Tampere
26 May, Sunday
13° C

Proakatemian esseepankki

Muuttamalla tapoja voi muuttaa kaikenKirjoittanut: Mona Räsänen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Miksi tapoja on olemassa?

Toimimme automaattisten toimintatapojen pohjalta suurimman osan aikaa, eli asioita niin suuremmin ajattelematta. Aivot on energiaa säästääkseen suunniteltu tallentamaan ja suorittamaan automaattisesti lukemattomia toimintosarjoja eli tapoja. Ajatella, jos joutuisi aina herätessään miettimään hampaidenpesun, pukemisen ja aamiaisen valmistamisen jokaista vaihetta erikseen tietoisesti ja harkitusti puntaroiden. Pian olisimme päästämme lopen puhki ja lamaantuneita jokaisen pienen yksityiskohdan miettimisestä, eikä aivokapasiteettia riittäisi muuhun ajatteluun juuri laisinkaan. Onneksi sellaiset päätökset tehdään tottumuksen voimalla. On välttämätöntä pystyä sivuuttamaan turhat yksityiskohdat, jotta voi keskittyä olennaiseen. Automatisoituneet toiminnot eli tapamme siis vapauttavat ajatteluamme muulle, monimutkaisemmalle ja muuttuvalle, toiminnalle ympäristössä. Kukaan tuskin tarvitsee tietoa siitä, kumman sukan puki aamulla jalkaan, kun taas merkityksellisempää oli muistaa, että tällä kertaa täytyy lisätä vessapaperi ostoslistalle. Kiitä siis autopilotoinnista tyvitumakettasi, joka on aivojen ”tapakeskus”.

 

 Miten tavat muodostuvat ja toimivat

Jonkin tapahtumasarjan automatisoituminen tarkoittaa, että asia on tullut tavaksi tai rutiiniksi. Rutiinin tai tavan suorittamisen laukaisee aina jokin ärsyke. Tapaa ylläpitää puolestaan jokin tarve, jonka kyseinen suoritus tyydyttää. Otetaan vaikka esimerkiksi kirjassa mainittu apinakoe. Apina seuraa ruudulta tiettyä merkkiä, jonka aikana vivusta vetämällä se palkitaan mehulla. Apina oppii ärsykkeen (ruutu) kautta muodostamaan rutiinin (vipu) ja saamaan palkinnon (mehu). Tavaksi kyseinen oppimistapahtuma muodostuu sitten, kun apinalle alkaa jo ruudun nähdessään muodostua tarve saada mehua. Tarve on juuri se seikka, mikä pitää yllä tavoille tyypillistä kehämäistä toimintaa. Toinen esitetty esimerkki liittyi puhelimiin. Kun puhelin värähtää kesken kokouksen, aivot rupeavat odottamaan tilapäistä taukoa, jonka viestin tai sähköpostin avaaminen tarjoaa. Mikäli toimintoa ei pääse saman tien suorittamaan, voi kokous kuhista levottomia puhelintaan vaivihkaa näprääviä kavereita, vaikka he tietävätkin, että mitään oleellista informaatiota ei ole viestintävälineen kautta nyt odotettavissa saapuvan. Mikäli puhelimista asetetaan hälytysmerkit pois, eli laukaisevat ärsykkeet, pystytään kuitenkin työskentelemään tuntitolkulla ilman häiriötekijöiden häivää.

Miksi ja miten tapoja pitäisi muuttaa?

Tavat ovat samaan aikaan sekä siunaus että kirous. On hyödyllisiä ”hyviä” tapoja sekä haitallisia ”pahoja” tapoja. Meillä saattaa olla työpäivän jälkeen tapana rentoutua juoksulenkillä tai joogalla. Tai sitten istahtamalla sohvalle viinilasin kera. Joka tapauksessa, tavoille ominaisena asiana teemme asiat jatkuvasti kutakuinkin samalla tavalla, niinkään sen koommin ajattelematta. Toinen edellä mainituista tavoista on pitkällä aikavälillä terveydellemme ja hyödyllinen, toinen ei ehkä niinkään.

 

Joskus on hyvä miettiä, olemmeko täysin tyytyväisiä tekemisiimme. Olemmeko juuri nyt siinä pisteessä, että mitään ei tarvitse muuttaa? Onko tekemisemme yhtä arvopohjiemme kanssa, vai teemmekö jotakin ristiriitaista? Jokaisella meillä on hyvin todennäköisesti joitakin toimintatapoja, joita muuttamalla elämä olisi yksinkertaisesti helpompaa (itselle ja/tai kanssaihmisille) tai enemmän oman arvopohjamme kanssa yhtenevää, jolloin mahdollinen ristiriitaisuus omissa tekemisissä ja olemisessa sitä kautta vähenee. Se, mitä teemme päivittäin, ilmentää millaisia olentoina ilmenemme tässä maailmassa. Uskoakseni jokaisella ihmisellä on lisäksi jonkinasteinen tarve ja halu kehittyä. Tapojamme tarkastelemalla voimme arvioida, missä olemme ja mihin suuntaan olemme niitä asioita tekemällä menossa myös jatkossa. Mikäli kaipaa elämäänsä muutosta, pääsee tapojansa tarkastelemalla toisin sanoen muutoksen mahdollistamisen ytimeen.

 

Jollakulla voi olla tapana stressaantua liikennevaloissa tai kerätä liikakiloja napostelemalla aina tylsistymiseen. Molemmat näistä tavoista vaikuttavat terveyteen heikentävästi pitkällä aikavälillä. Kun tapa on muodostunut, sitä ei vain voi tehdä olemattomaksi. Minkä tahansa muutoksen ylläpitäminen vaatii, että vanhan tavan tilalle luodaan uusi tapa ärsykkeen ja palkinnon pysyessä samana. Niinpä tarkoitus onkin vaihtaa rutiinin tilalle sellainen toimintatapa, joka vie henkilön haluttua tavoitetta kohti. Sen sijaan, että aina punaisen liikennevalon nähdessään täytyisi ajatella tekemättömiä to do-listoja, voisikin tehdä hengitysharjoituksia tai keskittyä, mitä vaatteita kadun ylittävillä ihmisillä on yllään, jos tavoitteena on olla vähemmän stressaantunut. Painon pudotusta tukeva tapa voisi olla muuttaa joka päiväisen herkkuvälipalan korvaaminen terveellisemmällä välipalalla.

 

Sanomattakin on selvää, että monesti tapojen syyt täytyy tutkia perinpohjaisesti ja ratkaisut eivät ole niin yksiselitteisiä. Tapojen korjaamiseen on yhtä paljon erilaisia ratkaisuita, kuin on tilanteita ja ihmisiäkin. Lisäksi tapojen muuttaminen vaatii lujan päätöksen, oikean motivaattorin ja rutkasti vaivannäköä ja työtä. Kun tekee asioita oman itsensä vuoksi, se on kaiken vaivannäön arvoista.

Kommentit
  • Elina Merviö

    Miten olet pystynyt muuttamaan omia tapojasi?

    1.11.2017
Kommentoi