Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Mitä näet, kun katsot itseäsi peilistä?



Kirjoittanut: Alma Vormisto - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Alkusanat;

Kehonkuva on näkemys jokaisen omasta fyysisestä itsestään. Kaikkein tärkeintä on henkilön itsensä ajatukset ja kokemukset omasta kehonkuvasta. Tärkeää on ymmärtää, että nämä tuntemukset voivat olla positiivisia, negatiivisia tai molempia. Ympäristötekijät vaikuttavat suuresti näihin tekijöihin.

Mitä näet, kun katsot itseäsi peilistä? Mistä pidät itsessäsi? Näetkö jotain sellaista, josta et pidä?  Toivottavasti pystyit vastaamaan tähän kysymykseen ja teit sen vielä rehellisesti. Voitko sanoittaa mielipiteesi ääneen tai kirjoittaa, jos se tuntuu miellyttävämmältä vaihtoehdolta? Saitko kasaan enemmän positiivisia ja neutraaleja asioita, kuin negatiivisia huomioita? Asioiden sanoittaminen ääneen tai kirjoittaminen on hyvä tapa purkaa tilannetta. Peiliharjoite on yksi mitä käytämme fysioterapiassa kehonkuva harjoituksia tehtäessä.

Kun havainnoimme itseämme ja muita, huomaamme kuinka erilaisia käsitykset ja mielikuvat voivat itsestä ja muista olla. Käsitys itsestä, kehonkuva ja ruumiinkuva (body image) luo pohjan ihmiskäsityksen muodostumiselle. Kehollisten kokemusten avulla testaamme itseämme ja vertaile itseämme muihin ihmisiin yhteisössä. (Herrala, Kahrola & Sandström 2008, 17.)

 Elämme tällä hetkellä hyvin raadollisessa maailmassa. Kukaan meistä ei ole täällä täydellinen, pahimpia arvostelijoita olemme itse itsellemme. Asetamme itsemme koko ajan arvostelun kohteeksi. Luomme tavoitteita ja mielikuvia siitä mitä meidän tulisi tai pitäisi olla.  Voisiko sanoa, että janoamme sitä. Avatessasi puhelimen selatessasi sosiaalista mediaa päätät mistä kuvista tykkäät ja mistä et. Kuvaa julkaistaessa instagramissa asetat itsesi sen saman arvostelun kohteeksi. Nautimmeko siis kuitenkin siitä tunteesta?

 

Kehonkuva

Kehonkuvan kehittymiseen vaikuttavat monenlaiset tekijät. Biologis-sensoriset tekijät määräytyvät perimän mukaan esimerkkinä anatomia.  Ihminen käyttää ympäristön palautetta ja oppimaansa tietoa, kun hän analysoi itseään. Sosiaalinen palaute auttaa löytämän oman paikkansa löytämistä ympärillä olevassa yhteisössä esimerkkinä perhe ja ystävät. Muita kehonkuvaan vaikuttavia asiaota on Bunkanin 1992 mukaan: terveys, ruumiinmuisti, erilaiset kokemukset ruumiista, tuntemattomat tekijät, biologissensoriset tekijät, kognitiiviset tekijät, sosiaalinen palaute ja emotionaaliset kokemukset. Lapsena saatu turvallinen kasvuympäristö on tärkeä yksilöllisen ihmisen kehittymisen kannalta. (Herrala, Kahrola & Sandström 2008, 29.)

Ihminen arvio kokemuksia kehostaan koko ajan. Jaksaminen, kivut, hyvän olon kokemukset, luotettavuus ja muuttuvuus vaikuttavat tähän. Mielikuvat kehosta, itseensä kohdistamat asenteet ja vaatimukset ovat vuorovaikutuksessa todellisuuden kanssa. Esimerkiksi kivut, sairaudet ja ikääntyminen muokkaavat sitä todellisuutta ja muodostavat kehonkuvaa aina uudestaan. Kehon muisti tallentaa erilaisiin kokemuksiin liittyvät fyysiset reaktiot. (Herrala, Kahrola & Sandström 2008, 30.)

 

Kun emme ole tyytyväisiä kehonkuvaamme?

Tapa jolla me näemme itsemme ei aina vastaa todellista kehonkuvaamme. Vaan näemme itsestämme omakuvamme.

