Tampere
02 May, Thursday
1° C

Proakatemian esseepankki

Motorola syksystä



Kirjoittanut: Julius Viitala - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Motorola syksystä 

Mielestäni hyvin meni uusiin asioihin sopeutuminen. Syksy proakatemialla on ollut aivan erilainen, kun kevät. Uusiin tiloihin muuttaminen, valmentajan poissaolo, projektin päättyminen ja uudenlainen tiimidynamiikka loivat itselleni ja ehkä tiimillekin paljon haasteita, mutta loppupeleissä olemme onnistuneet selättämään ne hyvin. Olemme selvästi keskittyneet eri asioihin syksyllä, mitä keväällä. Keväällä tavoitteena oli mennä höyryjunan tavoin eteenpäin, mutta nyt syksyllä olemme hetkeksi pysähtyneet miettimään, mihin suuntaan haluamme kehittyä tiiminä sekä yksilöinä. Nyt viimeistään palaset alkavat loksahtelemaan paikoilleen hurmoksessa ja ensi vuosi aloitetaankin ryminällä.  

Syksyn aikana opin sen, että jos tiiminä halutaan menestyä, täytyy kaikkien todellakin puhaltaa yhteen hiileen. Se ei auta, että osa porukasta yrittää ratkoa ongelmia, vaan siihen tarvitaan koko porukka taakse. Joskus on myös järkevää viheltää aikalisä ja lopettaa rämpiminen. Näin mekin teimme hurmoksen uudelleen synnytyksessä, jolloin pysähdyimme hetkeksi käymään läpi meidän ongelmiamme ja keksimään ratkaisuja niihin. Uudelleen synnytyksen jälkeen olemme iloksemme huomanneet paljon kehitystä hurmoksessa, vaikka vielä tarvitaan pientä pintaremonttia.  

Kehittäisin yleisesti toimintaamme samaan suuntaan kuin keväällä. Vaikka onkin hyvä asia, että olemme saaneet toimivan tiimin alkusyksyn ongelmien jälkeen, niin nyt meidän pitäisi keskittyä rahan tekemiseen ja siihen, että asiat hoituvat sovittuun aikamääreisiin mennessä, minä hyvänä esimerkkinä. Toivoisin samanlaista tekemisen meininkiä kuin keväällä, kun porukkaa saapui paikalle, vaikka kalenteriin ei olisikaan merkitty mitään. Myös kehittäisin innovatiivisuutta, sillä olen huomannut syksyn aikana sen puutetta, eikä meillä ole siihen juuri panostettu. 

En vie käytäntöön kuluneelta syksyltä montaa asiaa, sillä koen, että syksy oli jollakin tapaa vaikeaa aikaa hurmoksessa, eikä siitä kannata ottaa mallia. Kuitenkin jatkossa minä itse ja toivottavasti muutkin tiimiläiset ottavat epäkohdat aiemmin puheeksi ja pelkistä epäkohdista puhumisen sijasta toivoisin, että asioille tehdäänkin jotain, eikä vain harmitella, että nyt meni näin. Myös toivon jatkossa, että jos jokin tiimiläinen on vaarassa pudota kelkassa, auttaisimme häntä yhdessä ja keksisimme ratkaisuja ongelmiin.  

Pohdinta 

Syksy on ollut kevääseen verrattuna erilaista aikaa ja erilaisiin asioihin keskittymistä. Keväällä keskityimme osuuskunnan perustamiseen, syksyllä osuuskunnan pelastamiseen. Toivon, että hurmokseen saadaan useampi ison liikevaihdon projekti käyntiin. Keväällä ja kesällä niitä oli vain yksi Revo-Set, mutta senkin toiminta on loppunut. Isomman kokoluokan projektit ottavat oman aikansa, mutta uskon, että hurmoslaiset työllistävät itse itsensä ensi kesänä palkkatöiden sijaan.  

Syksyn aikana on noussut esiin erilaisia käsitteitä, kuten psykologinen turvallisuus ja me-henki sekä näiden lisäksi olemme pohtineet sitä, olemmeko yrittäjiä vai opiskelijoita. Omasta mielestä vastaus on selvästi yrittäjiä, jotka puhaltavat yhteen hiileen, joka vielä opettelee toimivan organisaation käytänteitä, kuten psykologista turvallisuutta. Tiimissämme on nähty myös paljon tarvetta enemmän akateemiselle osaamiselle, joka on johtanut siihen, että tiimiläiset käyvät paljon tamkin kursseilla, jolloin se syö paljon aikaa pois projekteilta. En ole yhtään sitä vastaan, että suoritetaan vapaavalintaisia kursseja, mutta toivoisin, että näistä opittua tietoa ammennettaisiin tiimille. On selvää, että tuoreilla yrityksillä on omat ongelmansa, siksipä listasin muutaman ongelman ja ratkaisun niihin.  

Jotta varmistat, että pystyt maksamaan ennakkoverot, vaikka töitä ei olisikaan ollut niin paljon kuin arvioit, kannattaa ennakkoverot arvioida hieman alakanttiin. Näin varmistat, että yrityksesi talous pysyy tasapainossa. Äläkä missään nimessä käytä rahoja, ennen kuin olet varma kuluistasi! (Koivupuro, 2023). 

Älä myöskään hinnoittele itseäsi halvemmaksi kuin muut. Hintoja on vaikeampi nostaa tulevaisuudessa, pahimmillaan riskeeraat toimeentulosi ja koko yrityksen tulevaisuuden. Halvemmat hinnat eivät tuo kestävää kilpailuetua, vaikka aluksi se tuntuisikin järkevältä eli tutustu, mitä kaikkea kuluja kuuluu työhön (Koivupuro, 2023). 

 

Lähteet 

Koivupuro, E-R. 2023. Aloittavan yrittäjän 8 tyypillistä virhettä veroista markkinointiin. Blogi. Viitattu 6.12.2023. https://blog.holvi.com/fi/aloittavan-yrittajan-8-tyypillista-virhetta-veroista-markkinointiin  

Kommentoi