Tampere
27 May, Monday
19° C

Proakatemian esseepankki

Mitä opimme 24hKirjoittanut: Arttu Vitikainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tämä essee pohjautuu 24h loppuhaasteen valmisteluun ja kulkuun. 24hta varten on luettu useita alan ja erityisesti innovoinnin lähteitä akatemiavuosien aikana, sekä edellisten vuosien tiimien raportteja ja palautteita. Käsittelen näissä ajatuksissani tätä itseni kannalta. Projekti päällikkömme tekivät loistavaa duunia, enkä osaa ajatellakaan heidän työtaakkaansa.

 

Kuinka valmistautua, kun ei tiedä yhtään mitä on tulossa? Lähtökohtaisestihan tiedossa on, että yrityksellä on jokin ongelma, johon he haluavat ratkaisun 24 tunnin aikana. Onko se sitten, että heillä myynti takkua, onko se uuden tuotteen kehittämistä, sitä ei kukaan tiedä ennen kuin toimeksiantaja sen näyttöpäivän aamuna lavalla kertoo. Tuohon haasteeseen sitten tiiminä lähdemme vastamaan.

Tiimiläisen näkökulmasta isoimpana valmistautumisena tehtiin eräälle kahvilayrittäjälle innovointihaaste noin kuukausi ennen 24 loppunäyttöä. Tässä saatiin vielä hiottua toimintatapoja ja vahvistettua käsitystä, siitä ketkä toimivat parhaiten yhdessä. En voi sanoa, että tuo valmisteleva toteutus olisi mennyt erityisen hyvin, mutta se loi arvokasta tietoa siitä, mihin meidän erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota. Vaikka jokin asia lukisi netissäkin, voi se silti vallan hyvin olla todellakin vanhaa tietoa. Aina on saatava joku tarkempi ja parempi lähde, jos sen varjolla halutaan oikeasti perustella jotain.

Tiimijaon olimme suorittaneet jo aikaisemmin, itseasiassa ensimmäisen kerran jo edeltävänä keväänä. Tiimijaot oli ensin pohjattu belbinin persoonallisuus jakoihin tiimirooleista ja sen jälkeen koitettua tasata tiimiläisten vahvuuksia ja osaamisia kahteen eri tiimiin. Tässä vaiheessa vielä siis selvennyksenä, 24h haasteessa yksi tiimi saa kaksi toimeksiantoa, joten meidätkin jaettiin puoliksi. Olimmekin onnistuneet hyvin jakojen tekemisessä jo ennen toimeksiantoja, sillä emme niiden jälkeen suorittaneet kuin yhden vaihdon, missä tekniikkaa paremmin ymmärtävä henkilö vaihtoi tiimistä toiseen.

Itse 24h päivänä asiat lähtivät hyvin rullailemaan. Saimme mieleisemme toimeksiannot, mitkä osaltaan olivat lähellä, sitä millaisia oli osattu odottaakin. Toimeksiantajan kyselytunnilla saimme mielestämme hyvän ja tarkennetun kuvan toimeksiannosta. Vaikka saimmekin luotua itsellemme suht selkeän kuvan toimeksiannosta, oli meillä silti ehkä vaikeuksia pysyä toimeksiannossa. Toimeksiantajamme yritys harjoittaa talokaupan alustataloutta, eikä näin ollen vastaa muusta kuin tuosta osto ja myyntialustasta. Kun tehtävänämme oli kehittää heidän toimintaansa, emme me silloin voi puuttua taloja rakentavien yritysten toimintaan. Kun tämä saatiin selitettyä tiimimme idearikkaimmille ihmisille, pääsimme hyvin etenemään toimeksiannossa. Itse työskentely sujui mielestäni vallan hyvin. Kyselytutkimuksemme valmisteluun meni ehkä hivenen liian pitkä aika, mutta toisaalta saimme siihen yli 300 vastausta todella nopeasti, mikä oli oikein hyvä tulos. Vinkkinä seuraavien vuosien tekijöille voikin sanoa, että tutkimus kannattaa saada mahdollisimman hyvälaatuisena mahdollisimman pian ulos, jotta ihmiset ehtivät vastata siihen.

Yöllä sitten kirjoiteltiin ja analysoitiin raporttia, sekä tehtiin esitystä valmiiksi. Yöstä en osaa sen suuremmin mitään kommentoida. Taukojen ja ravinnon määrä kannattaa pitää hyvänä, näin saadaan pidettyä työkykyä yllä mahdollisimman pitkälle yöhön. Itse olen tottunut valvomaan, joten sain myös yöllä pidettyä hyvän vireyden. Tässä silti oli ihmisten välillä havaittavissa suuria eroja ja joillekin onkin syytä antaa vähintään parin tunnin unet. Ei aivottomina vaeltavista zombeista ole mitään hyötyä työn kannalta.

Saimme 24h näytöstä arvosanaksi neljä ja neljä. Näihin voi olla oikein tyytyväinen ja samalla ne nostivat tiimimme final camp reissukassaa merkittävästi. Silti varsinkin toinen nelonen jäi vähän kaivertamaan, sillä toimeksiantaja ei ollut osannut suoraan nimetä myöskään mitään kehitettävää.

Kommentit
  • Tuomas Saarinen

    Hyvä essee Arttu! Tiimijakoa täytyy itsekin erityisesti miettiä, sen tekeminen ajoissa kuulostaa fiksulta ja toimivalta.

    16.12.2020
Kommentoi