Sillä on suuri vaikutus mitä näit ja miten koit itsesi, kun katsoit peiliin. Mieli, tuo niin ihmeellinen asia. Se saa meidät toimimaan, jopa itseämme vastaan. Asioilla joita tekee, on yhteys siihen miltä näyttää. Kun olemme tyytymättömiä ulkonäköömme, saattaa se aiheuttaa haitallista käyttäytymistä, kuten voimakasta harjoittelua tai häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä ulkonäön muuttamisen vuoksi. Ulkonäköpaineiden vuoksi voi olla vaikeaa nauttia toisten ihmisten seurasta ja eristäytyminen saattaakin alkaa hyvin salakavalasti.

 

Miksi meidän tulisi olla tyytyväisiä itseemme?

Ihmiset joilla on positiivinen kehonkuva omaavat korkeamman fyysisen sekä henkisen terveyden.

Itsetunto

Itsetunto sanelee henkilön tuntemuksia itsestään ja soluttautuu jokapäiväiseen näkemykseen henkilön elämässä. Mitä korkeampi itsetunto sinulla on, sen helpompaa sinun on löytää ja pysyä elämäsi huippuhetkissä.

Minuuden hyväksyminen

Positiivisen kehonkuvan omaavat henkilöt ovat tyytyväisiä ja iloisia siitä miltä näyttävät. Nämä henkilöt kokevat vähemmän epärealistisia mielikuvia median, sosiaalisten ja yhteiskunnallisten paineiden aikakaudella.

Terveellinen ulkonäkö ja käyttäytyminen

Kun olet sopusoinnussa ja vastuussa kehosi tarpeista, fyysisitä ja henkisitä hyvinvoinnista. Positiivinen kehonkuva johtaa tasapainoisempaan ja terveellisempään suhtautumiseen harjoittelun ja ruuan suhteen.

 

Miten kehittää omaa kehonkuvaansa?

 

Just in case

No one told you today

 

Hello

Good morning

You’re doing great

I believe in you

Nice butt

 

  1. Keskity positiivisiin taitoihin – opi hyväksymään itsesi kokonaisuutena, olemme paljon muutakin kuin vain ulkonäkömme.
  2. Sano itsellesi jotain positiivista, joka päivä – kun toistat asioita tarpeeksi useasti ala uskoa niihin itsekin. Jos asioiden sanominen ääneen tuottaa vaikeuksia, kirjoita itsestäsi positiivia asioita lapulle ja nosta joka päivä sieltä yksi lappu.
  3. Älä puhu itsestäsi pahaa!
  4. Keskity siihen mitä kehosi pystyy tekemään – keho on uskomaton, arvosta siis niitä asioita jotka kehosi sinulle mahdollistaa
  5. Terveelliset elämäntavat vs painon pudotus – kokonaisvaltainen hyvinvointi menee aina vaakalukeman edelle.
  6. Älä vertaa vartaloasi muihin – olemme kaikki uniikkeja ja erilaisia, se tekee meitä persoonia. Hyväksy kauneutesi, hyväksy itsesi, nauti olostasi. Silloin muutkin voivat nauttia kauneudesta ja itsevarmuudestasi.
  7. Tee päätös lukemastasi ja katsomastasi – muista että mediassa, lehdissä, tv:ssä meistä tehdään epärealistinen kuva.
  8. Hanki apua – jos tilanne on mennyt jo niin pitkälle, että syömistavat ovat muuttuneet epäterveellisiksi, on aika ottaa yhteyttä ammattihenkilökuntaan.

 

Palataan takaisin peiliharjoitteeseen. On aika päättää harjoite. Ne asiat mikä olivat positiivisia ja neutraaleja kirjoita lapulle ylös ja pistä purkkiin odottamaan seuraavaa aamua. Seuraavaksi negatiiviset tuntemukset tulisi muuttaa neutraaleiksi. Kirjoita nämä asiat myös paperille ylös ja usko niihin. Omasta kehonkuvasta puhuminen ei ole koskaan helppoa. Ei edes itselleen asioiden ääneen sanoittaminen, mutta kuten kaikessa muussakin tässäkin mestariksi tulee vai harjoittelemalla.

 

BE A PINEAPPLE

STAND TALL

WEAR A CROWN AND

BE SWEET INSIDE

Lähteet:

Herrala, H. Kahrola, T. & Sandström, M. 2008. Psykofyysinen Ihminen. WSOY Oppimateriaalit Oy. 1. painos.  

Justin Healy. 2014. POSITIVE BODY IMAGE. The Spinney Press.

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi