Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Mitä minä oikeasti haluan tehdä isona?Kirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Huhhuh, on jo maaliskuun puoliväli ja nyt herään vasta tilanteeseen, että alkuvuosi on mennyt aikamoisessa projektisumussa ja kirjapisteet on jäänyt aivan unohduksiin. Pikainen korjaus tilanteeseen ja esseetä kehiin. Seuraava ongelma minkä huomaan on se, että olen lukenut kirjan tammikuussa, josta esseen nyt kirjoitan. Ensimmäinen reaktioni oli tähän ”Voi pa**a”, mutta toisaalta olen aina kirjoittanut esseet heti saatuani kirjan päätökseen. En ole juurikaan pohtinut myöhemmin, mitä kirjasta minulle jäi käteen, joten nyt on todella hyvä mahdollisuus nähdä, mitä kirjasta olen oikeasti oppinut.

Kirja, jonka luin oli Menestyjän Bisnespakki (Marika Roth, Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2017). Marika Roth on yritysvalmentaja, joka yhdistää valmennuksissaan henkisyyden ja liiketoiminnan kehityksen- ja kirkastamisen. Kirjassa itsessään oli todella paljon tehtäviä, jotka ajoivat lukijan oikeasti pohtimaan itseään, omia arvoja, tapoja, sekä kiinnostuksen kohteita. Näiden tehtävien tarkoitus on saada lukijalle hyvä pohja lähteä rakentamaan omaa liiketoimintaa. Lisäksi kirjassa käsiteltiin aika paljon talouteen liittyviä asioita.

Tykkään pohtia paljon omaa tekemistä-, tapoja- ja käyttäytymistäni, joten lähden tätäkin esseetä rakentamaan sen pohjalta. Meillä on ollut Promisiassa kevään aikana tapetilla suunta, mihin haluamme lähteä etenemään. En sano, että minulla olisi paras mielipide ja näkemys siitä mihin meidän tulisi mennä, mutta kirja auttoi minua kuitenkin muodostamaan oman mielipiteeni suunnasta ja tavoitteista. Kuulostaa typerältä, sillä totta kai kaikilla on näkemys ja mielipide… Vai onko? Tuskin. Aika moni rakentaa asioihin mielipiteensä sen perusteella, mitä tilanteessa kuulee muiden sanovan. Ja omasta, tietysti parhaasta näkemyksestä huolimatta täytyy myös osata joustaa ja soveltaa sitä muiden näkemyksiin. Mutta nyt en enempää kirjoita tiimistämme vaan paneudun mitä pohdin kirjaa lukiessa.

Arvot antavat merkityksen tunteen tekemiselle

Lähdetään ensimmäisenä liikkeelle arvoista. Pitkän pohdinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että minua eniten ohjailevat arvot ovat: Tasapuolisuus, menestyminen, hyvinvointi sekä vapaus. Myös eettisyys ja vihreät arvot ovat minun päätöksissäni mukana. En ole kuitenkaan mikään ääri luonnonsuojelia, vaan arkisissa asioissa yritän pitää mielessä ekologisuuden. Mutta en usko että se on sen suuremmin minua ohjaileva arvo. Eettisyys taas on arvona todella yksilöllinen ja kaikilla tekemisessä mukana niin sitä taas en sen takia laittanut listaan.

 

Arvot

 

Tasapuolisuus

Tämä on ehkä ristiriitaisin arvo mitä mulla on. Tai ehkä semmoinen mistä haluaisin päästä myös omalla tavalla eroon. Ensinnäkin juu, jos joku tekee jotain minun hyväkseni niin minulle tulee fiilis, että pitää antaa myös saman verran takaisin. Ei ehkä kuulosta niin pahalta, mutta mulla on myös hirveä asenneongelma auttaa ihmisiä, jotka pyytävät minulta jotain palvelusta, mutta en koe heidän kohdalla et he olisivat valmiita tekemään samoin minulle. Ja tämä saattaa näkyä jopa ihan tilanteessa jossa joku pyytää minua hakemaan lasillisen vettä. Tämä arvo myös heikentää minun suhtautumista avun pyyntöihin, sillä aina ensimmäisenä mietin, onko pyytäjä ansainnut tätä palvelusta. Se on todella suuri ongelma ja tästä haluan oikeasti päästä eroon.

