Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Myynti ja varallisuus



Kirjoittanut: Arto Ala-Seppälä - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rikas isä, köyhä isä
Robert Kiyosaki
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.
Myynti ja varallisuus
Taloudellinen riippumattomuus
1       JOHDANTO

Olen kipuillut viime aikoina paljon rahan kanssa. Olen myös oppinut, että raha ei tee minua onnelliseksi, vaikka aikoinaan juoksin rahan perässä aamusta iltaan painellen ovikelloja imurikaupoilla. Vaikka raha ei tee minua onnelliseksi, kuitenkin sen puute tekee minut epäonnelliseksi, sillä laskut on maksettava ja nykyinen yhteiskunta pyörii rahalla.

Rekrytoidessani ja kouluttaessani kuusivuotta myyntiedustajia suoramyynnin pariin kentälle huomasin useissa kehityskeskusteluissa, että hyvin harvalle raha on tärkein myynnin houkutin. Sillä jos näin olisi ollut, niin kaikki myyjät olisivat keskittyneet täysillä myymiseen, sillä provisiomallimme oli erittäin kannustava.

Olin aikoinaan se myyjä, joka aloitti ovikellon painamisen aamulla yhdeksältä ja tulin viimeisen asiakkaan luota pois illalla yhdeksältä. Kauppasin siis ovelta ovelle huippulaadukkaita noin kahden tuhannen euron pölynimureita ja ilmanpuhdistimia. Kaupaksi näitä meni 147 kappaletta ensimmäisenä vuonna. Sen jälkeen toimin kuusi vuotta aluemyyntipäällikkönä ja parhaimmillaan myyntitiimini teki vuodessa 568 laitekauppaa. Täytyy myöntää, että tein hyvin rahaa työnantajayritykselleni, heidän päämiehilleen, sekä itselleni.

Sain lapsuudessa vahvan opin siitä, että raha ei kasva puussa ja meidät sisarukset opetettiin hyvään työmoraaliin. Oikeastaan voisi sanoa, että työntekeminen ja sen arvostaminen on voimakas sukumme kulttuurissa. Sen myötä rahaa kertyi, mutta minulta puuttui oppi siitä, miten rahaa tulisi käyttää taloudelliseen riippumattomuuteen.

Mestariteoksessaan ”Rikas Isä, Köyhä Isä – Tie taloudelliseen menestykseen” Robert T. Kiyosaki ja Sharon L. Lechter kertovat käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi siitä millainen lähestymistapa ja suhtautuminen rahaan tulisi ottaa. Teosta on myyty yli 28 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty 51 kielelle. Kirjan suuri suosio on huomattavissa, sillä hyvin moni on tätä suomenkielistä kirjaa minulta jo kysynyt lainaan. Harmillista on, että sain kirjan käsiini hieman liian myöhään, mutta nyt minulla on tietoa mitä teen rahani kanssa tulevaisuudessa.

 

2       TALOUDELLINEN RIIPPUMATTOMUUS

”Raha on eräs vallan muoto. Mutta vieläkin voimallisempaa on taloudellinen koulutus. Raha tullee ja menee, mutta jos koulutuksesi auttaa sinua ymmärtämään miten raha toimii, saat siitä vallan ja voit ryhtyä rakentamaan vaurautta. Positiivinen ajattelu ei yksin riitä, sillä useimmat ihmiset ovat käyneet koulua eivätkä ole koskaan oppineet miten raha toimii, niinpä he viettävät elämänsä tehden työtä rahan edestä.” (Kiyosaki & Lechter 2010, 18).

Usein kuulenkin puhuttavan, että monella on tavoitteena taloudellinen riippumattomuus, mutta harva kuitenkaan lähtee sitä aukaisemaan pidemmälle, eikä sitä kyllä kukaan lähde haastamaan. Ehkä jokainen ajattelee tämän, että rahaa on ja se ei lopu. Tärkein kysymys on kuitenkin, että mitä se taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa ja miten sitä lähestytään. Kun ymmärrämme tämän, väitän että rahaa on helpompi hallita ja löydämme motivaation sen uudenlaiseen kohdentamiseen.

Lyhyesti voisi kirjan perusteella summata, että tie taloudelliseen riippumattomuuteen kulkee vakavaraisuuden kautta, mikä tarkoittaa, että rahavirtasi tuottaa niin paljon tuloa, että se kattaa täysin kuukausikohtaiset kulusi. Useimmat ajattelevat tässä kohtaa, että tämä tarkoitta työn tekoa ja siitä saatavaa palkkaa, mutta näin ei kuitenkaan ole. Oleellista on saada rahaa jämään niin paljon sivuun, että voit ostaa sillä itsellesi varallisuutta.

”En siis ole vielä rikas, mutta olen vakavarainen. Varallisuuteni tuottaa nyt joka kuukausi niin paljon tuloa, että se kattaa täysin kuukausikohtaiset menoni. Jos haluan kasvattaa menojani, minun on ensin lisättävä varoista tulevaa rahavirtaa pitääkseni vakavaraisuuteni samalla tasolla. Huomaa, että tässä vaiheessa en ole riippuvainen palkastani. Olen keskittynyt ja onnistunut luomaan varallisuuden, joka on tehnyt minut taloudellisesti riippumattomaksi. Jos jättäisi työpaikkani tänään, pystyisin maksamaan kuukausittaiset menoni varojeni tuottamalla kassavirralla.” (Kiyosaki & Lechter 2010, 86).

 

 

2.1       Varallisuuden nelikenttä

”Sääntö numero yksi. Sinun on osattava erottaa toisistaan varat ja velat, ja ostettava varallisuutta. Jos haluat rikastua, sinun tarvitsee osata vain tämä. Se on Sääntö Numero Yksi. Se on ainoa sääntö. Tämä saattaa kuulostaa naurettavan yksinkertaiselta, silti useimmilla ihmisillä ei ole aavistustakaan siitä, miten merkityksellinen tämä sääntö on. Useimmat taistelevat taloushuolien kanssa, koska he eivät erota toisistaan varoja ja velkoja.”  (Kiyosaki & Lechter 2010, 63).

Kiyosaki & Lechter kuvaavat kirjassa varallisuuteen liittyvän kassavirran nelikentällä. Nelikentästä löytyvät tulot, menot, varat ja velat. Tämä nelikentän tehtävä on auttaa ymmärtämään tuloslaskelmaa ja tasetta. Mallia voi käyttää niin henkilötalouden kuin myös yritystalouden mallina. Nelikentässä tulot ja menot asettuvat yläpuolelle, sekä varat ja velat niiden alapuolelle.

”Ylempi laatikko on tuloslaskelma, jota usein myös kutsutaan voitto- ja tappiolaskelmaksi. Siitä näkyvät tulot ja menot, sisään tuleva rahat ja ulos menevät rahat. Alempi kuva on tase. Se on saanut nimensä siitä, että sen tehtävä on tasapainottaa varat ja velat. Monet talousasioista tuntemattomat eivät tajua tuloslaskeman ja taseen välistä suhdetta. Tämän suhteen ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeätä.” (Kiyosaki & Lechter 2010, 63).

Tämä on hyvä työkalu lähteä pohtimaan sitä, miten omassa taloudessa raha toimii, mihin ja miten se liikkuu. Sijoittamalla taulukkoon ylähäälle omat palkkatulot ja sekä mahdolliset muut tulot, kiinteät ja muuttuvat kustannukset, sekä samoin alhaalle velat ja varallisuuden, voidaan hahmottaa, että muodostuuko tästä tasapainoinen yhtälö. Kysy itseltäsi: ”Mitä jos joudun jäämään työstä pois vaikka arvaamattoman sairastumisen myötä niin kestäisikö talouteni?”

 

 

2.2       Ostatko varallisuutta vai velkaa

Rikas ostaa varallisuutta, köyhällä on vain menoja, ja keskiluokka ostaa velkaa, jota luulee varallisuudeksi summaavat Kiyosaksi & Lechter (2010, 87).

Kirjaa lukiessani todella haastaan itseäni ja katson ympärilläni olevaa tavaran määrää. Mitä on tullut hankittua ja mistä kaikesta tavaroista olen luopunut useiden muuttojen yhteydessä. Onko nämä kaikki olleet tarpeellisia? Mitä ne ovatkaan aikoinaan maksaneet? Seuraavaksi alan pohtia kaikkia autoja mitä minulla on ollut. Onko kaikki autot olleet oikeasti tarpeellisia ja vaikka ne olisivat olleet niin olisiko niiden tarvinnut olla upouusia? Näiden jälkeen alan laskemaan vielä auki paljonko olen reilun kymmenen vuoden aikana laittanut vuokraan rahaa. Olisinko voinut tehdä jotain toisin? Kyllä, mutta ensi on opittava.

Kuten huomata saattaa, yllä olevasta ei löydy mitään mikä varsinaisesti tuo minulle rahaa, vaan pahimmillaan velkaa. Mikäli olisin sijoittanut vuokrakuluni omistusasuntoon, olisiko sekään ollut kuitenkaan järkevä ratkaisu, sillä usein asunnossa tulee kuitenkin muitakin kuluja varsinaisen lainalyhennyksen lisäksi. Toisaalta asunto on aina myytävissä, mikäli jotain yllättävää sattuu. Sen jälkeen toivomme, että asunto on säilyttänyt arvonsa ja löydämme sille mahdollisimman pian ostajana. Loppujen lopuksi asuntokin on kuitenkin velkaa, mikäli et voi sitä kerralla kuitata. Kirja kannustaa pohtimaan sitä, että millaisia sijoituksilla voit hankkia passiivista tuloa niin, että pystyt tasapainottamaan mahdolliset tulevat velkasi ja menosi.

”Mitä enemmän vakavaraisuuteni kasvaa, sitä enemmän kasvaa kassavirtani. Ja niin kauan kuin pidän menoni tämän varallisuuden tuottamaa kassavirtaa pienempinä, minä rikastun ja saan yhä enemmän tuloa muualta kuin fyysisestä työnteosta.” (Kiyosaki & Lechter 2010, 87)

 

 

2.3       Johtajuus taidot

Kiyosaksi & Lechter (2010, 154) listaavat, että menestykseen tarvitaan näitä johtajuuden tärkeimpiä taitoja: Kassavirtojen johtaminen, järjestelmien johtaminen (mukaan lukien itsesi ja perheen kanssa viettämäsi aika), sekä ihmisten johtaminen. Itse ajattelen tämän perään, että kaikki lähtee oivalluksesta ja halusta oppia.

Täytyy olla armollinen itselleen ja todeta, että jossain asioissa täytyy kulkea kantapään kautta. Olen johtanut eurolleen kassavirtojani taulukkojärjestelmällä monta vuotta, mutta en ole osannut hahmottaa niin kutsuttua isoa kuvaa. Sen lisäksi voisin myös kysyä, että onko jatkuva rahan perässä juokseminen sokaissut minut itseni johtamiselta? Olen hienosti pitänyt huolen siitä, että esimies on ollut tyytyväinen ja pyrkinyt aina saavuttamaan annetut myyntibudjetit, vaikka siinä olisi mennyt koko arki ja välillä viikonloppukin. Tiedän, että ihmisten johtamisessa minulta löytyy lahjoja, mutta olisiko kuitenkin suunnattava katseet vielä ensin omaan kalenteriin. Kuitenkin voisi sanoa, että pitkän uran aikana olen hankkinut erityisesti oppia erilaisista myynti ja johtajuustehtävistä, vaikka talouden osaaminen alkaa kirkastua vasta nyt kirjan luettua.

”Toisen maailman sodan tienoilla syntyneelle sukupolvelle oli ”pahasta” hyppiä yrityksestä toiseen. Nykyään sitä pidetään viisaana. Koska nykyajan ihmiset hyppivät yrityksestä toiseen, sen sijaan että syventäisivät erikoistumistaan, he voisivat yhtä hyvin pyrkiä ”oppimaan” eivätkä ”ansaitsemaan”. Lyhyellä tähtäyksellä tämä voi tuoda vähemmän palkkaa. Pitkällä tähtäyksellä se maksaa itsensä suurina osinkoina.” (Kiyosaki & Lechter 2010, 154)

 

 

2.4       Myynti ja markkinointi

” Tärkeimpiä erikoistaitoja ovat myynti ja markkinoinnin ymmärtäminen. Myyntitaito – ja siksi taito kommunikoida toisten ihmisten kanssa, olipa kyse asiakkaasta, työntekijästä, esimiehestä, puolisosta tai lapsesta – on henkilökohtaisen menestyksen perusta. Viestintä taidot, kuten kirjoittaminen, puhuminen ja neuvotteleminen, ovat ratkaisevan tärkeitä, jos haluaa menestyä elämässään.” (Kiyosaki & Lechter 2010, 154)

 

Kannusta jokaista opiskelemaan myynnintaitoja tai tekemään myyntityötä vuoden pari, jotta tekemisen kautta oivallat myynnin syvimmän olemuksen. Työnhaussa selvitä miten pitkät perinteet yrityksellä on myyntikoulutuksien suhteen ja tiedustele, että kuka on kouluttajasi ja minkälaisia tuloksia hänen koulutettavat ovat saanet aikaiseksi. Maailma muuttuu parhaillaan digitalisaation myötä lujaa vauhtia ja sitä myötä myös myynti on rajussa murroksessa. Suosittelen lukemaankin aikaisemman kirjoitukseni nimeltä ”Yritystoiminta on myyntijohtamista.”

 

Myynti taitojen avulla pidät huolen siitä, että yritystoimintasi lähtee käyntiin ja pysytyt hankkimaan itsellesi suotuisat sopimukset. Tavoitteena on kuitenkin se, että saat aikaan tulovirtaa, mikä ylittää kuukausikohtaiset kulisi. Tämän lisäksi on tärkeää itsekuri, että keskityt pitämään velat ja kulut mahdollisimman alhaisena houkutuksista huolimatta. Sen jälkeen sinulle jää mahdollisuudeksi lähteä etsimään varallisuuden kohteita, kun tulovirrasta alkaa jäämään euroja tilillesi.

 

3       POHDINTA

Loppujen lopuksi voisin todeta, että olen oikealla reitillä elämässäni. Paljon opittavaa on edessä, varsinkin mitä tulee yritystoiminnan pyörittämiseen ja sen talouteen, sijoittamistaidoista puhumattakaan. Kuitenkin minulta löytyy jo vahva kokemus myynnistä ja ihmissuhdetaidoista. Kaikki yllä oleva on opeteltavissa ja jäljelle jääkin innovoida yritystoiminta, missä kulut ovat alahaiset ja tuotto saadaan maksimoitua inhimillisellä tavalla. Suuntaan seuraavaksi katseeni omaan kalenteriin ja taloustaulukkoon. On aika priorisoida tekeminen, karsia ylimääriset kulut ja miettiä miten hankin lisätienistiä.

 

 

LÄHTEET

Kiyosaki R. t. & Lechter S. L. 2010. Rikas isä köyhä isä – Tie taloudelliseen menestykseen. 4. painos. Suom. Frantzén A. Juva: WS Bookwell. Alkuperäinen teos 1997,1998.

Aihetunnisteet:
Kommentoi