ vuodessa ennen veroja. Tästä jäisi verojen jälkeen käteen 40 000 x 0,7 + 10 000 x 0,66 = 27 600€.

Summa kuulostaa toki suurelta, mutta ei mahdottoman suurelta. Kurinalaisella säästämisellä tähän on mahdollista päästä. Kirja neuvoo lisäksi supistamaan kuluja sekä lisäämään tuloja. Oma tavoitteeni onkin karsia turhat kulut pois ja aktiivisesti etsiä lisää tulonlähteitä.

Oli hauska myös lähteä miettimään omaa elämää ehdottoman taloudellisen vapauden kautta, jolloin voisi tehdä ihan mitä haluaa ja saisi vapausrahastonsa tuotosta tuon verran passiivista tuloa itselleen. Tehtävän kautta selvisi, että omien unelmieni hinta on n.8 700€/kk, eli n.104 000€/vuosi. Tuo summa mahdollistaisi kaksi omaa n.300k€ asuntoa Suomessa sekä 200k€ loma-asunnon ulkomailta. Toinen Suomen asunnoista sijaitsisi kaupungissa ja toinen syrjemmässä omalla puusaunalla. Tuolla summalla saisin myös haluamani auton sekä yleisen elintason. Vapausrahastoni tulisi olla n.2 milj. euron arvoinen, jotta se verojen jälkeen tuottaisi minulle tuon verran rahaa. Tämä onkin sitten jo vähän kauempana oleva unelma, mutta ei kuitenkaan niin kaukainen, mitä ennen tehtävän tekemistä kuvittelin.

Kirjan yksi tärkeimmistä opeista oli kuitenkin se, että antamalla saat. Antaessasi intohimosi ja kykysi maailman auttamiseen saat itsellesi monin verroin takaisin. Auttamisen ei tarvitse aina olla rahan antamista, vaan ihmisiä, eläimiä ja luontoa voi auttaa monella muullakin tavalla. Taloudellisen vapauden laskelmiin toki sisältyy myös muiden auttamiseen varattu summa. Itse näen maailmassa paljon epäkohtia ja näihin on pienelläkin lahjoituksella mahdollista vaikuttaa. Oman taloudellisen vaurauden kasvaessa voi samassa suhteessa myös avustuksiin menevää summaa nostaa.

Kirjassa neuvotaan myös rakentamaan omaan riskinottokykyyn soveltuva sijoitussalkku ja tähän tarjotaan useampia malleja. Ytimessä ovat halvat indeksirahastot ja laaja hajauttaminen eri omaisuuslajien kesken, sekä laaja hajauttaminen omaisuuslajien sisällä. Ei tästä kuitenkaan vielä enempää, koska omankin salkun rakentaminen on vielä pahasti kesken.

 

 

 

Lähteet:

Robbins, A. 2014. Raha – Peli haltuun – 7 yksinkertaista askelta taloudelliseen vapauteen. Kolmas painos. Tallinna.
https://www.pinnacle.com/en/betting-articles/Betting-Psychology/optimism-bias-in-gambling/SE5JTNY85W72GMSZ [viitattu 31.3.2020]

Kommentoi