Menestyminen

Tämä on selkeä. olen entinen urheilija ja aina tehnyt töitä sen eteen, että olisin parempi kuin muut. Menestymiseen tarvitaan kuitenkin aina iso tiimi, jotta voi olla parempi kuin muut, joten en tietenkään näe, että minun tulisi olla siellä korkeimmalla pallilla yksin. Haluan että ME olemme siellä korkeimmalla pallilla. Menestymisen mittareina minulla on se, että kuinka monta muuta on pystynyt samaan sekä työelämässä totta kai raha.

Hyvinvointi

Tämä on asia, mistä en halua luopua. Esimerkiksi kiireisinä viikkoina jos ei meinaa ehtiä syömään kunnolla, unet jäävät lyhyeksi ja liikunta jää vähäiseksi, syntyy kova ahdistus. Varsinkin nyt viimeisimpien kuukausien aikana olen erityisesti alkanut kiinnittämään tähän puoleen huomiota.

Vapaus

Hmm, vapaus on arvona sellainen mikä varmasti on yleistynyt ihmisillä viime vuosina. Nykyään yhä useampi haaveilee liukuvasta työajasta tai parhaassa tapauksessa mahdollisuutta luoda itse omat työajat. Tuotetta/palvelua ostettaessa ”räätälöi oma tuotteesi” alkaa yleistymään. Ja varsinkin nuoret haluavat yhä enemmän matkustella ja nähdä maailmaa. Vapaus on kuitenkin todella vaikea määritellä, mitä se todellisuudessa on. Itse kuitenkin ahdistun, jos minun puolestani luodaan hirveästi aikatauluja, joiden mukaan pitää mennä, enkä itse pääse niihin vaikuttamaan. Ja matkustelu best.

 

Unelma

 

Kirjassa myös laitettiin lukija pohtimaan omia unelmiaan. Unelmat ovat todella tärkeitä ihmiselle. Ne antavat syyn tehdä töitä. Ilman unelmia on vaikea löytää motivaatiota ja merkitystä omalle tekemiselle. Olin listannut ylös mm. näitä asioita:

-Tehdä jotain itseä suurempaa.

-Tehdä jotain mistä minut tunnetaan.

-”Aikuisena” mahdollisuus tehdä niitä asioita mitä haluaa (Omistaa upea talo, matkustella, harrastaa ja mahdollistaa myös mahdolliselle jälkikasvulle nämä asiat)

-Haluaisin jonain päivänä pystyä antamaan omille vanhemmilleni takaisin sen mitä he ovat minun eteeni tehneet.

 

Nyt kun luen yllä olevia unelmia, voisin arvoihin lisätä suoraan myös rahan. Kyllä aina kun mietin tulevaisuuttani niin mietin, kuinka pystyisin saavuttamaan taloudellisesti sellaisen tilanteen, ettei aivan joka penniä tarvitse laskea. Toisaalta onko arvo noiden taustalla sittenkin menestyminen tai turvallisuuden tunne? Itseäni suuremmalla tarkoitan sitä, että olen tulevaisuudessa mukana luomassa jotain sellaista, jota en yksin olisi pystynyt luomaan. Haluan tulevaisuudessa myös työllistämään ihmisiä.

