Tampere
21 May, Tuesday
8° C

Proakatemian esseepankki

Puhutaan keittiöremonteistaKirjoittanut: Helena Tahlo - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Avara koti
Kodinsisustajan tyyliopas
Jane Graining
Leslie Geddes-Brown
Katherina Sorrel
Judith Wilson
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Alkusanat

Kun puhutaan keittiöremonteista, niin siihen jos johonkin saa rahaa menemään. Koski remontti koko keittiön kalusteiden ja laitteiden uusimista tai vaan keittiön ulkonäön fiksaamista.

 

Mistä aloittaa

Keittiö on ennen kaikkea tarkoitettu ruuanlaittoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ruuanlaitto olisi pelkkä velvollisuus, vaan se voi olla myös mieluisa ja rentouttava osa arkea. Varsinkin me, jotka vietämme paljon aikaa keittiössä, on keittiön toimivuuden lisäksi tyyli, mukavuus ja tunnelma myös yhtä tärkeitä elementtejä. (Graining 2001, 53.) Kun agendalla on kokonaan uuden keittiön hankkiminen kannattaa varata remppabudjettiin vähintään 10 tonnin budjetti. Kannattaa myös muistaa, että jos kerran aikoo rempata koko keittiön, ei tällöin kannata tinkiä mukavuuksista, vaan tehdä kerralla juuri sinulle toimiva ja silmää miellyttävä kokonaisuus. Remontin suunnittelu kannattaa aina aloittaa tarpeista. Kuinka moni käyttää keittiötä? Kuka kokkaa? Minkälaista ruokaa laitetaan?  Millainen perhe sinulla on ja millä tavalla haluat kotiasi pyörittää (Geddes-Brown, Sorrel & Wilson 2005, 12). Kaikki mahdolliset tarpeet kannattaa listata ja reflektoida vanhaan keittiöön, mitä olisi tarvinnut muuttaa ja mikä oli hyvää.

 

Koko keittiön uusiminen

Talomme kohdalla isoimmiksi tekijöiksi tulivat, kaappitilan maximointi, pienen talon tarvitsema avaruus ja selkeys, sekä minun tahtoni saada kahvinkeitin ja leivänpaahdin pois tasoilta. Joten lähdimme kaappitilasta ja valitsimme kohdallemme XL rungon, joka lisää 10% enemmän säilytys tilaa ja minimoi sokkelitilan kaappien alta. (Noblessa n.d.) Tämän jälkeen päädyimme valitsemaan kaappeihin modernin ja minimalistisen, vetimettömän ulkokuoren, joka lisää avaruuden ja siisteyden tuntua. Materiaaliksi otimme kestävän ja edullisen laminaatti päällysteen pähkinänä, sekä tasoihin, että kaikkiin kaappeihin. Sen lisäksi hankimme kaikki mahdolliset kodinkoneet integroituna saadaksemme harmonisemman tilan. Jotta pöytätasot saisivat toimia työtasoina, hankimme aamiaiskaapin, joka sijaitsee normaalin kaapinoven takana ja sisältä löytyy vedettävät hyllyt ja pistorasiat. Tällöin saamme kaikki elektroniikka laitteet, kuten leivänpaahtimen, kahvinkeittimen sekä mikron kaappien sisään näkyvistä.

 

Koska keittiössämme tulee olemaan L muotoinen konsepti, valitsimme kulmakohdan yläkaappeihin yliliikkuvilla saranoilla kaapinovet, jolloin hyllyistä mikään kohta ei jää sokeaan kulmaan. Alakaappeihin valitsimme mekanismilla toimivan hyllyn, jonka avulla emme vähennä kaappitilan käyttöastetta, vaan pystymme hyödyntämään tilan esimerkiksi meidän kohdallamme airfryerin säilytykseen ja isoimpien kattiloiden paikoiksi. Hankimme myös kalusteisiin apteekkarinkaapin, jonne kaikki kuiva-aineet saa selkeästi näkyville samanaikaisesti kaapin ulos vedettyä. Harkitsimme myös muita vaihtoehtoja tälle, mutta koska säilytämme kuivatuotteet lasipurkeissa, tulee olla tällöin mahdollisuus lukea kaikkien purkkien etiketit samanaikaisesti.

