Tampere
23 May, Thursday
25° C

Proakatemian esseepankki

PäiväkirjamerkintäKirjoittanut: Esme Luhtala - tiimistä FLIP Solutions.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

18.8.2021.
Orientoivat.

Istun uusien pinkkujen kanssa Frenckelille. Vinkkaan muutaman yksinäisen liittymään seuraan. Istumapaikat täyttyy nopeasti ja napataan viereisestä pöydästä yksi lisätuoli.

Keskustelu siirtynyt treffailuun; missä kannattaa käydä, mitä tehdä ja niin edelleen. Muutama miesoletettu kiihkoissaan: “Ekojen treffien jälkeen ei tule toisia!” Kannattaa kuulemma myöskin viedä treffikumppani uimaan tai saunomaan, jotta saa tsekattua ulkonäön kätevästi. Ei nykyaikana tiedä mitä tulee vastaan.

Yleistunnelma pöydässä on vaisu. Kaulusta kiristää, pulssi nousee, ahdistus nostaa päätään. Yritän jerryttää mukaan menemällä: “Kyllähän sitä jos se kävelee…” Olin liian valikoiva. Kuulemma riittää jos on reikä.

Yritän vaihtaa keskustelunaihetta, mutta reaktioksi saan aihetta puolustavan kommentin toiselta puolelta pöytää. Mitä oikein kuvittelit istuessasi poikien pöytään?

En haluaisi olla ikävä akka jonka seurassa sanomisia pitää varoa. En kuitenkaan haluaisi olla myöskään hiljainen hyväksyjä, kuten kyseisen ruokapöytäkeskustelun aikana.

 

Jälkikäteen pohdittuja seikkoja siitä, mitä kaikkea keskustelun aikana tapahtui:

 • Naisia esineellistettiin: Luonteella ei väliä, kunhan näyttää hyvältä.
 • Llläpidettiin raiskauskulttuuria: Riittää kun on reikä.
 • Vahvistettiin toksista ‘pojat on poikia’ -ajattelutapaa

 

Jos kohtaat joskus inhottavaa tai epäasiallista kohtelua, löydät alapuolelta TAMK:n mielestäni suht selkeät ja hyvät yleisohjeet tilanteesta selviytymiseen.

Itsellä meni puihin jo kohdassa 1. Käytännön tilanteissa neuvot tuppaavatkin unohtumaan helposti. Tekemällä ja toistamalla oppii, toivottavasti seuraavalla kerralla menee paremmin.

 

Näin toimit kohdatessasi epäasiallista kohtelua

Mitään häirintää ei tarvitse tai kuulu sietää. Mikäli häirintää kuitenkin esiintyy, on hyvä toimia seuraavien ohjeiden mukaisesti:

 1. Reagoi tilanteeseen heti, älä jää odottamaan, että tilanne menisi ohi.
 2. Ilmaise epäasiallisesti käyttäytyvälle, että et hyväksy toimintaa ja pyydä häntä lopettamaan. Suurin osa tilanteista ratkeaa avoimella keskustelulla osallisten välillä. Jos et uskalla yksin mennä epäasiallisesti käyttäytyvälle kertomaan, voit pyytää avuksesi ystävän tai esimerkiksi opiskelijakunnan häirintäyhdyshenkilön.
 3. Ota yhteys opiskelijakunnan tai TAMKin häirintäyhdyshenkilöön, joka auttaa sinua selvittämään tapausta täysin luottamuksellisesti.
 4. Pidä kirjaa tapahtumista, mahdollisista muista läsnäolijoista ja pidä tallessa mahdolliset todisteet, kuten teksti- tai sähköpostiviestit. Kun tilannetta käsitellään kokouksessa, pyydä, että kokouksessa pidetään pöytäkirjaa.

 

Lähteet: Tampereen Ammattikorkeakoulu. 2019. Epäasiallinen kohtelu, häirintä ja kiusaaminen. Artikkeli. Julkaistu 01.02.2019. Päivitetty 28.7.2021. Luettu 20.08.2021. https://www.tuni.fi/opiskelijanopas/kasikirja/tamk?page=2673
Alkuperäinen postaus: https://blogs.tuni.fi/entre/everyday-things/paivakirjamerkinta-1/

Aihetunnisteet:
Kommentit
 • Emilia Parikka

  Tosi ajankohtainen aihe ja kiitos siitä, että päätit rohkeasti kirjoittaa omasta kokemuksesta. On tärkeää osata myöntää itselleen, että ns jäätyy ja tilanteessa unohtaa miten toimia, ovat niin inhottavia tilanteita, joista tuntuu yhtäkkiä “löytävän” itsensä. Yhdessä keskustelua ylläpitämällä pystytään varmasti saamaan muutosta aikaan parempaan suuntaan ja lopulta päästäisiin näistä toksisista ajatusmalleista eroon.

  4.9.2021
Kommentoi