Tampere
15 May, Wednesday
19° C

Proakatemian esseepankki

Oma sijoitustarina – mihin sijoitan tällä hetkellä? Entä kenties tulevaisuudessa?



Kirjoittanut: Kasimir Vuorinen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Miten sijoitan pörssiosakkeisiin
Seppo Saario
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Oma sijoitustarina – mihin sijoitan tällä hetkellä? Entä kenties tulevaisuudessa?

 

Johdanto

Ihminen tekee satoja, ellei jopa tuhansia päätöksiä päivittäin. Osa niistä on huonoja, osa hyviä ja muut kenties jotain siltä väliltä. Olen moneen kertaan todennut erilaisissa yhteyksissä, etenkin sijoittamisesta puhuttaessa, että yksi oman elämäni 2010-luvun, ellei jopa koko elämäni parhaimpia päätöksiä oli sijoittamisen aloittaminen.

Muistan melko hyvin sen, kuinka kauan olin miettinyt sijoittamisen aloittamista kauan ja tapojeni mukaisesti harkinnut asiaa monelta kantilta. Hyvin usein, kun ihminen on uuden edessä, eikä tiedä tarkalleen mihin on ryhtymässä, sitä tulee harkinneeksi kyseessä olevaa asiaa aivan liian kauan. Merkittävän tärkeää tässä tapauksessa oli kuitenkin se, että päätin aloittaa. Kaiken muun voi oppia matkan varrella myöhemmin mutta jos en olisi tehnyt ratkaisevaa päätöstä sijoittamisen aloittamisesta olisin katunut sitä moneen otteeseen myöhemmin.

 

Taustaa aloittamisesta

Päätin aloittaa sijoittamisen vuonna 2018 huhtikuussa puhtaasta mielenkiinnosta aihetta kohtaan. Aloittamiseen vaikutti myönteisellä tavalla myös se, että pelasin tuolloin Loimaalla lentopalloa ja joukkuekavereideni keskuudessa puhuttiin jonkun verran sijoittamisesta. Käytännössä voikin sanoa, että heti kättelyssä sain vinkkejä kokeneemmilta sijoittajilta. Tässä kohdassa kyse kuitenkin oli vain hieman yksinkertaisemmasta asiasta eli itse aloittamisesta. Vaikka nyt tuota aloittamista katsoo hymyillen jälkiviisaana, siinä vaiheessa aloittaminen ei tuntunut yksinkertaiselta vaan piti tehdä selkeä päätös ja toimia sen jälkeen asian mukaisesti esimerkiksi avata tili, joka mahdollistaa sijoittamisen.

Avasin tilin monen muun aloittelevan sijoittajan tapaan Nordnet-nettipankkiin avaamalla sinne AOT eli arvo-osuustilin. Avatessani tilin en juuri tiennyt sijoittamisesta vielä paljoakaan. Minulla ei ollut kunnollista sijoitussuunnitelmaa tai tarkkaa tietoa siitä mihin osakkeisiin tai edes rahastoihin sijoittaisin. Ensimmäinen sijoitukseni oli, kun ostin reilulla 800€:lla Nordean osaketta. Sain siihen osittaista vinkkiä ja ajattelin itsekin, että Nordean osake voisi olla hyvä osakepaperi mistä lähteä liikkeelle. Olen myös itse kyseisen pankin asiakas edelleen, joten pystyn myös seuraamaan yhtiön tilannetta melko läheltä.

 

Sijoitussuunnitelma ja nykyhetken tila

Omaa sijoitusuraa aloitellessa kannattaa selvittää ainakin muutama keskeinen asia. Tärkeimpiä juttuja ovat oman sijoitussuunnitelman laatiminen ja riskinsietokyvyn selvittäminen. Näistä kahdesta sijoitussuunnitelma on sellainen, joka seuraa sinua koko ajan sijoitustaipaleesi varrella. Suunnitelmaa kannattaa miettiä esimerkiksi ajankäytön perusteella. Jos koet heti olevasi aktiivinen ajankäytön suhteen ja haluat seurata vaikkapa osakeostojen jälkeen, miten sijoittamassasi yhtiössä liiketoimet etenevät niin kannattaa valita aktiivinen tapa käydä kauppaa ja kenties treidaaminen voisi olla sinun valinta. Jos taas vastaavasti koet, että et halua käyttää aikaasi niin paljoa sijoitustesi seuraamiseen sinulle voisi sopia esimerkiksi ’’osta ja pidä’’ –tyylinen suunnitelma eli ostat osaketta tai rahastoa ja pidät omistuksesi itselläsi pitkään. Vielä tarkennettuna se voisi tarkoittaa osakkeiden kohdalla sitä, että keskityt osinkosalkun rakentamiseen ja vastaavasti myös rahastojen kohdalla kasvatat rahasto osuuttasi ja hajautat rahastoon ajallisesti eli ajoitat ostot esimerkiksi kerran kuukaudessa.

Minulla itselläni on ollut sijoittamisessa selkeä prioriteetti se, että haluan sen aloittaa. Sen jälkeen sijoitussuunnitelman laatiminen ei ole ollut kohdallani ehkä kaikkein systemaattisinta mutta olen juuri ajankäytöllisesti tehnyt sen päätöksen, etten halua käyttää älyttömän paljon aikaa sijoituskohteiden päivittäiseen seuraamiseen, joten olen selkeästi ’’osta ja pidä’’ –tyylinen sijoittaja. Tällä hetkellä kaikkein suurin osuus salkussani painottuu prosentuaalisesti rahastoihin mikä on näin alkuun ollut mielestäni minulle sopivin ratkaisu.

 

Mitä tulevaisuudessa?

Sijoittamisessa on tärkeää muistaa olla pitkäjänteinen. Se ei ole 100 metrin pikajuoksukilpailu vaan ennemmin se on maraton. Harkittujen sijoituspäätösten rinnalle sijoittaja tarvitsee kaverikseen tärkeintä valuuttaa eli aikaa. Ajan kanssa tapahtuu myös korkoa korolle ilmiö eli tuoton kasvaminen ajan kasvaessa (Saario, 2020, 44). Tällä hetkellä siis sijoitukseni koostuu oikeastaan kokonaan vain osakkeista ja rahastoista.

Tulevaisuudessa minua kiinnostaa sijoittaa muihinkin sijoituskohteisiin pörssin lisäksi. Erityisesti minua kiinnostavat asunnot ja kiinteistöt. Ajatus siitä, että jollekin voisi tarjota turvallisen kodin ja katon pään päälle kiinnostaa minua tällä hetkellä kovasti. Muiden kiinteistöjen kohdalla esimerkiksi isot halli- ja varastorakennukset olisivat mukava lisä omaan portfolioon, sillä ne loisivat hyvät mahdollisuudet liiketoiminnallisessa mielessä. Hallien kohdalla myös urheiluhallit ovat erityisen kiinnostavia oman urheilutaustan vuoksi.

Toinen iso kiinnostuksen kohde mihin haluaisin sijoittaa mahdollisesti tulevaisuudessa on: metsä. Suvussani on jonkun verran metsäomistuksia ja metsätyöt ovat muutenkin sellaisia, että tykkään niistä kovasti. Joten tässä sijoitusvaihtoehdossa sijoitus olisi samalla myös harrastus. Metsien kohdalla ajattelen kuitenkin hieman huolestuneena niiden tulevaisuutta. Ilmastonmuutos, tuholaiset ja EU ovat suuria uhkakuvia mitä tulee metsään sijoittamiseen. Hyvä puoli on se, että Suomesta eivät tule metsät ihan hetkeen loppumaan.

Tulevaisuus on täynnä epävarmuuksia ja niitä liittyy paljon myös sijoittamiseen mutta toisaalta jos alkaa liian kovin murehtimaan niin tullaan päätelmään, jossa koskaan ei ole oikea aika sijoittaa. Olen oppinut ainakin sen, että vaikka ajat ovat vaikeat haluan silti sijoittaa ja oppia lisää aiheesta.

 

 

Lähteet:

Saario, S. 2020. Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Alma Talent. Helsinki. 17.painos.

 

Kommentoi