Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Motivointikeinoja etsimässä



Kirjoittanut: Inga Keski-Heikkilä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Opas yksilölliseen motivointiin - 16 perustarvetta johtamisen apuna
Päivi Mayor
Marjo Risku
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yli vuodenpäivät oli lukulistallani Opas yksilölliseen motivointiin -kirja, ja voi kunpa olisin lukenut sen jo aiemmin. Mutta perempi myöhään, kun ei milloinkaan. Elämässä tärkeää on löytää ja tunnistaa omat arvot ja sisäiset motivaatiotekijät. Motiiveilla tarkoitetaan haluja, pyrkimyksiä ja psykologisia tarpeita (Mayor, 37). Omia motiivejani olen miettinyt jo ennen kirjan lukemista, mutta kirja avasi silmiäni eniten siinä, miten näen muut ihmiset ja kuinka kohdata ja ymmärtää ihmisiä, joilla on eri motiivit kuin itselläni. Tulevana työnantajana (toivottavasti) on äärimmäisen tärkeää osata motivoida työntekijöitä ja ennen kaikkea palkata sellaisia tekijöitä, joiden motiivit sopivat haluttuun työtehtävään. Kirjan lukemisen aikana pohdiskelin paljon tiimiä missä työskentelen ja kuinka saisimme vielä paremmin kohdistettua työtehtävämme omien motiivien mukaiseksi. Kun ihminen on sisäisesti motivoitunut työssään, niin hän ei kuormitu ja tekeminen ei syö energiaa, päinvastoin! Kirja auttoi minua myös siinä pulmassa, että kun joitakin asioita on vain tehtävä, niin omat motiivit tunnistamalla ”ikävistäkin” asioista voi saada helpommin lähestyttäviä, kunhan lähestyy niitä omien sisäisten motivaatiotekijöiden kautta.

 

Omien motiivien tunnistamisen hyödyt

 

Monet yrittäjät polttavat itsensä loppuun siinä, että tekevät niitä asioita mitä yrittäjän pitää tehdä, eikä niitä mitä oikeasti haluaisivat. Mitä enemmän muutoksia ja epävarmuutta ympäristössämme ja elämässämme on, sitä tärkeämmäksi tulee itsensä ymmärtäminen, motivointi ja johtaminen. Ymmärrys alkaa motiivien ja arvojen tunnistamisesta. Motiivit kertovat mitä haluamme sisäisesti. Kuitenkaan mikään motiivi ei anna oikeuksia käyttäytyä tietyllä tavalla, vaan aina voi oppia paremmaksi.

Tärkeintä on tunnistaa omat motiivit ja etsiä tilanteita, joissa niitä pääsee hyödyntämään. Se luo energiaa ja niiden avulla saavuttaa parhaat tulokset. Esimerkiksi minulla on melko vahva esteettisyyden ja vallan motiivi. Haluan päästä vaikuttamaan ja päättämään asioista, nautin siitä, että saan olla mukana isoissa päätöksissä ja asioiden eteenpäin viemisessä. Esteettisyys on hyvin vahva, rakastan kauniita asioita ja haluan päästää käsistäni ainoastaan asioita, jotka miellyttävät omaa silmääni. Tämä ulottuu jopa Excel-raportteihin, sillä ensimmäisenä kun alan työstämään uutta taulukkoa, muutan fontin ja päätän sen värit. Vasta sitten voin aloittaa varsinaisen työn. Kun oppii ymmärtämään itseään, oppii myös olemaan stressaamatta, ettei kaikkea voi saada yhtä aikaa. Mietin, että saanko itse toteuttaa motiivejani päivittäin? Useimmiten kyllä. Saan vaikuttaa moniin asioihin, mutta olen joutunut/saanut oppia myös sen, että aina ei tarvitse olla mukana päättämässä, vaikka haluaisikin. Silti minusta tuntuu, että minulla on mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin. Saan työssäni toteuttaa esteettisiä tarpeita myymälän sisustuksessa ja jopa niissä Excel -taulukoissa.

