Tampere
21 May, Tuesday
11° C

Proakatemian esseepankki

Muutos rintamaKirjoittanut: Julia Koski - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Avoimuus uudelle
Nando Malmelin
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Muutos rintama

 

Maailma muuttuu jatkuvasti, niin meidänkin kuuluu muuttua sen mukana ja kehittyä. Mutta kuinka pysyä yrittäjänä tämän suuren muutos rinnan edelläkävijänä? Siinäpä vasta kysymys. Kyllä varmasti jokainen yrittäjä haluaa olla uusien trendien harjalla ensimmäisenä ja keksiä juuri ne uusimmat innovaatiot. Itse ainakin yrittäjänä haluan olla. Uskon myös, että meidän tiimimme Hurmoskin haluaa olla edellä kävijä.

 

Muutos on aina haastavaa ja välillä jopa pelottavaa. Muutos voi olla yrityksen sisäistä, mikä näkyy myöhemmin ulospäin yrityksestä. Näen myös, että muutos voi olla ulkoista, jolloin se näkyy suoraan palveluissa tai tuotteissa. Jotta muutoksia voi tapahtua, tulee kaikkien yrityksessä olla vastaanottavaisia ja avoimia uusille tuulille sekä valmiita innovoimaan uutta. Nando Malmelin kirjassa Avoimuus uudelle käsitellään muutosta tulevaan. Malmelin kertoo, että jos jotain uutta haluaa luoda, tarvitsee muun muassa näitä seuraavia asioita: tulevaisuuden taitoja, toisenlaisia ajattelumalleja, kyseenalaistamisen taitoja, kuuntelutaitoja ja uuden löytämistaitoja. (Malmelin.N.2023)

 

Tulevaisuuden taidot:

Miellä Hurmoksessa on ensiviikolla tulossa Hurmoksen uudelleen synnytys. Tämä on loistava paikka luoda jotain uutta ja päästää irti vanhasta. Älä katso peruutuspeiliin, vastaus ei löydy menneisyydestä mainitsee Malmelin kirjassaan (Malmelin.N.2023). Minusta oikein sopiva ajatus laittaa korvan taakse ja muistaa ensiviikolla. Jos jotain uutta luodaan, on hyvä kokeilla jotain aivan uutta, vaikka pelottaa. Valitsemme aina ne helpot ja turvallisimmat ideat ja lähdemme niihin mukaan. Välillä on erinomainen idea valita juuri ne huonoimmat jutut. Epäonnistumiset ovat kultaakin arvokkaampia, kun niistä oppii. Pahimmista mokaamisista ja rohkeimmista kokeiluistahan oppii kaikista eniten. (Malmelin.N.2023)

 

Toisenlaisia ajattelumalleja:

Jotta uutta voidaan luoda, on tavalliset asiat ajateltava aivan uudella tavalla. Vanha mutta toimiva sanonta think out of the box. Vanhetessa häviää lapsenomainen ajattelu ja helposti näkee vain tietyn, sen järkevän ratkaisun, juuri sen oman rutiinin mukaisen. Miten omaa ajattelua voisi kehittää ja pakottaa itsensä mukavuusalueen ulkopuolelle toden teolla? (Malmelin.N.2023)

Koko ajan on kiire ja uudet tuulet myrskyävät. Yrityksessä tunnit kuluvat ja laskuri juoksee. Kuka maksaa? Luovuus ja tehokkuus: Miten nämä saataisiin samaan pakettiin? Siinäpä vasta kysymys. Ei mikään yritys halua olla tehoton, vaikka välillä olisi olla ”tehoton”. Yrityksen tulee pysähtyä, jotta kultaakin kalliimmat ajatukset eivät mene ohi. Jos ei pysähdy, ei ole aikaa investoida uuteen. Suurimmat löydöksen ja ideat löytyvät aina suurempien kivien takaa. (Malmelin.N.2023)

 

Kyseenalaistamisen taidot:

Uskallatko haastaa johtajaa? Kriittisyys ja rohkeus on suuresti osana uuden luomista. Kokeilemalla oppii uutta, meidän tulee olla avoimia ja uskaltaa epäonnistua. Kriittisyys ja rohkeus kulkevat käsikädessä. Tiimissä jonkun tulee olla se rohkea kuka uskaltaa kyseenalaistaa, näin asiat etenevät. Tästä tulee aina tilaisuus luoda jotain uutta. Hurmoksessa pidettiin viikkopalaveri, jossa rohkeimmat kyseenalaistivat tiimin toimintaa. Näin tuli aihe uudelleen synnyttämiselle. Uutta luodessa ehdottomasti suurimmat voimavarat ovat ongelmat. (Malmelin.N.2023)

 

Kuuntelutaidot:

Meidän tiimissämme helposti unohtuu toisen kuuntelu ja vauhti jyllää. Vahvimmat persoonat ovat äänessä ja hiljaisempien äänet unohtuvat. Lopulta nousee peukut kyllä kyllä, kun asiaa on jauhettu yli tunti ilman todellista päätöstä. Kuunteletko oikeasti vai haluatko vain tuoda oman näkemyksesi esiin? Muutoksessa on erittäin tärkeää kuunnella kaikkia. Vuorovaikutus on avain sana muutoksen rintamaan. Jos toisia ei kuuntele, ei myöskään voi uutta muodostua. Jokainen päivä on mahdollista oppia jotain uutta, mutta jos et muita kuuntele, elät vain omassa kuplassasi. (Malmelin.N.2023)

 

Uuden löytämistaidot:

Kun avaa silmät sekä korvat, voi totaalisesti yllättyä. Katso ympärillesi! Mitä näet tai kuulet? Uteliaisuus, löydätkö uutta? Oletko innovatiivinen? Haluatko muutosta? Itse näen, että asenteella on suuri vaikutus. Rohkea ja avoin mieli, varmasti löytyy uutta ja opittavaa. Näin kehittyy tiimikin eteenpäin. (Malmelin.N.2023)

 

”Jos haluamme luoda uutta tai itse uudistua, kehittyä tai sopeutua murrokseen, on pyrittävä tiedostaen ja aktiivisesti avaamaan ajattelua uusille ideoille ja näkökulmille.” (terve.fi.2023.) Jotta muutos saadaan meidän yrityksessämme aikaiseksi ensiviikolla, tulee meidän tiiminämme muistaa tuo edellinen lause sekä omata seuraavia asioita: tulevaisuuden taidot, toisenlaisia ajattelumalleja, kyseenalaistamisen taitoja, kuuntelutaidot ja uuden löytämistaidot. Muutos on vaikea ja ongelmista on helppo jumputtaa muille, mutta kuka ottaa johtajuuden ja vie asian maaliin.

 

 

Lähteet: 

Malmelin.N. 10.5.2023. Avoimuus uudelle. Äänikirja. BookBeat. Vaatii käyttöoikeuden. https://www.bookbeat.fi/kirja/avoimuus-uudelle-907976 

Terve.fi. 18.8.2023. Voi hyvin. Osaatko olla avoin? Valmentaja Nando Malmelin kertoo, miksi avoimuus on niin tärkeä taito tulevaisuudessa. Haastattelu/Artikkeli. https://www.terve.fi/artikkelit/avoimuus-nando-malmelin 

Aihetunnisteet:
Kommentoi