Tampere
19 May, Sunday
23° C

Proakatemian esseepankki

Mitä ja miten yrittäisin?Kirjoittanut: Karoliina Kovalainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Verkkolähde
Ollis Leppänen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kun puhutaan yrittäjyydestä, aloitetaan usein liiketoimintamallin läpikäymisestä. Sama toistuu, kun yrittäjyyttä aletaan viemään haaveista toteutukseen. Mietitään liikeideaa, asiakaskokemusta ja tietysti myös tuotetta. Jotain siitä paletista kuitenkin vielä puuttuu. Ollis Leppänen summaa artikkelissaan, kuinka yrittäjyydessä tärkeintä on minä  itse. On tärkeää miettiä, millaisia vahvuuksia ja heikkouksia itsellä on yrittäjyyden suhteen. Ollis onkin kehittänyt yrittäjyysminän tutkimista varten  yrittäjyyscanvaksen, eli Entrepreneurship Canvaksen.

Yrittäjyyscanvas on uudenlainen malli, jonka avulla omaa henkistä pääomaa on helppo tutkia ja soveltaa. Yrittäjyyscanvas pitää sisällään 4(+1) eri osa-aluetta. Niistä ensimmäinen on into. Into laittaa miettimään yrittämisestä niitä asioita, jotka sytyttävät, sekä ihmisiä jotka saavat liekin roihuamaan. Seuraava osio on pääkonttori. Pääkonttori pitää sisällään oman yrittäjyyden vahvuudet sekä ohjaa kirkastamaan myös tavotteita sen suhteen. Jotta yrittäminen voi toimia, tulee pääkonttorin tietysti olla kunnossa.

Kolmas osa yrittäjyyscanvasta on oma juttu. Omia juttuja ovat kaikki ne asiat, joita jo osaat. Itse näen tässä tärkeänä erilaiset substanssiosaamiset, mutta ennen kaikkea harrastukset ja kiinnostuksen kohteet, joista tietää jo jotain. Omalla jutulla yrittäjyyttä on helppo lähteä kokeilemaan, sillä silloin ei tarvitse ”keksiä pyörää uudelleen” vaan voi tehdä nopeita testauksia.

Neljäs kohta yrittäjyyscanvaksessa on asiakastuntuma. Siinä voi miettiä, millaisia verkostoja itsellä on, millainen on mahdollinen asiakaskunta ja millaisia ovat asiakkaiden todelliset tarpeet. Asiakastuntuman tehtävä on vahvistaa omaa yrittäjäfiilistä. Sen jälkeen kun asiakastuntumaa on tutkittu, on kuitenkin tärkeää vielä kuunnella omaa sydäntä ja vasta sen jälkeen tehdä päätös yrittäjyydestä.

Yrittäjyyscanvasta käytettiin tänä keväänä myös Hurman oppimissopimusten yhtenä osa-alueena. Itse sovelsin  sen  ideaa hieman, joten lopputulos kuulostaa jotakuinkin tältä:

Pääkonttorista löysin vahvuuksikseni erilaisten testien ja oman ”perstuntuman” perusteella johtajuuden, itsenäisyyden sekä kyvyn ja halun unelmoida. Nämä asiat menevät osaltaan myös kohtaan ”into”. Esimerkiksi motivaatioprofiilini vahvin motiivi on itsenäisyys ja itseriittoisuus. Itsenäisyys ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö haluaisi ympärilleni muita ihmisiä, tottakai haluan! Tarvitsen vain tilaa toteuttaa omaa luovuuttani ja johtajuuteenkin liittyen, tarvitsen jotain, missä voin toimia esimerkkinä ja kokea päätehtävästäni suurinta vastuuta.

Vahvuustesti taas osoittaa minun olevan melkoisen vahva johtaja, ja onpa minulla kyky nähdä mahdollisuuksiakin. Nämä ovat asioita, jotka myös puskevat minua kohti yrittäjyyttä. Yrittäjän tulee olla oivallinen johtaja, jotta hän kykenee toimimaan esimiehenä. Hänen myös tulee nähdä mahdollisuuksia, jotta liiketoiminta voi olla kannattavaa. Jo sekin on yksi valttikorteistani, että viimeistään lukiossa tajusin syyn sille, miksi oikeastaan haluan toimia yrittäjänä: syy on palava halu näyttää, että yrittäjäkin voi pärjätä Suomessa ja voin esimerkillä näyttää yrittäjyyden mallia myös muille.

Yrittäjyyscanvas sai minut hereille etenkin kohdalla ”oma juttu.” Aikani pyöriteltyä sain puhelimeni muistioon nimittäin kirjoitettua kolme mahdollista pääsuuntausta tulevalle liiketoiminnalleni:

Ensimmäisenä nousi mieleeni cocktailit. Erikoiset cocktailit ja niiden luominen erikoisemmistakin raaka-aineista on ollut lähellä sydäntäni niin ikään lukiosta asti. Lukiossa päädyin nimittäin vaihtojaksolle ammattikouluun opiskelemaan ”tapatietoa ja tyylitaitoa” -opintokokonaisuutta, joka kattoi alleen kauneudenhoitoalan, mutta myös ravintola-alan perusteet sisältäen anniskelukoulutuksen.

Cocktaileissa tärkeintä minulle on luovuus ja erilaisten aistien herättäminen. Viimeistään viime kesänä tajusin, kuinka hyvä niiden luomisessa oikeastaan olen – ja olinhan siellä myös Suomen ykkösbaarimestarin hellässä huomassa oppimassa uutta.