 

Näiden lisäksi jätimme keittiöömme vanhan leivinuunin viereen tilan avohyllyille, jotka pitävät tilan kevyenä ja antavat oivallisen säilytys paikan hienoimmille laseille. Avohyllyissä on hyvä kuitenkin harkita, mitä hyllyille laittaa ja tällöin, mihin hyllyt myös sijoittaa (Graining 2001, 66). Kodinkoneissa otimme huomioon tiskikoneessa tilan maximoinnin ja hankimme kolmitasoisen koneen, jolloin vältymme aterinboxin viemää tilaa alahyllyltä. Erillinen induktioliesi ja uuni lisää integroituina tasokkuuden tuntua ja lieden yllä olevassa kaapissa on piilotettu tuuletin, joka kierrättää ilman itsensä läpi ja puskee puhdistetun ilman takaisin huoneeseen. Tämä helpottaa lieden ja uunin sijainnin valinnassa, koska tällöin niiden ei tarvitse olla hormiin liitettynä, kuin normaalin liesituulettimen kanssa.

 

Olimme kertoneet budjetiksemme 9–10 000 €, ja keittiön hinnaksi lopulta tuli tasan 10, sisältäen kaikki kodinkoneet, mutta ei hanaa. Yllätyksekseni tuli, kuinka paljon keittiön hanat maksavat, joten tulimme päätökseen, että sisällytämme hanan kylpyhuoneremontissa ostettaviin muihin hanoihin, jotta pystymme saamaan parhaan mahdollisen tarjouksen. Ostamassamme Noblessa keittiössä myös plussana on, että tuotteet toimitetaan kotiovelle, kasattuna ja itse tarvitsee vain ruuvata kaapit seinään ja säätää jalat lattian myötäisiksi. Jos verrataan Ikean versioon, missä ostaja itse kasaa keittiön puutappi kerrallaan, ei hinta lopulta vaikutakaan yhtään niin mahdottomalta. Tähän summaan ei kuitenkaan sisälly aikaisemmin mainitut avohyllyt eikä keittiön ruokapöytää tai tuoleja. Hankinta listalla on pyöreä ja tiikkinen retro ruokapöytä, jonka rinnalla seisoo neljä erilaista ja omanlaistaan tuolia. Tuoleista yksi minulla on jo varastossa odottamassa ja on vain ajankysymys, kun löysän sille kolme paria.

 

Vanhan keittiön ilmeen uusiminen pienillä elementeillä

Toisessa projektissani tarkoituksena oli tuunata kaksi jo valmista, mutta vanhaa keittiötä uudeksi kokonaisuudeksi pienellä pintaremontilla. Keittiöt olivat osa majoitus kokonaisuutta, jonka asiakkaat arvostivat designia ja laatua. Aloitin prosessin suunnittelemalla värimaailmaa, vanha keittiö oli synkkä ja kylmä saman aikaisesti, tummine puutasoineen, harmaine kaakeleine ja seinineen, sekä rustiikkaisine ovenkahvoineen. Koska budjetti oli tiukka, mutta toiveena suuri ilmeen muutos, lähdin siitä, että mikä itseäni häiritsi eniten keittiössä. Ensimmäiseksi kaakelit, jotka peittivät suurimman osan seinistä, niistä harmaa sai siirtyä valkoisen kaakelimaalin alle. Muut seinät saivat kylmän siniharmaan värityksen sijaan lämpimän, Teknosin NAKU

