Tampere
26 May, Sunday
18° C

Proakatemian esseepankki

Mitä jääkarhu sanoo seuraavaksi?Kirjoittanut: Jasmi Koskela - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mitä jääkarhu sanoo seuraavaksi?

Roiman syksy on alkanut varsin myrskyisissä merkeissä. Keväällä pöhinää riitti vaikka muille jaettavaksi ja pajoissa suunvuoron saivat ne, jotka huusivat kilpaa koviten ja keksivät ensimmäisenä jotakin lennokasta sanottavaa. Tänä syksynä saavuimme ensimmäiseen pajaan ja kaikki istuivat hiljaa. Takana oleva kesä oli varsin vaihderikas Roimalle. Osa teki projekteja, osa kävi palkkatöissä ja osa vietti lomaa. Kesä ei ollut helppo juuri kenellekkään. Ei edes lomailijoille. Palatessamme akatemialle aloimme heti pohtimaan Roiman arvoja, visiota ja missiota uudelleen ja sitä, olemmeko toimineet niiden mukaisesti ja haluammeko edes toimia niiden mukaisesti.

 

Roiman visio

Keväällä määritimme Roimalle vision, mission ja arvot. Sitran verkkosivujen mukaan visio kertoo toivotusta tulevaisuuden tilasta. Visiolla yritetään kuvastaa mahdollisimman hyvin toimijan, tässä tapauksessa Roiman tahtoa ja se edellyttää joitain toimia sinne pääsemiseksi. (Sitra.fi n.d.) Roiman visioksi määritimme keväällä ”Legendat – mitä ikinä se sitten onkaan”. Visio muodostui alussa vallinneen innostuksen ja huuman pohjalta. Sana ”Legenda” on mahtipohtinen ja jotain sellaista, minkä haluaisi kuulla ennemmin ulkopuolelta kuin määritellä itse itsestään. Paula Laine kirjoittaa 30.10.2017 Sitran blogissa siitä, millainen on toimiva visio ja mitä virheitä kannattaa välttää, jotta visio olisi mahdollisimman selkeä ja hyvä. Laineen mukaan hyvä visio ei ole liian ympäripyöreä slogan, vaan sillä on aito tarkoitus sen seuraajille. Mielestäni Roiman visiolla on ollut kaikille selvä tarkoitusperä, mutta kesän jälkeen se on liian epäselvä tavoiteltavaksi. Roiman visio ei mielestäni määrittele tarpeeksi tarkasti sitä, mihin haluamme tiiminä konkreettisesti päästä ja mitä teemme mennäksemme visiota kohti.

 

Roiman missio

Roiman missio on ”Kehity ihmisenä, menesty tiimiyrittäjänä”. Mission tarkoitus on vastata kysymyksiin siitä, miksi yritys on olemassa. (ammattijohtaja.fi) Keväällä käsittelimme aihetta laajasti ja listasimme alaotsikoita missiomme alle. Pohdimme sitä, että olemmeko tiimiyrittäjiä vai vain yrittäjiä tiimissä. Missiomme on mielestäni kliseisen kuuloinen, mutta toimiva. Siinä yhdistyvät yksilöt ja tiimiajattelu. Aina on kuitenkin helppoa sanoa asioita, mutta sanoista tekemiseen on pitkä matka. Akatemiamaailmassa kehitymme väkisin, vaikka emme juuri heilauttaisi evääkään. Kuitenkin kehittymisessä on helppoa jäädä mukavuusalueelle, jolloin kehitys loppuu ennen kuin se on edes alkanut. Onko kaikilla Roimalaisilla aito halu kehittyä? Varmasti on. Mutta onko meillä tekoja kehityksen eteen? Aika vähän. Mutta onneksi olemme havahtuneet asiaan ja yritämme päästä paikalleen jäämisestä eteenpäin.

