Tampere
02 May, Thursday
16° C

Proakatemian esseepankki

Naiset, jotka pelkäävät investointia



Kirjoittanut: Irina Klimova - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rikas nainen
Kim Kiyosaki
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Talousasiat ja investointi ovat varsin pelottavia sanoja monille naisille, jotka ovat keskittyneet tavalliseen työssäkäyntiin ja lapsista huolehtimiseen. Elämä voi kuitenkin muuttua siihen suuntaan, että arki, jossa pitää säästää puoli vuotta Espanjan matkaa varten tai asua vanhassa kerrostalossa omakotitalon sijaan, ei enää tunnu sopivalta. Elämä menee ja haaveet vaan jäävät taakse. Voiko tätä asiaa kuitenkin muuttaa?

 

Kim Kiyosaki on loistava esimerkki naisesta, joka pystyi rakentamaan oman yrityksen tietämättä rahasta, liiketoiminnasta ja investoinneista. Lapsuudesta lähtien hän tiesi, että amerikkalaisen naisen perinteinen elämäntapa ei sopisi hänelle, koska hän on itsenäinen, kunnianhimoinen eikä pidä siitä, että hänelle kerrotaan mitä tehdä. 25-vuotiaana Kim aloitti uransa yrityslehden mainospäällikkönä. Pian hänessä alkoi näkyä yrittäjähenki.

 

Jos olet kyllästynyt huolehtimaan taloudesta, haluat hallita omaa taloudellista nykyhetkeä ja tietysti tulevaisuutta sekä myös haaveilet todellisesta vapaudesta ilman, että odottaisit rikasta prinssiä, joka hoitaisi kaiken puolestasi.

Kim Kiyosaki kirjoitti Rikas nainen -kirjan kaikille naisille, jotka haluavat olla taloudellisesti riippumattomia sukulaisista, aviomiehestä, työnantajaista tai valtiosta. Kim uskoo, että maailma on parempi paikka, jos rikkaita naisia ​​on enemmän.

 

Naisellisessa mielessämme sana “sijoitus” liittyy tiukasti tylsiin ja vaikeisiin numeroihin ja laskelmiin, ja sana “rahoitusvälittäjä” ajaa sinut stressiin. Sen takia jätämme tällaiset sanat helposti miehille, kun itse käymme töissä ja kaupoissa, maksamme yleislaskut ja uskomme siihen illuusioon, että perheen talousasiat ovat meidän käsissämme. Mutta loppujen lopuksi (jos olemme rehellisiä) jokainen meistä haluaa olla taloudellisesti riippumaton.

Jos pelkästään kuvittelen ison talon, sisustetun ja kalustetun haluamallani tavalla, tai vaikkapa aikaa, jota ei tarvitse viettää töissä vaan voi tehdä esimerkiksi käsitöitä tai viedä lapset huvipuistoon. Ja tietenkin upeat kaukomatkat ja seikkailut! Pelkkä haaveilu ei kuitenkaan riitä, ja Kim Kiyosaki puolestaan ​​on varma, että kaikki ei ole niin vaikeaa ja on jokaisen naisen tavoitettavissa. Kirjassaan hän kirjoittaa, mitä sellaiset naiset, jotka uskaltavat seisoa taloudellisen riippumattomuuden polulle, tarvitsevat heti alkuun. Ei kannata heti ajatella vaikeuksia, paljonko aikaa oppimiseen menee, tulevista virheistä ja epäonnistumisista. Älä pelota itseäsi etukäteen.

 

Erilaiset naisten ajattelumallit, jotka usein tulevat mm. perheestä, saattavat alkuvaiheessa häiritä sekä lisätä epävarmuutta. Rikas nainen -kirjassa käsitellään useimpia naisten pelkoja liittyen rahaan sekä investointiin.

 

”Minulla ei ole aikaa tähän”

Tämä on yleisin vastaväite, jonka naisilta kuulee, kun heille ehdotetaan oppia investoimaan. Pitkät työvuorot, kotityöt, lasten hoito sekä kuntosali vievät kaiken ajan, eikä enää tee mieli ottaa mitään ylimääräistä. Kun sellaiselle naiselle ehdotetaan jotakin astetta vaikeampaa, hänen on kaikista helpointa vastata siihen, että ”Minulla ei ole aikaa”, koska se on riittävän hyvä syy, johon hän itsekin uskoo. Todellisuudessa kyse on omista peloista sekä motivaation puutteesta. Mikään niistä muista päivän asioista eivät tunnu ”ylimääräisiltä”, sillä ne ovat korkeammassa prioriteetissa. Juuri tästä syystä kannattaa kysyä itseltäni, että ”Miksi haluan investoida?” Mikäli siihen löytyy oikea syy, motivaatio syntyy itsestään. Monesti oma vastaus ”Miksi” -kysymykseen voi olla myös valheellinen, jos se ei herätä motivaatiota käyttämään vapaata aikaa kirjojen lukemiseen, investoinnin oppimiseen sekä ylipäätäänkin pyörimiseen tietyissä piireissä. Kirjassa oli myös hyvä esimerkki siitä, että jos naiselle ehdotetaan käydä kuntosalilla kolmesti viikossa parantaakseen lihaskuntoa, hän todennäköisesti vastaa tähän, että hänellä ei ole riittävästi aikaa. Kuitenkin, jos sama ehdotus tulisi lääkäriltä, jonka sanojen mukaan liikuntaa olisi pakko harrastaa, jotta nainen säilyisi elossa, siitä automaattisesti tulisi hänen korkein prioriteettinsa. Juuri tämän takia on niin tärkeätä löytää todellinen syy vaurastumiseen.

 

”Minulla ei riitä älykkyyttä tähän”

Talousasioiden sekä luvuista huolehtimisen on tänä päivänä normaalia delegoida miehille, jotta naiset voisivat keskittyä luoviin asioihin. Harvemmin matemaattinen ajattelu on naisten vahvuus. Koska investoinnissa kyse on kuitenkin luvuista ja laskelmista, siitä heti herää pelko, että omaa älykkyyttä ei riitä tähän. Lukiessaan talouslehtiä tulee tunne, että lukisi kiinaa. Varsinkin, jos vahvuuksiin kuuluvat erilaiset luovat asiat, kuten esimerkiksi maalaaminen, on vaikea kuvitella itsensä talouskirjan kanssa tai laskemassa osakkeiden kasvukehitystä.

Maailmassa on edelleenkin liian vähän naisille tarkoitettua tietokirjallisuutta investoinnista, koska moni asia, joihin nainen törmää esimerkiksi eron jälkeen, ei löydy normaaleista talouskirjoista. Siitä syystä on hyvä aloittaa oman talousosaamisen kehittämiseen siinä vaiheessa, kun kaikki on hyvin. Näin voi rauhassa harjoitella oman perheen talousasioiden hoitaminen miehen sijaan, mutta tässä kyse ei ole pelkkien laskujen maksamisesta. Täytyy osata tehdä isoja hankintoja sekä ymmärtää, mikä on aktiivi ja mikä passiivi. Tietyissä investointipiireissä pyöriminen auttaa myös siihen, että sieltä voi kuulla muiden kokemuksia sekä jatkossa saada apua. Esimerkiksi erilaiset seminaarit tai verkostoitumistapahtumat sopivat siihen.

 

”Minulla ei ole alkupääomaa”

Ei ole väliä paljonko nainen tienaa, sillä hänelle ei koskaan riitä, mikäli hän ei osaa käyttää rahansa oikein. Kirjassa oli esimerkki naisesta, jonka palkkaa nostettiin joka vuosi, mutta hänelle silti just ja just riitti elämiseen. Se johtuu siitä, että omat tarpeet kasvavat palkan suuruuden kanssa. Isomman palkan kanssa kaupoista lähtee mukaan vain luomuruoka, ja villapaita massmarketeista ei enää kelpaa. Uudenlaiset tarpeet tuntuvat heti normilta, koska jos lompakossa on niihin riittävästi rahaa niin miksi ostaisi huonompaa? Kaikki sellaiset perustarpeet kuitenkin ovat passiiveja, jotka eivät tuota mitään. Mikäli osa palkasta ei lähde säästöön tai investoinnin, koko palkka katoaa kuukaudessa uusiin paitoihin ja kahvilakäynteihin.

 

Kuukauden lopussa, kun tilillä on viimeiset 20€, tuntuu siltä, että rahaa ei enää jää mihinkään ylimääräiseen. Jos osa lähtisi säästöön, rahat loppuisivat kesken. Se on yleinen harha, sillä nimenomaan suuresta summasta tilillä syntyvätkin suuret tarpeet. Tuntuu siltä, että investoinnin voi aloittaa, kun on vähän enemmän rahaa, mutta kun sitä on enemmän, sitä tuhlataan johonkin ihan muuhun. Ratkaisu on se, että heti palkkapäivänä täytyy maksaa tietyn prosentin omasta palkasta säästötilille tai investoida johonkin. Näin kyseinen summa alkaa tuottaa lisää, ja tilille jääneitä rahoja ihan hyvin riittää koko kuukaudeksi, sillä omat tarpeet laskevat. Monesti investoida voi myös ilman alkupääomaa, sillä ostamalla esimerkiksi sijoitusasuntoja voi melkein heti pistää vuokralaisen maksamaan kaikki laskusi puolestasi.

 

Tänä päivänä naisen on hyvä osata käsitellä omia pelkoja sekä ottaa vastuuta omasta elämästään, vaikka kuinka älykäs mies hänen vieressään olisi. Itsekin olen törmännyt kaikkiin edellä mainittuihin pelkoihin, sillä luvut ja talous ovat yrittäjyydessä minun isoin mörköni. Haluan silti kehittää omia talousosaamisia, sillä ne ovat elämässä todella tärkeitä sekä vievät minut kohti sellaista elämää, josta olen aina unelmoinut.

Kommentoi