Tampere
02 May, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Mistä urheilubisneksessä maksetaan



Kirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Urheilun alkuja ja loppuja
Arto Teronen & Jouko Vuolle
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Johdanto

Olen koko pienen ikäni harrastanut jääkiekkoa ja seurannut lajia läheltä. Nuorena haaveilin itsekin ammattilaisuudesta. Ammattilaista minusta ei tullut, mutta paljon oppia johtamisesta ja tiimissä työskentelystä kaikki nämä vuodet minulle antoi. Nykypäivänä olen edelleen harrastuksen parissa ja seuraan todella aktiivisesti useampaa sarjaa. Olen aina ymmärtänyt, kuinka raadollisesta bisneksestä puhutaan, kun puhutaan ammattiurheilusta. Koulun myötä olen oppinut myös katsomaan lajia ja lajin sisällä tapahtuvia asioita uudesta näkökulmasta. Olen lukenut useasti siitä, miten kotikatsomoissa ihmetellään, miksi jollekin pelaajalle maksetaan noin vähän tai noin paljon. Miksi esimerkiksi jollekin pelaajalle kannattaa maksaa kolminkertaisesti verraten toiseen pelaajaan? Onko ainoa syy ainoastaan se, että hän nyt vain on parempi pelaaja? Luin jääkiekkoaiheisen kirjan nimeltä Urheilun alkuja ja loppuja. Kirjan kirja sai minut pohtimaan urheilua bisneksenä. Tässä esseessä pohdin nimenomaan näitä kysymyksiä, mistä pelaajille maksetaan ja minkä verran. Keskityn esseessä pohtimaan asiaa jääkiekon näkökulmasta, mutta uskon samojen asioiden pätevän myös muissa joukkuelajeissa. Pohdin asiaa, mistä pelaajan arvo koostuu, josta seurajohtajat joutuvat maksamaan.

 

Arvon määrittäminen

Pelaajan arvoa määrittää hyvin moni tekijä, jotka koostavat kokonaisuuden, joka taas määrittää pelaajan kokonaisarvon. Ammattiurheilussa jokainen pelaaja tienaa erimäärän, vaikkakin karrikoidusti voidaan sanoa, että jokainen pelaaja tekee aivan yhtä paljon töitä. Joukkueurheilussa jokaisella pelaajalla on samanlaiset vastuut ja velvollisuudet, mutta silti toinen pelaaja saattaa tienata moninkertaisen määrän toiseen pelaajan verrattuna. Mikäli asiaa ei pohdi tämän syvällisemmin, on helppo katsoa vain tilastoja ja todeta että toinen on vain tilastojen valossa toista parempi pelaaja. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. On totta, että pelaajille maksetaan tuloksen tekemisestä, mutta todellisuudessa pelaajille maksetaan monesta muustakin asiasta.

 

Johtajuus

Jokainen menestyvä joukkue vaatii hyviä johtajia. Hyviä johtajia täytyy olla seurajohdossa, valmennuksessa, sekä joukkueen pelaajissa. Kun hyvää johtajuutta löytyy kaikilta näiltä osa-alueilta, on joukkueen potentiaali ulosmitattavissa aivan uudella tasolla. Pelaaja voikin nostaa omaa arvoaan olemalla hyvä johtaja. Hyvät johtajat näyttävät esimerkkiä joukkueelle. Esimerkkiä joukkueelle voi näyttää jäällä esimerkiksi työnteolla ja periksiantamattomuudella. Samaan tapaan johtajuutta voi näyttää jään ulkopuolella esimerkiksi hyvillä käytöstavoilla tai ammattimaisuudella median kanssa ja oheisharjoituksissa. Tällaisia pelaajia jokainen joukkue haluaa, joka tarkoittaa sitä, että tällaiset ominaisuudet nostavat pelaajan arvoa ja siitä joudutaan maksamaan. Yleensä myös kokemus tuo johtajuutta ja kokemuksesta joudutaan samalla tavalla maksamaan, varsinkin jos kokenut pelaaja omaa edellä käytyjä asioita.

 

Tuloksen tekeminen jäällä

Ammattiurheilu on tulosurheilua, joka tarkoittaa suoraan myös sitä, että omat tulokset edelliskausien aikana määrittää omaa arvoa. Tulosta voi kuitenkin tehdä myös muulla tavoin kuin tekemällä valtavasti pisteitä. Nykytekniikka mahdollistaa hyvin tarkan analysoinnin pelaajien tekemisistä kaukalossa. Varsinkin Pohjois-Amerikassa tilastoidaan ja seurataan mitä ihmeellisempiä asioita. Tilastoja analysoimalla pelaajia pystytään vertailemaan hyvinkin paljon ja silloin kun omat tilastot ovat kunnossa, se tietää paksumpaa palkkapussia uusien neuvottelujen edessä.

 

Tulevaisuuden potentiaali

Pelaajille maksetaan myös heidän potentiaalistaan. Kun seurajohto pohtii joukkueen kasaamista, miettivät he hyvin tarkkaan sitä, mitä kukin pelaaja tuo joukkuelle. Onko pelaaja pelannut oman potentiaalinsa ylärajalla, vai onko pelaajassa vielä lunastamatonta potentiaalia? Kun puhutaan nuorista pelaajista, lunastamatonta potentiaalia löytyy hyvin usein. Pelaajat kehittyvät iän myötä, jolloin seurat joutuvat maksamaan potentiaalisesta kehittymisestä. On selvää, että tämä on haaste seurajohdoille, koska potentiaali ei aina toteudu, jolloin maksetaan liikaa. Potentiaalista voidaan myös joutua maksamaan pelaajan kohdalla, jonka taso on laskenut hetkellisesti. Tällöin seurajohdot pohtivat sitä, onko pelaajan taso todellisuudessa tippunut, vai vain väliaikaisesti.

 

Kiinnostava persoona / esikuva

Tämä kohta on ehkä kaikista mielenkiintoisin, sillä mielenkiintoisista pelaajista kannattaa maksaa. Perusteluni tälle on se, että ammattiurheilu on viihdebisnestä, jossa raha tulee faneilta. Seurojen tuleekin miettiä joukkueen kiinnostavuutta, jotta seuraa seurattaisiin mahdollisimman paljon. Yksikin todella hyvä pelaaja tai muuten mielenkiintoa herättävä persoona saattaa koko kauden aikaisella aikajanalla tuoda seuralle valtavan paljon lisäätienestejä. Kiinnostavien pelaajien fanituotteita myydään todella suuria määriä, varsinkin suurissa seuratuissa sarjoissa. Lisäksi kiinnostavat pelaajat tuovat suoraa lipputuloa, sillä ihmiset haluavat nähdä näitä omia idoleitaan tai muuten kiinnostavia persoonia kaukalossa livenä. Tämä on ehkä suurin oppini koulun myötä, sillä en aikaisemmin osannut ajatella sitä, että kiinnostavuus tuo myös tuloja. Kun asiaa pohditaan siitä näkökulmasta, että mitä esimerkiksi nuori miljoonan tienaava pelaaja tuo seuralle, verrattuna kiinnostavaan viisi miljoonaa tienaavaan pelaajaan. Todennäköiseksesi pelaajien arvon ero ei todellisuudessa ole noin suuri. Kiinnostava viiden miljoonan pelaaja tuo seuralle huomattavasti enemmän tuloja kuin nuori miljoonan tienaava pelaaja.

Kommentoi