Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Muumimukit sijoituksena



Kirjoittanut: Iidaliina Manninen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Arabia Muumi- Tunnistusopas ja arviohinnasto 2020
Miikka Jaala
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Proakatemialla on järjestetty kaksi sijoitussolua, joista ensimmäisessä kävimme läpi erilaisia sijoitusmuotoja. Solussa kävi ilmi, että perinteisten asunto-, rahasto- ja osakesijoittamisen lisäksi myös tavaraan voi sijoittaa. Itse kerroinkin sijoittaneeni muumimukeihin, ja ne ovat yleisestikin suosittu keräilykohde. Mukien valtava suosio takaa niiden keräilyarvon, sillä jo useamman vuosikymmenen ajan mukeja on tuotettu ja ostettu kasvavalla tahdilla (Koski 2021).

 

En kuitenkaan ole aloittanut muumimukien ostamista sijoitusmielessä, vaan aikoinaan kummitätini osti minulle ensimmäisen muumimukini. Sen jälkeen aloin saamaan niitä lahjaksi useamman vuodessa. Pikkuhiljaa muumimukeista muodostui minulle ihan vahingossa keräilykohde ja aloin ostamaan niitä myös itse. Tuohon aikaan mukeilla ei vielä ollut varsinaista keräilyarvoa, kaupastakin niitä sai noin kahdeksan euron hinnalla, kun nykyään mukien hinnat ovat keskimäärin 15 euroa.

 

Muumimukeja on valmistettu Teema-mukin malliin vuodesta 1990 lähtien. Ensimmäisiä Teema-mukin malliin valmistettuja mukeja kutsutaan puhekielessä ysärimukeiksi, ja ne ovat nykyään haluttu keräilykohde. Muumi tunnistusopas -kirjan mukaan ysärimukien arvo on mukista riippuen 120 eurosta jopa 500 euroon asti. (Jaala 2020, 8 – 10.) Ysärimukien jälkeen myyntiin tulleita jatkuvassa myynnissä olevia mukeja kutsutaan perusvalikoiman mukeiksi.  Vuodesta 2006 asti muumimukivalikoimaan on julkaistu vuosittain kesä- ja talvisesonkimukit. Sesonkimukien lisäksi myynnissä on ollut erilaisia erikoismukeja, muun muassa Muuminpäivämukeja, Stockmannin juhlavuosimuki, Japanin muumipuiston kunniaksi tehty muki ja uusimpana ainoastaan Norjassa myynnissä ollut muki.

 

Kaikki sesonki- ja erikoismukit ovat jo myyntihinnoiltaan arvokkaampia kuin perusvalikoiman mukit. Erikoismukit ovat olleet sellaisia, että niitä on vaikeampi saada käsiinsä. Esimerkiksi aikoinaan Stockmannin juhlavuosimukia myytiin ainoastaan Stockmannilla, ja Stockmannin myymälöitä ei ihan joka paikkakunnalta löydy, ja verkkokaupassa ne myytiin hyvin nopeasti loppuun. Muuminpäivämukeja taas myytiin ainoastaan Iittalan myymälöissä, Moomin shopeissa sekä Arabian ja Moomin shopin verkkokaupoissa. Ensimmäistä, vuoden 2018 Muuminpäivämukia myytiin ainoastaan yhtenä päivänä, minkä takia ihmiset jonottivat mukeja jopa edellisestä illasta lähtien. Koska mukit myytiin loppuun muutamassa tunnissa, mukin arvo nousi välittömästi jo saman päivän aikana. Mukia myytiin alun perin 29,90 euron hinnalla, ja mukien päädyttyä uudelleen myyntiin, mukin hinta oli yli 100 euroa. Mukin ostaminen oli helppo ja nopea tapa tehdä voittoa, mukien ostorajoitus oli tosin kuusi mukia per asiakas, mikä rajoitti mukien myynnillä rikastumista. Mukin hinta on myöhemmin hieman laskenut. Mielenkiintoinen erikoismuki on myös Toven juhlavuoden muki, sillä joka kuudennessa mukissa on sisäpuolelle piirretyt rillit. Mukin ollessa myynnissä muumimukeilla oli jo oma keräilijäkuntansa, ja rillimukeja oli todella vaikea saada käsiinsä. Mukin hinta oli sama, osti sen rilleillä tai ilman, mutta nykyään rillimukista joutuu maksamaan vähintään 80 euroa, kun rillittömän mukin saa 30 eurolla.

 

Muumimukeja valmistetaan tällä hetkellä runsaasti, joten rikastumismielessä yleisimpiä mukeja ei kannata varastoida jälkikasvua ajatellen. Jos muumimukien ostaminen kiinnostaa sijoitusmielessä, kannattaa katse suunnata erikoismukeihin. Pienten mukierien hinta saattaa muutamassa kymmenessä vuodessa nousta jopa tuhansiin euroihin. Huutokauppa Helanderin muumimukiasiantuntija Minna Sirén suosittelee mukien keräilystä ja myöhemmästä myynnistä kiinnostuneita ostamaan mukeja kaksi kappaletta, jotta mukien alkuperäinen käyttötarkoitus arjen ja juhlan ilahduttajana säilyy. (Koski 2021.)