 

Keskittymisen puute nykyajan ongelma

 

”Olemme opettaneet aivomme alisuoriutumaan sillä, että tekemisemme keskeytyy koko ajan”. Näin kertoo Ned Hallowell. Miksi tämän nostin esille? Seuraavan kysymys kuuluu, mitä haluan muuttaa arjessa. Tässä lista asioista, joita olin kirjannut tammikuussa ylös listalleni:

 1. Liikunta
 2. Tiedon keruu
 3. tehokkuus
 4. aikataulutus
 5. palautuminen

 

 

Äkkiä kun katsoo yllä olevaa listaa, niin näkee rykelmän erilaisia puutteita omassa tekemisessä, joita haluaa parantaa. Tarkemman pohdiskelemisen jälkeen pystyn suoraan toteamaan taulukon ongelmista 4/5   liittyvän keskittymisen keskeyttämiseen, aivojen ylikuormittamiseen ja riippuvuuteen. Mitäkö tällä tarkoitan? Syynä minunkin keskittymisen puutteeseen, unen laatuun, aikatauluista luistamiseen ja tehokkuuden puutteeseen ovat usein tai lähes aina puhelin, tablet, tietokone, televisio, pelikonsoli tai vast.

Nielsen Companyn tekemän tutkimuksen mukaan aikuisen ihmisen käyttämä aika jonkin medialaitteen ruudun katsomiseen on keskimäärin yli 11h!!!! WTF. Vielä neljä vuotta sitten tämä aika oli 9h 32min, mikä sekin on aivan jäätävä määrä. Tähän on kyllä nyt tehtävä muutos. Mitä kaikkea saisinkaan aikaan ja oppisin, jos antaisin enemmän aikaa aivoilleni palautua. Olen shokissa.

 

 

Minkälaisen haluan yritykseni olevan

 

En suoraa vielä osaa sanoa millaista liiketoimintaa haluaisin harjoittaa, mutta tein yhden yksinkertaisen kehäteorian aiheeseen liittyen. Tähän kehäteoriaan sain ohjeet Valuen Timolta, joka on pitänyt aiheesta myös pajan. Sweet spot -teorialla on tarkoitus auttaa löytämään omat unelmat ja vahvuudet. Alla näette mistä minun sweet spottini koostuu.

 

Kirjassa oli myös tehtävänä ilmaista, millaisena haluat yrityksesi nähdä.  Näiden sanojen voi tulkita myös olevan yrtykseni arvot. Näitä asioita olin kirjoittanut ylös kirjaa lukiessa:

 

*laadukas   *kehittyvä   *tuottoisa   *oppiva   *menestyvä   *pitkäjänteinen   *kasvava   *mullistava   *tavoitteellinen   *tunnettu   *arvokas   *rakas

 

 

Olen nyt mukana Sport & Business Seminarissa, sekä kesällä lähden Color Obstacle Rushin Euroopan kiertueelle, joten luulen olevani oikealla tiellä mitä sweet spottiini tulee. Niissä yhdistyy oikeastaan kaikki. Ne liittyvät urheiluun, pääsen olemaan ihmisten kanssa tekemisissä ja Proakatemia on ollut mahdollistamassa nämä projektit.

Sehän olikin oletettua parempi

Nyt kun olen käsitellyt kirjan uudelleen lävitse tässä esseessä, niin olen huomannut sen itseasiassa muuttaneen yllättävän paljon tekemistäni. Itseasiassa pidin tätä kirjaa aika mitään sanomattomana ja itsestään selvyytenä, mutta onneksi olin tehnyt kirjassa esiin tulleita tehtäviä. Olen saanut nyt kevään aikana yllättävän paljon suuntaa tekemiselleni, olen lisännyt liikuntaa, panostanut ravintoon sekä lepäämiseen ja ehkä jollain asteella myös kiinnittänyt huomiota puhelimen käyttööni. Lisäksi olen oppinut omista arvoistani lisää ja oppinut taas ymmärtämään itseäni paremmin. Voin kyllä suositella tätä kirjaa kaikille ihan noiden kirjassa esiintyneiden tehtävien takia.

Kommentit
 • Minna Järvinen

  Siis iihan huikeeta Matias !!
  Tämä essee avasi paljon ajatuksiasi ja kuinka rohkeaa olikin avata omia arvoja noin avoimesti, sekä punnita niitä “yleisön edessä” . Toivon sinulle huikeaa kesää oman sweetspottisi parissa!

  1.4.2019
Kommentoi