Tampere
22 May, Wednesday
5° C

Proakatemian esseepankki

Mitä tulee tietää keikkamyynnissä tekniikan osaltaKirjoittanut: Arto Ala-Seppälä - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

AIHE: Erikoistuminen toimialalle (Elämystalous)
Luokitus: 2 esseepistettä, Yksilö essee
Kirjoittaja: Arto Ala-Seppälä (10.11.2023)

 

Johdanto

Harjoittelin tänään keikkamyyntiä oman yhdistyksen kautta omalle harrastusporukalle. Varsinaisesti keikka oli myyty jo pari kuukautta takaperin, mutta nyt oli aika selvittää keikkapaikan tekniikka ja sopia käytännönasioista tapahtumapaikan tuottajan kanssa.

Puhelun aikana huomasin, miten sujuvasti tapahtumapaikan tuottaja käytti tiettyä ammattisanastoa. Tämä vaati minulta laulajana hieman kertaamista, että mitä kaikkea termit ja käsitteet tarkoitti. Hyvin pian olen näiden asioiden kanssa tekemisissä päivittäin. Tästä löysin aiheen kirjoittaa esseen yleisimmistä keikkamyynnin termeistä.

 

Mitä tulee tietää keikkamyynnissä tekniikan osalta

Tapahtumatuottaja kertoi, että heidän talostaan löytyy kaikki muu paitsi backline. Backline suomennetaan usein ’soitin laite’, mikä käsitteenä tarkoittaa ainakin rumpuja, rumputelineitä, symbaaleja, perkussioita, kitara- ja bassovahvistimia sekä niiden kaiuttimia, kosketinsoittimia ja monia muita näihin liittyviä laitteita. (Backline, 2022)

Backline voidaan kääntää myös suoraan termillä taustalinja, ja sitä käytetään populäärimusiikin ja äänenvahvistusjärjestelmien yhteyksissä viittaamaan elektronisiin äänenvahvistuslaitteisiin ja kaiutinkoteloihin, mitkä on sijoitettu bändin ja rytmiosan taakse lavalle. Mukaan luetaan myös vahvistimet ja kaiutinkaapit kitaralle, bassokitaralle ja koskettimille. (Wikipedia. 2022.)

Kyseessä siis on esiintymislavoille sijoitettava äänentoisto- ja vahvistinlaitteisto. Siinä missä PA-laitteet ovat tarkoitettu suuntaamaan musiikkia yleisölle, niin ”backline” sijaitsee lavalla soittajien läheisyydessä. Backline käsittääkin kaikki välttämättömimmät äänentoistoon tarvittavat laitteet. (Korpisoturi, 2009)

PA-laiteet eli PA-järjestelmä tulee sanoista public address. Se tarkoittaa äänentoistojärjestelmää, minkä tarkoituksena on välittää ääntä kuultavaksi yleisölle kuten esimerkiksi konserttiesityksessä tai yleisötapahtumassa. PA-laitteita voi olla langattomia tai langallisia, riippuen käyttötarpeesta ja asennuksesta. Lisäksi ne voivat myös olla kannettavia tai kiinteitä käyttötarkoituksen ja järjestelmän koon mukaan. Bändikeikoilla käytetään enimmäkseen siirrettäviä järjestelmiä, joissa on normaalisti kaksi kokoäänikaiutinta sekä lisäksi bassokaiuttimet. (Soitinlaine. n.d.)

Seuraavaksi tapahtumatuottaja kysyi minulta bändin teknistä raideria. Tekninen raideri tai tekniikkaraideri (tech rider) on lavakartan ja kanavalistan sisältävä tietopaketti, mistä selviää bändin tarpeet liittyen äänentoistolaitteistoon, sähköihin ja valotekniikkaan. Lavakartta (stage map, stage plot) on yläsuunnasta kuvattu piirros, mikä havainnollistaa soitinlaitteiden, mikrofonien, tarvittavien sähköpistokkeiden sekä monitorikaiuttimien sijainnin lavalla. Kanavalista (channel list, input list) on lista, mistä selviää mikserikanavat instrumenteille ja eri äänilähteille, kuten esimerkiksi laululle. (Kallio & Kukkola, 2013)

Tuottaja kertoi minulle, että heillä on käytössä viisi kulmaa ja nämä voidaan jaotella eripuolille lavaa. Kulmilla tarkoitetaan siis lavamonitoreita. Kulmamonitori on yleensä esiintymislavan lattialla sijaitseva kaiutin, missä kaiutinelementti on kulmittain lattiatasoon nähden, minkä tarkoituksena on varmistaa, että esiintyjät kuulevat itsensä ja toisensa. Monitoroinnin merkitys onkin esityksen onnistumisen kannalta merkittävän suuri. (Discoland, n.d.)