 

Roiman arvot

Arvot ovat oma suosikkiosioni missiosta, visiosta ja arvoista. Arvot tarkoittavat asioita, joita ihmiset kokevat arvokkaiksi ja joita he myös tavoittelevat omassa elämässään. (oph.fi n.d.) Arvot voivat myös olla omaperäisiä ja luovia, mikä tekee niistä mielenkiintoisia. Roiman arvot ovat tällä hetkellä:

  1. Mitä jääkarhu sanoo?

Tämä lausahdus sai alkunsa tiimijakopäivänä viime jouluna, kun keskustelimme siitä, että olisi hienoa suorittaa jokin kasterituaali jokaiselle tiimin jäsenelle. Kävimme tiimin kanssa yhdessä avannossa ja huusimme ”Mitä jääkarhu sanoo?!” Jääkarhulla on symbolista merkitystä roimalaisille. Se kuvastaa asennetta työhön ja tiimiin. Voidaan epäonnistua yhdessä, mutta myös onnistua yhdessä. Joskus se voi olla myös sitä, että jääkarhuina vain hypitään jäälautalta toiselle ja koitetaan pysyä pinnalla. (Mikkola 2022) Ennen kaikkea lausahdus on voimalause, jolla kannustamme toisiamme, yllytämme toisiamme ja sillä on hyvä aloittaa ja lopettaa projektit.

 

  1. Miljoonan euron tiimihenki

Miljoonan euron tiimihenki on niin hyvä, ettei kellään ole varaa ostaa sellaista. Jotta voi saada miljoonan, on tehtävä paljon töitä.

 

  1. Kohti hyvää

Proakatemian katon alla toimivana yrityksenä noudatamme myös Proakatemialla vallitsevia arvoja. Kohti hyvää oli sellainen arvo, jonka muotoilemisessa kesti, sillä halusimme myös Roiman arvoissa näkyvän kestävän ajattelutavan, mutta emme suoranaisesti halunneet luvata, että pystymme hoitamaan kaiken heti 100 % kestävällä tavalla. Haluamme kuitenkin mennä sitä kohti, että Roiman projektit tuottaisivat hyvää ympärilleen pienillä haittavaikutuksilla.

 

Tänän syksynä olemme kuitenkin pajoissa jutelleet, että haluaisimme vielä hioa esimerkiksi visiota tarkemmaksi. Vision, mission ja arvojen pohtiminen ja tarkentaminen on hyödyllistä, sillä ajatukset saattavat vaihtua matkan varrella, jolloin myöskään edelliset ohjenuorat eivät enää toimi. Kesän jäljiltä tiimi on aika sekaisin ja haetaan taas uusia paikkoja. On jännittävää nähdä mitä seuraavassa visio, missio & arvot -keskustelussa keksitään. Visiota ja missiota ei kuitenkaan kannata usein muuttaa, sillä esimerkiksi akatemian opiskeluaika 3,5 vuotta on yritystoiminnan mittakaavassa aika lyhyt aika. Jos jäämme liikaa jumiin ja pohtimaan liikaa näitä suuria kysymyksiä, on hitaampaa alkaa toteuttaa tekoja, jotka veisivät meitä visiota kohti. Uskon kuitenkin, että vaikka muuttaisimme tavoitteita paljonkin, ainakin nykyiset arvot jäisivät silti elämään: Jääkarhu sanoo jatkossakin räyh, mutta ehkä vain eri sävellajilla.

 

LÄHTEET:

Opetushallitus. n.d. Miina ja Ville etiikkaa etsimässä. Opettajan aineisto. Viitattu 1.9.2022.

https://www.oph.fi/fi/oppimateriaali/miina-ja-ville-opettajan-oppaita/miina-ja-ville-etiikkaa-etsimassa-17

Sitra. n.d. Viitattu 1.9.2022.

https://www.sitra.fi/tulevaisuussanasto/visio/

Sitra. 2017. Laine P. blogiteksti. Viitattu 1.9.2022.

https://www.sitra.fi/blogit/toiveissa-toimiva-visio-valta-nama-virheet/

Ammattijohtaja. n.d. nettisivu. Viitattu 1.9.2022.

Missio, visio, strategia ja omistajan tahtotila

Aihetunnisteet:
Kommentoi