 

Itse ostan muumimukeja pääasiassa keräilymielessä käyttömukeiksi. Mukit ovat minulla päivittäisessä käytössä, mutta mukin poistuessa tuotannosta, otan mukin myös pois käytöstä, ettei se vain mene rikki ja kokoelmani jää yhtä mukia vajaammaksi. Erikoismukit ostan kokoelmani jatkoksi, mutta käyttöön en raski niitä ottaa. Muutamia mukeja olen ostanut myös sijoitustarkoituksessa, esimerkiksi Stockmann mukeja ostin aikoinaan useamman. Stockmann mukin arvo on hieman pudonnut vuosien varrella, sen arvo on ollut parhaimmillaan reilu 80 euroa, nykyään sen arvo jää noin 65 euroon. Viime syksynä sain hankittua ainoastaan Norjassa myynnissä olleen mukin Moomin shopin verkkokaupasta. Mukeissa oli kahden kappaleen ostorajoitus, ja tilasin itselleni kaksi mukia. Maksoin yhdestä mukista postikuluineen 32 euroa ja kun myin toisen mukin heti saatuani sen käsiini 70 eurolla. Muumimukeja myydään paljon livekirppiksillä, mutta myös nettikirppikset ovat mukeja pullollaan. Facebookista löytyy useita muumikirppis-ryhmiä, joita itse pidän parhaimpana myyntikanavana. Facebook ryhmissä tavoittaa juuri oikean kohderyhmän, ja suurimmassa osassa ryhmistä on sääntö, että myyntikuvassa pitää näkyä tuotteen lisäksi lappu, missä on myyjän nimi ja päivämäärä. Lapun avulla minimoidaan huijareiden määrää. Muumimukien keräily on niin suosittua, että myös huijareita on paljon liikkeellä. Mukien avulla tehdään myös bisnestä, esimerkiksi Muumimukit rahaksi ostaa mukeja ja muita muumituotteita kuluttajilta ja myy niitä eteenpäin verkkokaupassaan.

 

Mukien hinnat määräytyvät sen mukaan, mitä harvinaisempi muki on. Yksi harvinaisimmista mukeista on Fazer muki, jota on valmistettu aikoinaan 400 kappaleen numeroitu erä. Jälkeenpäin mukista on maksettu jopa 10 000 euroa. (Jaala 2020, 13.) Mukin hinnan määrittää pääasiassa sen saatavuus, mutta myös tuotteen kunto vaikuttaa hintaan. Halutuimmissa ja harvinaisimmissa mukeissa korkeamman hinnan ehdoksi riittää usein pelkästään se, että muki on olemassa. Siihen, mitä keräilijät ovat valmiita mukeista maksamaan vaikuttaa myös mukin kiilto, alkuperäinen pakkaus sekä mukeista alun perin löytyvä viivakooditarra. (Koski 2021.)

 

Mikäli muumimuki keräilyä ei ole aloittanut 90-luvulla, kun ensimmäisiä mukeja on myyty, joutuu täydellisestä kokoelmasta pulittamaan melkoisia summia. Mukien keräilyharrastus ja niiden arvo on niin hyvin ihmisillä tiedossa, että omista mukeistaan luopujat osaavat pyytää niistä kunnon hinnan. Mutta poikkeuksiakin on, esimerkiksi kaverini löysi muutama vuosi sitten pihakirppikseltä kolme ysärimukia kahdeksan euron kappale hinnalla.

 

Muumimukeja on valmistettu Teema mukin malliin yhteensä 114 erilaista. Huhtikuun alussa myyntiin tulee uusi kesäsesonkimuki, joka on jo 115. muumimuki. Omasta kokoelmasta löytyy tällä hetkellä 97 erilaista mukia, ja keräily jatkuu, sillä siihen on jäänyt koukkuun. Muumimukit onkin tuotteistettu nerokkaasti ja tehty selkeästi keräiltäviksi, sillä mukeihin tulee uusia kuvituksia vuosittain (Keponen 2018).

 

 

Lähteet:

Jaala, M. 2020. Arabia Muumi – tunnistusopas ja arviohinnasto 2020. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Kuvio Oy.

Keponen, J. 2018. Asiantuntija kertoo, miksi muumimukeista maksetaan niin paljon: ”Niitä joko rakastaa tai vihaa”. Luettu 24.3.2022. Asiantuntija kertoo, miksi muumimukeista maksetaan niin paljon (kotiliesi.fi)

Koski, P. 2021. Kaapissani on muumimukeja – milloin ne kannattaa myydä? Luettu 27.3.2022. Kaapissani on muumimukeja – milloin ne kannattaa myydä? | OP Media (op-media.fi)

Kommentoi