sävyn pinnalleen, joka tuo sekä valoa, että haluttua lämpöä ja vivahdetta tilaan. Jotta valkoiset kaapit saisivat uuden ilmeen, tulee rustiikkaiset ovenkahvat vaihtaa, uusiin suoralinjaisiin kultaisiin kahvoihin, jotka antavat huoneelle oman väripilkun. Vain kahvojenkin vaihtaminen antaa suuren muutoksen aikaisempaan. Ovenkahvoja valitessa, tulee kuitenkin ottaa huomioon jo aikaisempien kahvojen pituus, sekä uusien kahvojen tarvittava määrä. Kahvojen määrällinen tarve nostattaa remontin hintaa, joten jos budjetti rupeaakin paukkumaan yli, kannattaa ottaa spraymaali rohkeasti käyttöön ja muuttaa vanhat vain uuden värisiksi. Keittiönpöytä hiotaan ja lakataan ja tumman lakan sijaan vaalean tamminen sävy tuo kirkkautta ja rinnalle tulevat vaaleat ja design henkiset tuolit luovat luksus fiiliksen. Katon mustat lamput vaihtuvat silmään pistäviin vaalean kultaisiin ja hyvin valaiseviin valaisimiin. Sekä tyhjänpanttina olleeseen seinän edustaan tehdään baaripöytä ja sitä koristelemaan Artekin suoralinjaiset baarituolit. Lisäämällä pöytätilaa ruokapöydän lisäksi mahdollistetaan myös keittiön tilan käyttö esimerkiksi etätöiden tekemiseen. Tässäkin kohteessa suurin tarve oli valon lisääminen, lämmön tuominen ja luksus fiiliksen luominen.

 

Vanhan keittiön uusiminen pintaremontilla ja lisäyksillä

Toinen vanhoista keittiöistä, on yhdelle pienelle seinälle ulottuva alakaappi ja taso rivistö, jonka päädyssä häämöttää jääkaappi. Kaappien maalaisromanttisten ulkokuoren päälle laitetaan K-raudasta löytyvää sisustuspaneelia, joka tuo tilaan skandinaavisen vivahteen. Seinälle lisätään Ikeasta löytyvä kokopuuta oleva ivar kaappi, joka päällystetään samalla paneelilla kuin alakaapit ja sen rinnalle asennetaan koivusta tehdyt avohyllyt. Näin koko seinän olemus muuttuu moderniksi ja minimalistiseksi kokonaisuudeksi, joka toimii kuin taideteoksena. Tämän keittiön tarve oli luoda aivan uusi lookki ja mahdollisuus siirtää allaskaapeissa olevat astiat yläkaappeihin käytännöllisyyden vuoksi. Tämän lisäksi lisäsimme avohyllyillä mahdollisuuden esitellä hienoimpia astioita ja taas lisätä kaappitilaa.

 

Yhteenveto

Tässä on esimerkkeinä hyvin erilaiset tapaukset, joista saa hyvin erilaiset näkökulmat erikokoisiin remontteihin. Todellisuus on, että keittiöremonttiin saa rahaa palamaan kuinka paljon tahansa tahtookaan. Tämän takia kannattaa määrittää tarkka budjetti ja tarve lista ja seurata näitä remontin ja suunnittelun ajan tarkasti. Kuitenkin tärkeintä on luoda itsellesi ja perheellesi sopiva ja toimiva kokonaisuus, joka miellyttää juuri teitä. Aina ei kannata kuunnella asiantuntijoitakaan, varsinkaan ulkonäöllisissä asioissa, vaan seurata omaa tahto tilaa ja mieltymyksiä.

 

 

LÄHTEET:

Graining, J. 2001(1999). Avara koti (Luo lisää tilaa uusilla sisustusratkaisuilla). Helsinki: Gummerus Kustannus

 

Geddes-Brown, L., Sorrel, K & Wilson, J. 2005(2004). Kodinsisustajan tyyliopas (Innoittavia sisustusideoita jokaiseen kotiin). Helsinki: Rakennustieto Oy

 

Noblessa n.d. XL-110 % tilaa. Nettisivu. Luettu 28.03.2022

https://www.noblessakeittiot.fi/xl

Kommentit
  • Krista Tikkanen

    Uppouduin lukemaan ja visualisoimaan lopputulosta ja kuvailemiasi kalusteita. Tähän esseeseen olisin kaivannut kuvia, niin utelias olo tästä heräsi! Kiitos!

    30.3.2022
Kommentoi