Tampere
02 May, Thursday
13° C

Proakatemian esseepankki

Psykologinen turvallisuus



Kirjoittanut: Otto Nilsson - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ei kirjaa
Ei kirjailijaa
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Psykologinen turvallisuus

 

Tiimiläisemme Roosa piti viikko sitten pajan, jonka aiheena oli psykologinen turvallisuus ja miten se näkyy Hurmoksen arjessa. Paja meni todella hyvin ja sai tiimimme miettimään aihetta paljon laajemmin kuin koskaan.  Päätin kirjoittaa pajan pohjalta esseen, koska aihe on todella vahvasti pinnalla juurin nyt. Psykologisen turvallisuuden kanssa on olut syksyn aikana Hurmoksessa ongelmia. Uudelleensynnytyksen jälkeen tiimissä on koettu, että se on parantunut, vaikka siinä onkin vielä kehitettävää. Eniten psykologisen turvallisuuden puute näkyy paja tilanteissa ja tiimimme dialogissa. Kaikki eivät koe saavansa sanottua omia mielipiteitänsä asioihin tai välillä eivät edes uskalla sanoa mielipidettään. Hurmoksessa tehdään välillä päätöksiä liian nopeasti, tai kuuntelematta kaikkien näkökulmia. Näissä tilanteissa psykologinen turvallisuus myös kärsii. Ison kehityksen tänä syksynä huomaa esimerkiksi siitä, että tiimin jäsenet uskaltavat näyttää tunteitaan enemmän tiimin edessä.

 

Miten voi tunnistaa, jos psykologinen turvallisuus ei ole kunnossa

 

On monia asioita, joista huomaa psykologisen turvallisuuden tason yrityksessä. Jos tunteet jätetään kokonaan piiloon työpaikalla, se on yleensä merkki heikosta psykologisesta turvallisuudesta. Olemme kaikki ihmisiä ja työkavereita, on normaalia näyttää tunteita eri tilanteissa. Jos yrityksen tilaisuudet tai kokoukset ovat täysin hiljaisia ja ainoat äänessä olevat ihmiset ovat johtajat, se on huono merkki. Johtajien kuuluisi johdattaa keskustelua tiettyyn suuntaan ja työntekijöiden kysyä kysymyksiä.  On huolestuttava tilanne, jos henkilöstön välillä tulee usein riitoja. Ihmisten välillä on luonnollista syntyä välillä erimielisyyksiä, jopa töissä. Riitatilanteissa tulisi heti keskustella asia läpi molempien osapuolien kesken ja sopia riita, jotta työt voivat jatkua normaalisti hyvässä ilmapiirissä.

 

Mitä haittoja huonon psykologinen turvallisuus tuottaa

 

Psykologinen turvallisuus voi monelle kuulostaa pieneltä asialta, mutta tosiasiassa se on todella tärkeä osa työn sujumista jokaisella työpaikalla. Työntekijöiden on epämukava ja vaikea toimia yrityksessä, jossa psykologinen turvallisuus on huonolla tasolla. Ympäristö ei ole inspiroiva, innovaatiota tai uusia ideoita on todella vaikea keksiä ja virheitä vältellään jatkuvasti, jotta säästyttäisiin nöyryytykseltä tai konflikteilta. Tällaisissa yrityksessä myös päätöksen tekoa yleensä pelätään ja lykätään pitkiksi ajoiksi. Psykologista turvallisuutta yrityksessä rikkoo, jos ongelma tilanteissa etsitään ratkaisun sijasta syyllistä. Huonon psykologisen turvallisuuden takia luottamus ihmisten välillä heikkenee todella paljon ja ilmapiiri on yleisesti huono. Huomasimme omassa tiimissämme, että psykologinen turvallisuus oli huonolla tasolla, koska emme luottaneet toisiimme asioissa. Ihmisten poissaoloja, työpanosta, sitoutumista ja jopa omaa vapaa-ajan käyttöä alettiin kyseenalaistamaan. Hurmoksen uudelleensynnytyksen aikana keskustelimme tästä luottamuksesta paljon ja koen, että olemme menossa sen kanssa oikeaan suuntaan.

 

 

 

 

Miten voit vahvistaa psykologista turvallisuutta

 

Pajan aikana nousi hienosti ylös se, että psykologinen turvallisuus ei voi ikinä olla liian hyvin ja sitä voi jatkuvasti kehittää parempaan suuntaan. On tietenkin eri tilanteita, joissa voi vaatia eri tapoja psykologisen turvallisuuden kehittämiselle. Jos yrityksen ilmapiiri ja luottamus on heikolla tasolla, olisi syytä keskittyä psykologisen turvallisuuden kehittämiseen paljon ja suurin resurssein. Yrityksessä, jossa asiat ovat hyvin ja työntekijöiden on hyvä olla, ei ole niin olennaista jatkuvasti panostaa psykologiseen turvallisuuteen. On olemassa monia hyviä ja tehokkaita tapoja parantaa yrityksen psykologista turvallisuutta. Yrityksissä tulisi kannustaa avoimeen viestintään, tällä tavalla varmistuu, että jokainen saa mielipiteensä ja ajatuksensa jaettua muille. Rakentavan palautteen antaminen on todella tärkeä tapa terveessä työympäristössä. On aina aluksi jännittävää tai jopa pelottavaa antaa rakentavaa palautetta, varsinkin jos psykologinen turvallisuus on valmiiksi huonolla tasolla. Rakentavaa palautetta on kuitenkin todella tärkeää antaa juuri sen takia että kommunikaatio muiden työläisten kanssa kehittyisi ja samaan aikaan kaikki pääsevät yhdessä kehittymään saaneensa palautteen pohjilta. Psykologisen turvallisuuden kulmakiviä on luottamus. Voit rakentaa luottamusta yrityksessä pienilläkin asioilla, kuten paikalla oleminen, ajoissa saapumine paikalle ja työtehtävien hoitaminen annetussa ajassa. Kaikki edellä mainitut asiat saattavat kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta niiden rikkominen tuhoaa luottamuksen todella nopeasti.

 

Pohdinta

 

Olen aiemmin itse syyllistynyt siihen, että en ole ottanut psykologista turvallisuutta ja sen tärkeyttä tarpeeksi tosissaan. Opin Roosan loistavan pajan aikana kuinka tärkeä asia se on ja kuinka paljon se vaikuttaa työskentelyymme ja työympäristöömme. Esseetä tehdessäni opin uusia keinoja, jolla kehittää itseäni ja myös ilmapiiriä ja luottamusta Hurmoksessa. Haluaisin itse eniten kehittää omaa palautteenantoani. Olen liian ujo ja pelkään miten ihmiset reagoivat, jos annan heille rakentavaa palautetta heidän toiminnastaan. Kuten esseen alussa sanoin, koen että Hurmoksen psykologinen turvallisuus on matkalla oikeaan suuntaan. Viimeisin asia, joka kehitti tiimimme ilmapiiriä ja luottamusta on vähän aikaa sitten järjestämämme mökkipaja.

 

Lähteet

 

Roosa Huhtamäen paja ja sen materiaalit

Levanto,S. N.D. Ilmarinen.fi. Turvallisuus- Miten sitä voi vahvistaa? Verkkosivu. Viitattu 8.12.2023.  https://www.ilmarinen.fi/tietoa-ilmarisesta/ajankohtaista/blogit-ja-artikkelit/2022/psykologinen-turvallisuus/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAmsurBhBvEiwA6e-WPGwrF0RQEp_ttOdgzcgGRyqwttf1OVNCIPpiWv9umwQv5DkeMRmM8BoC8GQQAvD_BwE

Kommentoi