Seuraavaksi tuli puheeksi, että lavalta löytyy stage boxi ja tarpeen vaatiessa voimme lainata kaapeleita tapahtumapaikalta. Lavalaatikko (stage box) on liitäntälaite, jota käytetään äänenvahvistuksessa ja äänitysstudiossa laitteiden liittämiseen miksauspöytään. Se tarjoaa keskeisen paikan mikrofonien, instrumenttien ja kaiuttimien liittämiseen monijohtimiseen kaapeliin. Tämä mahdollistaa äänipöydän sijoittamisen kauemmaksi lavaa ja yksinkertaistaa asentamista. (Wikipedia, 2023)

Loppujen lopuksi puhuimme pysäköintiin ja bändin raideriin liittyvistä asioista. Raiderilla (raider tai rider) tarkoitetaan bändin, laulajan tai muun esiintyjän luetteloa esiintymiseen asetetuista vaatimuksista. Joskus raideri esitetään teknisen raiderin yhteydessä ja joskus se lähetetään vasta lähempänä esiintymispäivää. Yleisempiä vaatimuksia ovat tietyt ruokavalikoimat, halutut juomat, pyyhkeet, kuljetukset, hotelli, liput jaettavaksi ystäville ja sukulaisille, turvallisuuteen ja muuhun palveluun liittyvää asiakaspalvelua, kuten esimerkiksi kuljettajaa ajamaan autoa. (Wikipedia, 2022)

 

Pohdinta

Tässä kootusti mitä kaikkea keikkamyynnissä tulee tietää ja ymmärtää tapahtumatekniikan osalta. Nämä tiedot välitetään bändille ja taas bändiltä pyydetään tarvittava lavakartta ja kanavalista. Tekniikan lisäksi lavalla voi tulla yhtyeen esiintymistä varten erilaista lavarekvisiittaa kuten esimerkiksi taustalakanoita tai banderolleja bändin logoilla tai brändikuvioinnilla. Lisäksi erilaiset savu- ja usvakoneet ovat hyvin käytettyjä esiintymisissä. Niitä varten on hyvä tarkastaa sisätiloissa palovaroittimien sijainnit ja hälytystekniikat.

 

 

Lähteet:

Backline. 2022. Usein kysyttyä. Verkkosivu. Viitattu 9.11.2023
https://www.backline.fi/usein-kysyttya.php

Korpisoturi. 2009. Backline. Verkkosivu. Viitattu 9.11.2023
https://urbaanisanakirja.com/word/backline/

Wikipedia. 2022. Backline. Verkkosivu. Viitattu 9.11.2023
https://en.wikipedia.org/wiki/Backline_(stage)

Soitinlaine. n.d. PA-laitteet. Verkkosivu. Viitattu 9.11.2023
https://www.soitinlaine.fi/fi_FI/pa-laitteet

Kallio, K. & Kukkola, S. 2013. Tekninen raideri ja lavakartta. Verkkosivu. Viitattu 9.11.2023
https://rytmimanuaali.fi/tekninen-raideri-ja-lavakartta/
Discoland. n.d. Kulmamonitorit. Verkkosivu. Viitattu 9.11.2023
https://discoland.fi/aani/kaiuttimet/kulmamonitorit

Wikipedia. 2023. Stage box. Verkkosivu. Viitattu 9.11.2023
https://en.wikipedia.org/wiki/Stage_box

Wikipedia. 2022. Raideri. Verkkosivu. Viitattu. 10.11.2023
https://fi.wikipedia.org/wiki/Raideri

Kommentoi