Tampere
15 May, Wednesday
19° C

Proakatemian esseepankki

Osakeanti



Kirjoittanut: Samuli Viitanen - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Osakeanti

Johdanto

Tässä esseessä käsitellään osakeantia. Osakeanti on yksi keino kerätä firmalle rahaa. Se on tullut minulle tutuksi, kun olen suorittanut muutaman osakeannin Pro-Asunnot Oy nimisessä yhtiössä. Ajattelin avata sitä nyt lisää myös asiasta vähemmän tietäville.

 

Mikä on osakeanti?

Osakeannin tarkoitus on kerätä rahaa yritykselle. Rahaa tarvitaan aina velkojen ja laskujen maksamiseen kuin toiminnan kehittämiseenkin. Osakeannin järjestäminen ei ole mitään yksinkertaista puuhaa, vaan vaatii paljon suunnittelua ja osaamista. Usein kannattaakin käyttää ulkopuolista apua lakiasioissa tai talousneuvonnan puolella. Uusia osakkeita voidaan tarjota jo yritykseen sijoittaville tai ihan uusillekin ihmisille. Jos niitä tarjotaan yleisölle ja osakkeen omistajille tiettyyn hintaan, on osakeanti maksullinen. Maksuttomasta osakeannista puhutaan, jos osakkeita jaetaan vain jo olemassa oleville sijoittajille ilmaiseksi. (Bowa legal n.d.)

Osakeanti voidaan erotella eri kategorioihin. Yleisöannissa osakkeita tarjotaan koko kansalle ja usein laaditaan Finanssivalvonnan hyväksymä osakeantiesite. Suunnattu anti on nimensä mukaan suunnattu tietylle ryhmälle. Tällainen ryhmä voi olla esimerkiksi yrityksen työn tekijät tai sen johtajat.  Yksityisannissa osakkeita tarjotaan vain tietylle joukolle kutsuttuja sijoittajia. Bonusannissa osakkeita annetaan ilmaiseksi jo niitä omistaville. (Bowa legal n.d.)

 

Hyödyt ja haitat

Hyödyt:

Osakeanti tuo yrityksille rahaa, mutta ei mitä tahansa rahaa, vaan rahaa, joka ei ole velkarahaa. Tämä antaa taloudellista vakautta ja yhtiön omavaraisuus voi kasvaa. Uudet osakkeenomistajat tuovat omia hyviä puoliaan mukaan yritykseen. Nämä voivat olla uusia verkostoja, uudenlaisia näkökulmia ja tietoa sekä taitoa.

Haitat:

Osakkeenomistajien määrän kasvaessa omistajuus hajautuu isommalle ihmismäärälle. Tämä saattaa aiheuttaa aiempaa enemmän ristiriitoja ja pidempi prosesseja asioista päätettäessä. Yksittäisten osakkeenomistajien äänivalta pienenee kuin maksullisessa osakeannissa tulee uusia osakkeenomistajia. Osakeanti ei aina välttämättä onnistu halutulla tavalla, jos esimerkiksi ei saada tarpeeksi uusia sijoittajia. Siihen kuluu myös paljon aikaa ja rahaa, jos joutuu käyttämään ulkopuolisia toimijoita. (Summarum 2023.)

 

Dilutointi

Dilutoinnissa osakkeenomistajien omistusosuus vähenee. Tämä tapahtuu maksullisessa osakeannissa, kun yritykseen tulee uusia osakkeen omistajia. Osuuden vähenemisen voi välttää vain ostamalla itselle lisää osakkeita osakeannin yhteydessä. (Bowa n.d)

 

Splittaus ja sen toteuttaminen

Splittauksessa osake jaetaan pienempiin osiin. Tällöin siitä tulee yksilötasolla halvempi, joka voi houkutella lisää pienempiäkin sijoittajia, kun osake on halvempi ostaa. Se voi myös lisätä osakkeiden liikkuvuutta eli likviditeettiä kun osakkeita on helpompi sijoittajien ostaa ja myydä. Splittaus voidaan toteuttaa usealla eri tavalla yhtiön valinnan mukaan.  Esimerkiksi jos valitaan osakkeiden splittaus suhteessa 2:1 niin jos aiemmin on omistanut 100 osaketta niin nyt omistaa 200 osaketta. Omistusosuus yrityksestä pysyy kuitenkin osakkeen omistajilla samana, jos kyseessä on maksuton osakeanti eikä uusia osakkeenomistajia tule. Eli jos on aiemmin omistanut 30 %, omistaa edelleen splittauksen jälkeenkin 30 % yrityksen osakkeista.

