Tampere
30 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Onnellisuuteen tähtäävää yrittäjyyttäKirjoittanut: Susanna Leinonen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Se tuntuu sydämessä - tarinoita uuden ajan yrittäjyydestä
Lassi Seppä
Nieminen, Salla
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Kirjoitus on julkaistu Y-kampuksen verkkosivuilla.

 

Y-kampuksen Johdatus yrittäjyyteen -kurssilla kävi luennoimassa myös All Day Agencyn hallituksen puheenjohtaja ja perustaja Esa Nikkilä. All Day on ohjelmatoimisto, joka edustaa kymmeniä kotimaisia artisteja ja viihdyttäjiä. Yhtiön alaisuudessa toimii myös levy- ja oheistuotekauppa Katin Tavara. Esa on valmistunut TAMKin Proakatemialta 2010 ja ehtinyt valmistumisensa jälkeen touhuta jos jonkinmoista. Nyt oma suunta on löytynyt ja suunta on vahvasti eteenpäin.

Esa kertoo, ettei hänellä vielä opiskellessaan yrittäjyyttä ja tiimijohtamista ollut tarkkaa visiota, mihin koulun jälkeen jatkaisi. Valmistumisensa jälkeen hän haki monenlaisia töitä ja päätyi lopulta Tampereen Pallo-Veikoille projektipäälliköksi Särkänniemi Cupiin. Esa kertoo sen olleen hauskaa ja haastavaakin, koska lyhyessä ajassa piti ottaa nopeasti haltuun paljon uusia asioita. Työt Pallo-Veikoilla kestivät puoli vuotta, jonka jälkeen piti keksiä jotain uutta. Esa perusti neljän kaverinsa kanssa Roisto Oy:n, kirja-alan yrityksen, joka oli erikoistunut kollektiiviseen kirjoittamiseen. “En varsinaisesti osaa laskea Roistoa oman yrittäjätaipaleeni aluksi. Se oli enemmänkin jatkoaika Proakatemia-opiskelulle. Ei meillä ollut edes kunnollista ansaintalogiikkaa ja liiketoimintasuunnitelmakin oli lähinnä laadittu starttirahahakemusta varten. Roistoa tein kuitenkin päätyönäni vuoden, mutta kovasta yrityksestä huolimatta se ei alkanut osoittaa sellaisia signaaleja, että siinä olisi se oma tulevaisuus ollut. Homma oli tosi projektiluontoista ja joka projektille piti näin ollen hakea myös oma rahoitus. Pidemmän päälle aika kuluttavaa toimintaa”, Esa kertoo.

Roiston avulla Esan verkostot kumminkin laajenivat ja hän pääsi näyttämään omaa luovaa potentiaaliaan. Tämän myötä Esa saikin kaksi työtarjousta samoihin aikoihin. “Ensin tarjottiin töitä kustannusalalta. Se olisi ollut osallistavien projektien koulutusta ja muita kirjaprojekteja. Sitten yhdessä projektissamme kumppanina toimineelta Tiketiltäkin tarjottiin hommaa ja sinne lopulta päädyin syksyllä 2012”, Esa sanoo.

Esa toimi Tiketillä myyntijohtajana vuosina 2012-2015, jonka jälkeen hän siirtyi kyseisen firman toimitusjohtajaksi. Tuona aikana firma kasvoi vauhdilla ja tämä näkyi myös henkilöstön kasvuna. “Kun aloitin Tiketillä niin olin muistaakseni 12. työntekijä ja kun siirryin toimitusjohtajaksi syksyllä 2015 niin työntekijöitä oli jo noin 40. Tuolloin tuli myös itse painettua hommia niin sanotusti täysillä ja ympärivuorokautisesti. Muistan käyneeni juuri syksyllä 2015 TAMKilla luennoimassa urapolusta eli siitä, mihin mä olin päätynyt TAMKilta. Sanoin silloin luennollani, että harkitkaa tarkkaan sitä, että lähdettekö yrittäjiksi. Yrittäjyys ei ole mikään itseisarvo ja hyviä työntekijöitäkin tarvitaan. Toimitusjohtajan pesti Tiketillä tuntui tuolloin tosi lopulliselta päätökseltä ja sanoin ja ajattelin, etten ainakaan yrittäjäksi ole ryhtymässä. Reilun puolen vuoden päästä, monen asian summana, oli kuitenkin oma yritys, All Day, pystyssä”, Esa muistelee huvittuneena.

Esa sanoo, että Tiketiltä irtisanoutuminen oli tuntunut vaikealta, mutta jälkeenpäin päätökseen voi olla tyytyväinen. ”Sain tuolloin paljon oppia johtamisesta ja työnteosta ylipäätään, jonka uskon kantavan hedelmää edelleen. All Day suunniteltiin alusta alkaen tosi hyvin liiketoimintasuunnitelmasta ja arvoista lähtien. Nyt olemme saaneet ympärillemme erittäin ammattitaitoisen ja hyvän tiimin, jonka kanssa on ilo luoda yhteistä tulevaisuutta. Visiomme on olla arvostetuin ja onnellisin kotimainen ohjelmatoimisto vuoden 2020 loppuun mennessä”, Esa kiteyttää.

Reilu vuosi sitten Esa valmistui yrittäjyyden ylemmästä ammattikorkeakoulusta ja teki opinnäytetyönsä aiheella ”Onnellisuuteen tähtäävän strategian laatiminen kotimaiselle musiikkialan ohjelmatoimistolle”. “YAMK oli oikeastaan ensimmäinen koulu, jossa tiesin, miksi olin siellä ja mitä sillä halusin saavuttaa. Siis nyt, vasta kolmekymppisenä! Oli kiva oppia omastakin yrityksestä ja oli hienoa huomata, kuinka sitoutunut oma tiimi oli toteuttamaan firman strategiaa. Pääsin koeponnistamaan monia juttuja, jotka päätyivät opinnäytetyöhöni. All Day oli ollut pystyssä vuoden verran, kun hain YAMKiin ja yritys kehittyi opintojen ohella paljon”, Esa kertoo.

Esa sanoo lähteneensä yrittäjäksi, koska hän tiesi, että All Dayn kaltaiselle yritykselle olisi tarve ja tilaa. Ajankohta kyseisen yrityksen perustamiselle tuolloin tuntui olevan oikea. “En ole haihattelija. Meillä oli vahva aavistus siitä, että meillä on tarvittavaa osaamista sekä verkostot. Nyt jälkeenpäin on helppo todeta, että aavistus osui oikeaan.”

Esa sanoo yrittäjyyden merkitsevän hänelle etupäässä työtä. “Assosioin työn ystäviin ja työyhteisöön. Yrittäjyyden myötä on muodostunut ammatillinen lähipiiri (työkaverit, artistit, asiakkaat, yhteistyökumppanit), josta saan olla onnellinen. Tuntuu hyvältä, kun näkee, että on saanut haalittua arvomaailmaltaan hyvän ja terveen lähipiirin ympärilleen. Lisäksi yrittäjyys merkitsee tietynlaista vapautta. Vapautta siinä, kun tietää, että voi tehdä ”periaattessa” mitä vaan, koska kaikki pienetkin jutut ovat tarvittaessa omissa käsissä.”

“Proakatemia-opintojen käänteinen oppi on ollut myös siinä, että yrittäjyys ei ole mikään itseisarvo. Erilaisia rooleja tarvitaan, eikä kaikkien rooli ole olla yrittäjä. En sano sitä, etteikö kaikista siihen olisi, jos vain löytyy muuten hyvät edellytykset hommille. Kaikki ei valitettavasti aina ole vaan itsestä kiinni. Sattumillekin on hyvä jättää sijaa” Esa kiteyttää.

Kommentoi