Tampere
25 May, Saturday
15° C

Proakatemian esseepankki

Psykologisk säkerhet nyckeln till framgång?Kirjoittanut: Markus Tervo - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Mika Aittamäki
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Är psykologisk säkerhet nyckeln till framgång?

 

 

 

 

Vad är den viktigaste saken för att nå bra resultat om vi talar om teamjobb? Ju mer experter på jobbet så resultat ändras mot bättre? Inte så fort, vi har helt olik vinkel att se den här saken. Mika Aittamäki från finskt företag Rainmaker har skrivit en jätteintressant blogtext av psykologisk säkerhet i ett team. Han också höll en föreläsning en gång till vår andelslag.

 

 

Stereotypiskt tankesätt på 1990-talet var ”först vad sen vem”. Alltså man trodde att den mest effektiv taktik där man grundar olika slags grupper är objektivt förståelse av jobbet, inte av människor som egentligen handlar jobbet. Senare på 2010-talet forskare och bokskrivare Jim Collins kristalliserade tanken till frasen ”val den rätta människor till bussen”. Collins upptäckte att olika människor har så annorlunda kunskaper, att mångfalden på gruppen är en steg framåt och mot fungerande jobbmiljö. Det var kanske ett steg men inte den sista.

 

 

Företaget Google som har alla resurser i världen att undersöka och förstå frasen ”vad är den saken som leder grupp/team till toppen?” startade med den samma förmodan som Collins. Rätta människor är nyckeln. Förmodan var felaktig, enligt Google. Forskningresultatet höjde en sak över de andra, när teman var toppteam. Psykologisk säkerhet med andra människor. Det är ju sant, att alla vill vara godkänna och ha egen röst bland gruppen. Om föregående saker saknas, är de jättesvårt att utnyttja alla egna kunskaper för jobb gruppen. Samma sak stämmer på sportvärlden. Det är jättesvårt att spela, om du är beständigt mesaktigt av misstag.

 

 

Där är sju olika frågor som man kan utnyttja, för att observera psykologisk säkerhet i ditt eget team. Kan Jag göra ett misstag i mitt team? Vardagen förlöper visst med avspänd attityd, om man måste inte hela tiden sörja av olika misstager. Kan Jag lyfta fram besvärliga saker? En av gruppens bästa kvaliteter i frisk situation, du är inte ensam. Kan Jag vara säkert att ingen lämnar mig utanför, om Jag är lite olik? Om man inte kan vara sin själva, gruppen förlorar personens potential. Har Jag chansen att ta risk? Om individuell eller grupp har situation när risken är alltid en negativ sak, är utveckling ansträngande. Är det lätt att fråga hjälp? Öppet samhälle där man kan fråga fritt olika saker utbildar psykologisk säkerhet och delar viktigt information över gruppen. Kan Jag lita på saken att inte någon hoppas elaka saker för mig? Den sista och viktigaste frågan när vi talar om tävling mellan olika företag. Är den här gruppens kunskaper och kunnigheter nyttjat 100%?

 

 

Om föregående saker ger positiva känslor, du har en bra chans att tillhöra i ett toppteam. Framgångsrik kommunikation är ett stort steg mot toppteam kvalitet, och som du ser, alla frågor handlar till vis del av den saken. ”Clear is kind, unclear is unkind” -Brene Brown. För att nå psykologisk säkerhet måste man lära hur hantera och reagera till information. När människor eller gruppmedlemmar har brist av information leder den automatiskt till negativa känslor. Vi är bara proggremmad på detta sätt. För att undvika information och kommunikation problem, måste vi lära expertis att raffinera sju olika frågan på gruppen.

 

 

 

 

Mika Aittamäki – Mikä tekee tiimistä loistavan? – 20.2.2021 (blogiteksti)

Kommentit
 • Toni Lehtimäki

  Hej, du har tydligen skrivit essän på svenska. Det är kanske inte så lätt att få feedback på svenska, men jag ger nu här några points.
  För det första ska du lägga märke till uppsatens upplägg, t.ex. inledning-huvudtext-slutsats. Således har läsaren enklare att läsa texten samt texten har då bättre struktur. Dessutom vore det bra med mellanrubriker. För det andra ska du i fortsättningen uppmärksamma källhänvisningar. För det tredje ska du uppmärksamma skriftspråket.

  Bra jobbat på svenska! God fortsättning!

  18.5.2021
 • Toni Lehtimäki

  Blogiesseeksi oiva veto på Finska 🙂

  18.5.2021
Kommentoi