Splittaus vaatii yrityksiltä tiettyjä toimenpiteitä. Tässä käsitellään osakeyhtiön splittaus. Splittauksen toteuttaminen vaatii yhtiökokouksen ja sen hyväksyvän päätöksen. Joskus voi riittää pelkkä hallituksen päätös. Yhtiökokouksessa tulee päättää myös tarkka päivä, jolloin splittaus toteutetaan. Splittauksesta tarvitsee ilmoittaa kaupparekisteriin ja vanhat osakkeet tulee mitätöidä. Lisäksi osakeluettelo tulee päivittää ajan tasalle. (Bowa n.d.)

 

Maksullinen osakeanti vai maksuton osakeanti

Maksullinen osakeanti ja maksuton osakeanti ovat kaksi erilaista tapaa, joilla yritys voi laskea liikkeeseen uusia osakkeita ja kerätä lisäpääomaa.

Maksullisessa osakeannissa yhtiö tarjoaa uusia osakkeita nykyisille osakkeenomistajille tai sijoittajille tietyllä hinnalla. Osakkeiden ostajat joutuvat siis maksamaan tietyn summan rahaa saadakseen uusia osakkeita. Tämä antaa yritykselle mahdollisuuden kerätä uutta pääomaa ja laajentaa toimintaansa tai rahoittaa projektejaan.

Maksuton osakeanti tarkoittaa, että yritys laskee liikkeeseen uusia osakkeita ilman, että osakkeiden ostajat tarvitsevat maksaa niistä erikseen. Yritys jakaa uudet osakkeet nykyisille osakkeenomistajille suhteessa heidän omistamiinsa osakkeisiin. Maksuton osakeanti ei vaadi rahallista panosta osakkeiden saamiseksi, mutta se voi diluoida nykyisten osakkeenomistajien omistusta, koska yhtiön osakemäärä kasvaa. (Bowa legal n.d.)

 

Asiakirjat ja lakipykälät

Koska osakeanti on monimutkainen prosessi, siihen liittyy myös paljon erilaisia asiakirjoja. Esimerkiksi hallituksen esitys osakeannista ja sitä sopiva päätös, osakeantia koskevien kokousten pöytäkirjat, kaupparekisteri-ilmoitus, osakasluettelo ja merkintäsopimus ovat oleellisia asiakirjoja. Myös mahdolliset veroihin ja maksuihin liittyvät dokumentaatiot ovat tärkeitä. Jos kyseessä on julkinen maksullinen osakeanti, kannattaa laatia myös osakeantiesite. (Bowa legal n.d.)

Osakeanti on prosessina lailla säädelty ja laki määrittelee miten se pitää oikeaoppisesti toteuttaa. Suomessa osakeantia säätelee Osakeyhtiölaki (624/2006). Joissain tilanteissa voidaan joutua soveltamaan myös Arvopaperimarkkinalakia (746/2012). (Bowa legal n.d.)

 

Omat kokemukset

Olen ollut mukana kahdessa maksullisessa osakeannissa Pro-Asunnot Oy:ssä. Osakeanti on sinällään yksinkertainen prosessi, koska siihen on selkeät ja tarkat säädökset, kuinka se tehdään. Nämä säädökset ovat kuitenkin melko monimutkaisia, jonka takia se on vaatinut itseltä paljon tutustumista. Osakeanti voi mennä helposti pieleen, jos tekee tyhmästi. Mekin hoidimme ensimmäisen osakeannin vähän oudolla tavalla, sen olisi voinut toteuttaa fiksumminkin. Jos tekisin osakeannin uudestaan tekisin Ilmoituksen PRH:lle yhdellä lomakkeella enkä monella. Se olisi tehokkaanpaa, nopeampaa ja halvempaa koska jokaisesta ilmoituksesta menee käsittelymaksu.

 

Lähteet

 

Bowa Legal. n.d. Nettisivu. Osakeanti- mikä se on ja miten se toteutetaan? Viitattu 29.10.2023

https://www.bowa.fi/osakeanti-mika-se-on-ja-miten-se-toteutetaan

Summarum. 2023. Nettisivu. Osakeanti yrityksen rahoitusmuotona. Viitattu 29.10.2023

https://www.summarum.fi/yrittajalle/osakeanti-yrityksen-rahoitusmuotona/

 

 

Kommentoi