Tampere
03 May, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Projektin taloudenhallinta



Kirjoittanut: Nelly Lähteenmäki - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kannattavuuslaskennan taitajaksi
Irina Eklund & Heidi Kekkonen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen nyt tehnyt Projektillemme pieni muotoista taloudenhallintaa. Varsinkin näin uutena projektina koen taloudensuunnittelun hyvin tärkeäksi osaksi projektia, kuitenkin kaiken yritystoiminnan lähtökohtahan on kannattavuus ja sitä minäkin haluan projektiltamme.

Huomasinkin että tässäkin asiassa maltti on valttia. Meillä kun on käynnistymässä uusi projekti niin kaikkia tunnuslukuja ei tuosta noin vaan lasketakaan vaan kaiken eteen pitää ensin tehdä aika paljon töitä. Varmasti jo toiminnassa olevissa projekteissa päästään suoraan katetuottolaskujen kimppuun sillä useimmat luvut ovat jo tiedossa. Meidän tapauksessamme kaikki piti kuitenkin suunnitella ensin ja sitten päästiin laskujen pariin.  Suosittelen aloittamaan projektin liiketoimintasuunnitelmalla, sen luominen antaa sinulle tavallaan projektin Todo-listan minkä pohjalta on helpompi navigoida eteenpäin. Liiketoimintasuunnitelma on käytännössä kirjallisen tuotos yrityksesi liikeideasta, se kuvaa muun muassa keskeisen osaamisesi, yrityksen asiakkaat, kilpailutilanteen ja yritystoiminnan riskit. Muutenkin kun lähdemme uimaan hieman isommille vesille, on liiketoimintasuunnitelma yleensä välttämätön saadaksesi rahoitusta.

Kirjoitan tämän esseen liittyen taloudenhallintaa puhekielessä, toki olisi suotavaa, että myös talouden termistö tulee tutuksi mutta se ei ole nyt tämän esseen ydin asia, vaan se miten pääsisi helposti liikkeelle.

Kassavirtasuunnitelma

Kun olet saanut tehtyä liiketoimintasuunnitelman, sanoisin, että kaikista helpoin ja ehkäpä jopa tärkein on aloittaa projektin taloudenhallinta kassavirtalaskelman avulla. Kassavirtalaskelma on yksinkertaisuudessaan taulukko, johon merkataan tulot ja menot kuukausikohtaisesti (alv 0 %), sillä pyritään selvittämään yrityksen todellinen maksuvalmius etukäteen. Ilman kassavirtalaskelmaa sanoisin, että yrityksen päätökset muodostetaan aika heppoisin perustein. Vaikka olisi kuinka budjetit ja myyntitavoitteet laskettuna niin kyllä saa aikamoinen laskin olla päässä, että pystyy hahmottaan todelliset käteisvarat.  Toki on varmasti helpompaa laittaa vaan silmät kiinni, sormet ristiin ja antaa mennä hokien ”kyllä nää menee kaupaksi”.

Ensimmäiseksi kassavirtasuunnitelmaan merkataan tulot, meidän projektissamme tulot muodostuvat ainoastaan myytävän palvelun tuotosta, jollain toisella projektillahan voi olla toki useampia tulonlähteitä myynnin lisäksi. Tämän lisäksi merkkasin projektillemme tuottona pääomasijoitukset, toki nämä merkkasin myös myöhemmin menoksi.

Tämän jälkeen siirrytäänkin menojen merkitsemiseen, sanoisin että mitä tarkemmin määrittelet menot sitä helpompaa, on jatkossa tutkia suunnitelmaa. Sillä itse ainakin huomasin, että viikon jälkeen en enää muistanut mitä kaikkea merkkaamani ”tarvikkeet” sisälsikään. Joten ehdotan että mieluummin jopa liian tarkkaan kuin sinne päin.  Myöskin on tärkeää muistaa, että jos et merkkaa kaikkia menojasi tähän laskelmaan et voi myöskään saada realistista kuvaa käteisvaroistasi.

Vinkki vitosena, kun haet Excelin mallipohjista sanalla ”kassavirta” löydät sieltä valmiin pohjan nimeltä ”pienyrityksen kassavirtasuunnitelma” kyseinen mallipohja on erittäin pätevä alkuun, sillä siinä on kaikki tarvittavat kaavat valmiina.  Joten ehdottomasti suosittelen etsimään sen käsiinsä. Ladatessani tämän mallipohjan ajattelin tehdä itselleni asiat hieman helpommiksi ja poistin taulukosta suoraan ne rivit mitä tiedän, että en tarvitse. Kyseisen taulukon hyödyntäminen myös helpottaa menojen kirjaamista sillä niitä on lueteltuna siihen valmiiksi.

Budjetointi ja katetuotto

Luonnollisesti kassavirtasuunnitelmaa varten laskin myyntiennusteet ja tavoitteet, suunnittelin työvuorot jotta, pystyn laskemaan palkkakustannukset, hinnoittelin tuotteet sekä laskin kuinka paljon rahaa kuluu erilaisiin tarvikkeisiin mitä toimintamme vaatii. Kuten sanoin työtä on paljon, mutta se on sen arvoista. Sillä kun olin saanut kassavirtasuunnitelman valmiiksi huomasin, kuinka helposti pystyn nyt ruveta laskemaan projektini katetuottoa. Laita nämä kaavat talteen ja kun olet saanut kassavirran valmiiksi, lue Jarkon ja Miisan tekemä essee -Kannattavuus- ja katetuottolaskelmat Revenassa tai Sannin ja Jonnan tekemä -Yrityksen kannattavuus ja katetuotto essee. Näiden esseiden avulla pääset ottamaan seuraavan askeleen projektisi taloudenhallintaa ja ennustamiseen.

 

Itse ajattelen että ei ole pakko aina hypätä syvään päähän vaan on ok aloittaa hieman pienemmin askelein. Jos projektin taloudenhallinta tuntuu liian vaikealta niin muista että voit aina pyytää apua yhteisöltä koska sieltä varmasti aina joku auttaa. Älä ressaa, käytätkö oikeita termejä heti alkuun tai jos liiketoimintasuunnitelmasi on vähän sinnepäin. Pääasia on, että yrität, käytännön kauttahan me täällä aksulla opiskellaan.

Kommentit
  • Miisa Hiltunen

    Kiitos Nelly opettavaisesta esseestä! Kun näin ensimmäisen kerran tekemäsi kassavirtalaskelman jossakin Revenan pajassa mietin ensin, että 1) apua!!! ja sitten 2) haluan myös oppia tekemään ja ymmärtämään tällaisia asioita! Kiitos siis hyvistä vinkeistä, lataanpa itsekin nyt kassavirtalaskelman ja alan pyörittelemään sitä ihan ajatuksen kanssa.

    4.5.2021
Kommentoi