Cocktaileista voisin tehdä liiketoimintaa joko perustamalla erilaisen, suomalaisen luonnon raaka-aineita hyödyntävän cocktailravintolan, tai cocktailcateringpalvelun, jota jo aiemmin pyöriteltiinkin mielessä. Näistä kahdesta eniten houkuttaa ravintola, sillä siellä voi luovuutta ja suomalaista luontoa hyödyntää myös esillepanossa sekä miljöön ja tunnelman luomisessa.

Seuraava ”oma juttuni” on ehdottomasti eläimet, etenkin hevoset ja koirat. Tätä ideaa olen pyöritellyt mielessäni jo pienestä tytöstä saakka, kun kävimme äidin ja kavereideni kanssa ”ikkunaostoksilla” aivan upeassa oululaisessa ratsastuksen erikoisliikkeessä, jonka omistaja tulikin myöhemmin meille tutuksi harrastuksen kautta. Idea on siis ratsastuksen erikoistarvikeliike, jossa olisi myös tarvikkeita koirille ja miksei kissoillekin. Ratsutarvikkeita ei Suomessa valmistettuna juurikaan vielä löydy, mutta myös tällä alalla haluaisin ehdottomasti painottaa suomalaisuuteen. Koirien ja kissojen tarvikkeita Suomesta saa jo enemmän, mutta nekin ovat vähän ”kiven alla”, eivätkä saa mielestäni ansaitsemaansa huomiota.

Liikkeellä olisi myös verkkokauppa, sillä suurimmat asiakaskunnat ovat tietysti internetin syövereissä. Koen kuitenkin, että myös liikkeen myynnin saa huippuunsa erityisen hyvällä ja kustomoidulla asiakaspalvelulla, viihtyisällä miljööllä sekä esimerkiksi erilaisilla ohjelmilla, kuten eläimiin ja ratsastukseen liittyvillä luennoilla, jotka voitaisiin järjestää liikkeessä.

Kolmas, näiden kahden varjoon jäävä ajatus on sitten sisustusliike. Yllätys, yllätys, myös se painottuisi suomalaiseen designiin ja käsityöhön. Erityisen suurta intohimoa koen rustiikkisten huonekalujen ja sisustustarvikkeiden jälleenmyyntiin. Tämä idea vaatisi kuitenkin mielestäni erityisen tilan, jonka tulisi olla niin ikään tunnelmallinen ja tukea myytäviä tuotteita. Eniten sytyn ajatukselle maalaispuodista omassa pihassa, mutta se onkin sitten seuraavan vuosikymmenen haave!

Kaikkia näitä ajatuksia sitoo ainakin omassa mielessäni selvästi tunnelman ja asiakaspalvelun tärkeys näiden kaltaisessa liiketoiminnassa. Jo tästäkin syystä vaihtui opinnäytetyön aiheeni lopulta paljon puhutusta markkinoinnista hieman vähemmän tutkittuun aiheeseen, tunnelmamuotoiluun.

Mitään näistä asioista en halua tietenkään tehdä yksin. Tiedän olevani yksilöpelaaja, mutta luulen silti, että niin oma kuin yrityksenikin potentiaali pääsevät oikeuksiinsa, kun rinnalla seisoo loistava taistelupari tai -tiimi, jonka kanssa tehtävät saadaan jaettua luontevasti niin, ettei ristiriitoja synny – ainakaan kovin paljon.

Unelmiin liittyy aina myös  epävarmuuksia. Vaikka Leppänen ei artikkelissaan erikseen mainitse pelkojen osuutta yrittäjyyscanvaksen kolmiossa, vaan haluaa ehkä tietoisesti jättää ne yrittäjyyden ulkopuolelle, haluan käydä läpi myös niitä. Tässä tulee siis oman yrittäjyyscanvakseni viides osio.

Ensimmäisenä epävarmuutenani yrittäjyyden suhteen listaan huonon  tietämyksen ”käytännön tekemisestä” tällaisessa kivijalkaliikkeessä tai ravintolassa. Olen tietysti työskennellyt molemmissa, mutta eniten minua askarruttaa kaikenlaiset talouteen ja varaston hoitamiseen sekä yrityksen näkyvyyden lisäämiseen eli markkinointiin  liittyvät asiat.

Toisena epävarmuutena koen tämän hetkisen  suhteellisen heikon itseluottamukseni. Esimerkiksi viime syksynä minulla oli tunne, että Proakatemian jälkeen voin tehdä mitä vaan ja selviän kaikesta, mutta nyt tuntuu taas, etten osaa oikeastaan mitään, mitä pitäisi. Tietenkään tämä ei pidä paikkansa, mutta tiedätte kyllä, kuinka vaikea omaa mindsettiään välillä on  muuttaa.

Nämä ovat tietysti asioita, joihin haluan seuraavan vuoden aikana panostaa. Tavoitteeni onkin, että ensi syksynä kokisin jo varmuutta siitä, että osaan nämä ja opin lisää vielä käytännön tekemisestäkin.

 

Lähteet

 

Ollis Leppänen, 2013. Yrittäjyys lähtee sinusta itsestä! Luettu viimeksi 29.1.2020.

Yrittäjyys lähtee sinusta itsestä!

 

Vahvuustesti. Positiivisen psykologian työpaja marraskuussa 2019 Proakatemialla

https://www.viacharacter.org

 

Reiss Motivaatioprofiili, Liisa Heinonen,  Motivaatioprofiilipaja 2.12.2019 Proakatemialla

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentoi