Tampere
19 May, Sunday
9° C

Proakatemian esseepankki

Projekti “Pop-up kahvila”Kirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Vähän aikaa sitten meidän tiimille oli tarjottu projekti, johon päätimme tarttua heti. Meitä pyytiin järjestämään pienen kahvila-pisteen yhden outlet-tapahtuman alueelle. Olemme ottaneet projektia heti vataan, koska sen kesto olisi vain neljä päivää, mutta lähes ajattelematta mitä se vaatii, mitä se kustantaa meille ja onko tämä projekti yhtään kannattava.

Projekti on tullut tiimille minun kaverin kautta, siksi päätin ottaa siitä isompaa roolia ja hoittaa organisointitehtäviä. Minun tähtäväni oli päättää mitä me myymme, etsiä yhteistyökumppaneita ja kasata ihmisiä yhteen, antamalla jokaiselle oman selkeän tehtävän.

Olen tehnyt exel-taulukon, johon olen kirjoittanut kaikki projektiin liittyvät rahatapahtumat. Lisäksi olen antanut kaikille tehtäviä ja tehnyt työvuorolistan jokaiselle päivälle.

Kahvilassa päätimme myyda kahvia, grillimakkaraa, mokkapaloja ja sämpylöitä, koska tämä valikoima oli meidän mielestä sopivin vastaavaan tapahtumaan. Minulle oli suosittu yksi tamperelaisyritys nimiltään ”Tampereen lihajaloste”, jonka kautta ostimme laatumakkaraa hyvällä hinnalla. Loput tavarat haimme tukusta. Olen todella yllättynyt, että ”lihajaloste”-yritys on antanut meille vuokralle grillin, teltan ja kaasupullon veloituksetta. En tienny, että jotkut asiat voi hoitua niin helposti, joten yritykselle siitä iso kiitos!

Makkaroiden kanssa lähdimme aika varovaisesti liikkeelle, koska kenelläkään meistä ei ollut kokemusta vastaavasta työstä, siksi oli vaikeaa arvioida kuinta monta makkaraa tai muuta saamme myytyä yhden päivän aikana. Ostimme loppujen lopuksi tuotteita aivan liikaa, koska ajattelimme saavanne myytyä enemmän.

Ensimmäisenä päivänä saimme myytyä noin 50 makkaraa ja lisäksi kahvia ja pullia. En osannut silloin edes sanoa onko se paljon vai vähän. Nyt jälkikäteen ymmärrän kyllä, ettei tämä määrä ole riittävä kannattavalle projektille. Seuraava päivä oli vielä huonompi ja sitten mennyt aika tasaisesti. Saatiin myytyä hyvän

määrän makkaroita ja muuta, mutta loppujen lopuksi kaikkien kustannuksien jälkeen meille on jäänyt käteen todella pieni summa.

 

Onnistumiset

Raha ei ole ainoa syy miksi tiimin kannattaa ryhtyä vastaavanlaisiin yhteisprojekteihin, vaan se kokemus, mikä käteen jää on kullan tärkeä. Itse olen päässyt hallintotehtäviin, mikä tuntui minulle todella hyvältä ja luontevalta, koska sain päättää asioista ja kontrolloida koko tilannetta.

Kun meille sanotaan että tekemällä oppii, niin sillä oikeasti oppii todella paljon, ei pelkästään paistamaan makkaroita vaan ajattelemaan konkreettisesti, mitä kaikkea, jopa pieni ja lyhyt projekti vaatii. Kuinka paljon yksityiskohtia täytyy miettiä ja valmistautua, ennen kuin ruvet tekemään jotain. Itse olen saanut siitä aika paljon irti. Esimerkiksi pääsin tekemään yhteistyötä tiimiläisten kanssa ja tutustuin niiden työskentelytapoihin.

Mielestäni yrittäjyydessä vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa on tärkein ja vaikein asia, se on taito, jonka voi treenata koko elämän. Olen oppinut sen, että selkeä viestintä ja hyvä organisointi helpottavat huomattavasti yhteistyötä ja pitävät motivaatiota yllä, koska kun jokaisella on oma rooli ei tule kysymykseen ”mitä minä täällä teen, ja onko ihan pakko?”, vaan siitä syntyy tunne omasta tärkeydestä.

 

Epäonnistumiset

Kun tässäkin projektissa kysymys on yrittäjyydestä, ja sen tarkoitus on kuitenkin tehdä tuloa, niin siitä näkökulmasta olemme kyllä epäonnistuneet. Tietämättömyys ja kokemattomuus näkyy meidän teoissa, mutta olemme opiskelijoita ja opimme siitä kautta yrittäjyyttä todella matalalla riskillä. Vaikka paljon tulosta tästä ei saatu muttei miinukselle myös jääty, joten oppimisen j atiimiytymisen kannalta se oli todella hyvä ja opettavainen projekti.

Sen jälkeen ajattelin, että makkarakauppiaita on aika paljon esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa, ja on todella mielenkiintoista kuinka niillä menee ja

onko vastaavat myyjäiset niille kannattavia, koska makkaroita täytyy myydä oikeasti aika monta päivän aikana, jotta liiketoiminta tekisi tulosta.

 

Proakatemian aikana meillä on mahdollisuus kokeilla itseämme eri rooleissa. Vaihtamalla työpaikkoja ja työtehtäviä meillä menisi vuosia normaalielämässä, mutta tässä koulussa voi tehdä erilaisia projektejä tosi usein ja etsiä samalla omia vahvuuksia ja intohimoja, joten kannattaa kyllä kokeilla ja oppia tekemällä.

Kommentoi