Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Prosessi brändivärikoodiston luomisen takana



Kirjoittanut: Annika Äijälä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Brändi - liiketoiminnan ytimessä - erotu tai unohda koko homma
Jari Taipale
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kuinka usein pysähdymme miettimään näkemämme mainoksen värimaailmaa?  Mitä tunnetiloja eri värit herättävät meissä?

 

Löysin itseni projektista, jossa pureudun erään yrityksen herättämään mielikuvaan markkinoinnin puolella ja psykologisiin tekijöihin. Tavoitteena on vahvistaa haluttua mielikuvaa ja helpottaa työntekijöiden työskentelyä brändivärikoodistolla. Tästä päästäänkin syventymään brändin erottuvuustekijöihin ja väripsykologian saloihin ja työkaluihin kaiken tämän kasaamisessa.

Kaikessa lyhykäisyydessään brändivärikoodisto tarkoittaa värien koodeja eri käyttötarkoituksiin: RGB, CMYK sekä HEX-koodit tietyille väreille, jotta markkinoijien on jatkossa helpompaa luoda markkinointimateriaaleja brändin suuntaviivojen mukaan. Tässä tapauksessa värikoodistoon liitetään vielä käyttöohje höystettynä fonteilla, mutta se on taas toinen lukunsa.

 

EROTTUVUUDELLA KILPAILUETUA

 

Kilpailuetu on tänä päivänä oleellinen tekijä yrityksen menestyksen kannalta. Kilpailuedun saavuttamiseksi on todella tärkeää tunnistaa kilpailijansa, ja löytää keino erottua heistä. Tässä esseessä pureudun vain yhteen osa-alueeseen, joka muodostaa yritykselle kilpailuetua markkinoilla. Asiakkaalla on nykyään paljon valinnanvaraa tuotteiden ja palveluiden suhteen, joten mitkä tekijät vaikuttavat ostopäätökseen?

 

Markkinoijan on lähdettävä asiakkaan todellisuudesta ja sosiaalisesta tilanteesta. Mitä asiakas oikeasti haluaa?”  (Taipale, s.29).

 

Kaikki lähtee asiakkaasta. Jotta voisin edes määritellä ”oikeat” värit yritykselle, minun tulee tietää enemmän heidän asiakkaastaan. Suunnittelupalaverissa sain selville, että hyvinvointialalla asiakkaat saattavat hakea elämänmuutosta, apua vaivoihinsa, luottamuksellisuutta, aitoa kohtaamista, optimismia, ja ennen kaikkea ammattitaitoisuutta. Myöskään yrityksen arvot eivät saa olla ristiriidassa erottuvuustekijöiden kanssa.  Näiden kulmakivien pohjalta on huomattavasti helpompaa lähteä kartoittamaan tunnetiloja, joita markkinoinnin olisi hyvä herättää.

 

Yrityksen väreinä toimivat tällä hetkellä turkoosi, sekä valkoinen. Fonttien värit vaihtelevat mustasta valkoiseen, ja koko viestintä on tällä hetkellä todella raikasta, mutta ei niinkään omaperäistä. Moni kilpailija on pohjannut oman värimaailmansa juurikin näihin samoihin väreihin, ja fontitkin ovat hyvin samanlaisia, mikä syö pohjaa erottuvuudelta.

 

”Väri voi olla ratkaisevan tärkeä viesti. Kerrotaan, että testatessaan tennismailojen prototyyppejä maailmanlistan ykköspelaaja Mats Wilander todella uskoi pelivälineen värin vaikuttavan pelattavuuteen. Ei siis ihme, että esimerkiksi autonvalmistajat turvautuvat taidemaalareiden apuun löytääkseen eri asiakassegmenttejä eniten miellyttävät värit ja sävyt.” (Taipale, s.31)

 

Väriopin tutkijat ovat todenneet, että värien erottelukyky sijoittuu limbiseen järjestelmään, minkä johdosta kokemuksemme väreistä liittyy vahvasti tunteisiin ja alitajuntaan. (Kinnarps.fi, 2016).

 

Värit voidaan jakaa perusväreihin (vihreä, keltainen, punainen ja sininen) sekä väliväreihin, jotka ovat pääväreistä sekoitettuja sävyjä. Kuvittele, jos pöytä olisi tulipunaisen värinen. Reagoisit varmasti poikkeavasti, kuin valkoiseen pöytään.

 

Mainitsin aikaisemmin tässä esseessä asiakasyrityksen tämänhetkiset värit, turkoosin ja valkoisen. Turkoosi ei itsessään ole perusväri, ja sen psykologinen merkitys on hieman poikkeava pelkästään sinisestä. Moni terveysalan yritys käyttää markkinoinnissaan juurikin turkoosia sen aiheuttaman raikkauden ja puhtauden mielikuvan vuoksi. Sinisestä taitettu väri herättää myöskin luottamusta ja viestii ammattimaisuudesta.

Yritys haluaa kuitenkin erottautua itsensä näköisenä markkinoilla. Ilmapiiri oli luottavainen, ystävällinen ja aidon välittävä. Kaikkien näiden piirteiden tulisi myös tulla ilmi värikoodiston kautta. Puhuimme pitkään oranssin eri sävyistä, sillä oranssi luo tasapainoisen, tervetulleen ja lämpimän tunnelman (Kinnarps.fi, 2016).

 

 Keltainenkin nousi puheenaiheeksi, sillä se välittää mielikuvan optimismista ja energiasta. Vaihtoehtona pidettiin myös eri sävyjä vihreästä sen luoman terveyden assosisaation myötä.

Paljon on vaihtoehtoja, mutta kun kaikkea ei vain voi saada. Ei ainakaan kauniisti istuvaan visuaaliseen, selkeään muotoon.

 

EI MIKÄÄN PICASSON PALETTI

 

Värien psykologian infopaketista huolimatta emme voi vain sutaista värejä vasemmalla kädellä koodiston muotoon, vaan tehtävänä on vielä löytää keskenään sopivat värit. Tässäkin prosessissa oleellista on ymmärtää yrityksen arvot, ja asiakkaiden erilaiset tarpeet sekä käyttäytyminen.

 

Tavoiteltu lopputulos on harmoninen, luottamusta herättävä ja mielenkiintoinen.

Perusväreistä voidaan luoda laaja väriympyrä, joihin skaalautuu koko värien kirjo eri yhdistelmineen.

Avaan seuraavaksi teoriaa väripaleteista, joiden luoma kokonaisuus herättää tietynlaisen reaktion.

 

  1. Analoginen väripaletti
  • Analoginen väripaletti tähtää harmoniseen lopputulokseen. Väripaletista poimitaan värejä, jotka ovat lähellä toisiaan väriympyrässä, mikä vähentää ristiriitaisuuden tunnetta, mutta säilyttää mielenkiinnon tunteen.

Kuva 1. Analoginen väripaletti (Luotu Adobe Colour-työkalulla)

 

  1. Monokromaattinen väripaletti
  • Monokromaattisesta väripaletista poimitaan saman värin eri sävyjä tai vivahteita. Perusväri pysyy siis samana, mistä johtuen monokromaattinen väripaletti on todella turvallinen ratkaisu.Kuva 2. Monokromaattinen väripaletti (Luotu Adobe Colour-työkalulla)

 

 

 

  1. Vastavärit (Täydennys)
  • Jos haluat säväyttää ja tuoda räväkkyyttä tuotoksiisi, vastavärit toimivat tässä tarkoituksessa hyvin. Vastavärit ovat värejä, jotka ovat toistensa vastakohdat väriympyrässä (esimerkiksi punainen ja vihreä). Tehosteväreinä nämä toimivat mainiosti, joskin liika käyttö luo levottoman ja amatöörimäisen vaikutelman.

 

 

LOPPUMIETTEITÄ

 

Ei ole mitenkään helppoa suunnitella kokonaan uutta brändiväriä yritykselle. Värit näyttelevät suuressa roolissa yrityksestä saadun mielikuvan takana, ja näistä kaikista psykologisista seikoista pitäisi poimia värejä suurempi kokonaisuus. Kuten alussa mainitsinkin, tavoitteena on luoda värikoodisto, joka henkii luottamuksen ja ammattitaidon lisäksi välittämistä ja erottuu kilpailijoista, joiden väripalettiin hyvin usein kuuluu turkoosin lisäksi beige ja valkoinen.

Adobe Color-työkalun avulla lopputuloksena on analoginen väripaletti, johon sekoittuu mintunvihreää tehostevärinä. Lopputulos on raikas ja monikäyttöinen markkinoinnin puolelta katsottuna, ja herättää asiakkaalle toivotun mielikuvan yrityksen palveluista. Värikoodit esitetään käytettävyyden vuoksi muodossa #fffff, RGB sekä CMYK. Näiden koodien lisäksi fontit ja käyttöohje liitetään sitten lopulliseen toteutukseen.

Ei muuta kuin lopullista brändivärikoodistoa kasaamaan!

 

 

Lähteet:

 

Adobe Color

 

https://www.kinnarps.fi/tietoa-tyoymparistosta/varit-vaikuttavat-meihin/

Luettu 18.11.2019

 

Brändi – liiketoiminnan ytimessä – erotu tai unohda koko homma. Taipale. 2007.

 

 

Kommentoi