Mikäli omia motiiveja ei pääse toteuttamaan, se luo turhaa stressiä ja turhautumista. Stressiä saattaa syntyä myös motiivien ristiriitaisuudesta. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää osata ymmärtää mistä ristiriita johtuu. Esimerkiksi itselläni on melko matala järjestyksen motiivi, eli en ole kovin järjestelmällinen, tykkään tehdä monia asioita yhtä aikaa ja rakastan muutoksia. Näistä kaikesta kuitenkin usein syntyy sotkua, joka taas haittaa esteettisyyden motiiviani. On vain ajateltava ja opittava, että nyt tilanne vaatii kaaosta ja esteettisyydelle ei pysty antamaan tässä hetkessä tilaa, mutta esteettisyyden aika on tulossa, kunhan saan vietyä muutoksen ensin loppuun. Omia motiiveja ei kuitenkaan saa ajatella mustavalkoisesti, ne ovat sain sisäisiä haluja ja ihminen pystyy oppimaan uusia asioita ja muuttumaan motiiveista huolimatta. Joskus on vain opeteltava löytämään itselleen hyviä tapoja tehdä asioita. Olen joutunut opettelemaan paljonkin järjestelmällisyyttä, mutta olen löytänyt siihen itselleni mielenkiintoisen tavan tehdä sitä. Kun asiat ovat järjestyksessä niin tilaa riittää aivoissa luovuudelle ja esteettisyydelle. Tällöin asioiden yhdisteleminen on helpompaa ja luovuus voidaan viedä käytäntöön helpommin ja nopeammin. Luovuus on kuitenkin jokaisella sisäänrakennettuna ja jokainen pystyy olemaan luova omien motiiviensa pohjalla ja kuinka toteuttaa omia motiivejaan luovasti. Olemme siis luovia, kun toteutamme motiivejamme. Siksi elämän perusmotiivien tunnistaminen, ymmärtäminen ja hyödyntäminen on tärkeää.

 

Kysymyksiä, jotka auttavat motiivien löytämisessä (Mayor, 154):

  • Mikä tuntuu hauskalta tai mukavalta ja mikä ei?
  • Mikä on työssäsi parasta, millaiset hetket ja miksi?
  • Mikä on sinulle tärkeintä ja mitä arvostat eniten?
  • Milloin työ tuntuu kaikkein parhaimmalta ja milloin kurjimmalta?
  • Mihin sinun täytyy pakottaa itsesi?
  • Mikä sinua kiukuttaa, suututtaa tai turhauttaa eniten ja miksi?
  • Mitä tarvitset ollaksesi tyytyväinen ja toimintakykyinen työssäsi

 

´Motiivien hyödyntäminen tiimissä

 

Kun työskennellään muiden ihmisten kanssa, ristiriitoja syntyy väistämättä. Usein ne juontavat juurensa ihmisten erilaisista arvoista ja sisäisistä motiiveista. Esimerkiksi meidän tiimissä kohdataan välillä ristiriitoja tilanteissa, kun toiset haluavat edetä vauhdikkaasti ja saada paljon aikaan pienen ajan sisällä, kun taas toiset haluavat harkita päätöksiä ja etsiä sen parhaimman mahdollisen päätöksen ilman hötkyilyjä. Ristiriitatilanteissa auttaa, jos ymmärrämme toistemme eri tarpeet ja motiivit. Vaarallista on, jos ajattelemme, että muiden pitäisi toimia samalla tavalla kuin toimimme itse. Jokainen meistä katsoo maailmaa omien motivaatiolinssiensä läpi ja helposti unohtuu, että kaikki eivät toimi samalla tavalla. Tärkeää on toistuvasti muistuttaa itseään, että toiset saattavat motivoitua täysin eri asioista kuin minä itse.

Isoin huomioni kirjaa lukiessa oli se, että jotkut asiat, kuten se että olen sinkoileva ja muutoksenhaluinen, saattaa stressata muita ihmisiä. Esimerkiksi henkilö, jolla on vahva mielenrauhan tarve, saattaa hyvinkin nopeasti stressaantua katsellessaan minun sinkoilevaa käytöstäni. Jatkossa pyrin lukemaan muita paremmin ja muuttaa omaa käytöstäni sen mukaan. Voin sitten rauhassa sinkoilla päässäni, mutta käyttäytyä hieman johdonmukaisemmin.

Erityisen merkityksellistä on huomata tekijät, jotka aiheuttavat turhautumista ja pahimmillaan johtavat motivaation katoamiseen. Tällöin kyseessä on usein tilanne, jossa ollaan liian kaukana yksilön motiiveista. Siksi tiimissä on erittäin tärkeää keskustella ja ymmärtää jokaisen yksilön motiivitekijät. Sen avulla on myös paljon helpompaa jakaa työtehtäviä, jotta jokainen saa toteuttaa sisäisiä motivaatiotekijöitään haluamallaan tavalla. Motiivien taakse ei kuitenkaan voi piiloutua, sillä ne eivät millään tavalla rajoita tekemistä. Motivaatiotekijöitä ei saa myöskään sekoittaa tekoihin, osaamiseen tai asenteisiin. Yhteisten tavoitteiden ymmärtäminen ja ymmärrys siitä, mitä kukin osaa ja haluaa tehdä, on tehokkaan toiminnan, tiedon jakamisen ja ideoiden syntymisen edellytyksiä.

Kommentoi