Tampere
19 May, Sunday
19° C

Proakatemian esseepankki

Minun menestyksen portaatKirjoittanut: Eetu Patronen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Menestyksen portaat
Melina Niemi
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Minun menestyksen portaani 

 

 

Johdanto

Jokaisen menestys tarinan taustalla on valtavasti määrätietoista työtä. On kuitenkin huomattava, ettei työmäärä takaa sinulle menestystä, jos tekemisestä puuttuu jo mainistemani määrätietoisuus. Ongelma on kuitenkin ratkaistavissa asetettava itselle tavoitteita, jotta tekeminen vie eteenpäin. Luin Melina Niemen kirjan menestyksen portaista, jotka sai minut pohtimaan omaa tekemistäni. Tajusin samalla, että tavoitteita voi luoda useaan eri asiaan yhtäaikaisesti pois sulkematta kuitenkaan tehokkuutta. Esimerkin löysin hyvinkin läheltä omaa arkea. On kaksi eriasiaa haluta kovasti yrittäjäksi ja tehdä sitä varten tavoitteen, sekä opiskella yrittäjyyttä ja luoda siihen tavoitteet. Kumpikaan ei pois sulje toista, vaan paremminkin tukevat toisiaan. Olen innostunut kirjallisuuden myötä itseni kehittämisestä ja olenkin pyrkinyt tekemään kattavat muistiinpanot kirjoista, jotka olen lukenut. En ole kuitenkaan luonut itselleni järkeviä tavoitteita opiskeluuni liittyen. Kirjan innoittamana rupesin miettimään, kuinka voin mahdollisimman hyvin viedä kirjoista ja koulusta oppimani asiat käytäntöön. Pohdiskelin tätä asiaa muutaman viikon, ja mietin erilaisia vaihtoehtoja. Lopulta huomasin kirjallisuudessa tarttuvan jatkuvasti yhteen aiheeseen; tekeminen. Tekeminen kiehtoo minua terminä. Se on todella laaja käsite, jota on vaikea määrittää. Teinkin tästä innostuneena itselleni koulua ajatellen yhden ison tavoitteen. Tavoitteeni on koulun viimeisenä vuotena kirjoittaa kirja tekemisestä. Haluan kirjoittaa kirjan itseäni varten. Tavoitteeni on kirjan kautta päästä reflektoimaan koulusta, sekä kirjoista oppimaani asiaa ja päästä pohdinnoissa vieläkin syvemmälle. Nyt olin asettanut tavoitteen, joten seuraavaksi täytyi miettiä portaan, kuinka saavutan tavoitteeni.

Sano tavoite ääneen

Ensimmäinen portaani on jo toteutunut. Kerroin osuuskunnalleni tavoitteestani pajassa. Halusin sanoa tavoitteen ääneen sen vuoksi, että se poistaa mahdollisuuden perääntyä. Lisäksi olen sitä mieltä, että tavoitteet ei realisoidu ennen kuin sen on sanonut ääneen, ja realisoituminen on vielä konkreettisempaa jos paikalla on sanoessasi myös muita.

Kirjoitustaito

Jotta kirjan kirjoittaminen olisi oikeasti mahdollista, on laitettava perusteet kuntoon. Olen huomannut kehittyneeni kirjoittamisessa jo kuluneen vuoden aikana suhteellisen paljon, mutta edelleen on paljon tehtävää. Aion harjoitella äidinkielen perusteita, jotta saan tekstistäni sujuvampaa ja virheettömämpää. Tästä tein itselleni toisen menestyksen portaani.

Kirjallisuus

Olen suorastaan jäänyt koukkuun tietokirjallisuuteen. Toistaiseksi kirjallisuus on ollut suhteellisen kevyttä, mutta toivon pääseväni sisään myös painavampaan tekstiin harjaantumisen myötä. Tein kirjallisuudesta itselleni kolmannen portaan. Proakatemian tyyliin kuuluu lukea tiettymäärä kirjoja lukuvuoden aikana. Aion tehdä tulevana kesänä lukusuunnitelman seuraavaksi vuodeksi, jotta tiedän saavani uusia näkökulmia ja ajatuksia kirjaani varten. Lukiessani aion jatkaa muistiinpanojen tekemistä, sillä olen huomannut sen auttavan huomattavasti keskittymisessä. Lisäksi olen huomannut, että muistiinpanot kirjoista ovat auttaneet minua paljon osuuskuntamme pajatilanteissa, jossa kirjasta mieleen juolahtaa jokin asia ja olen pystynyt etsimään asian muistiinpanoista ja näin syventymään asiaan.

Pajat ja käytäntö

viidennen menestyksen portaani rakensin tukemaan opintojen käytäntöä. Koulussa pääsemme opettamaan toinen toisiamme pajojen kautta. Pajojen sisällön laadukkuuden kannalta on erittäin oleellista kirjallisuus, jota osuuskuntamme jäsenet lukevat. Tavoitteeni tarkoitus onkin laadukkaan kirjallisuuden ja hyvien muistiinpanojen avulla antaa osuuskunnalle mahdollisimman paljon oppia, ja myöskin mahdollisuuden haastaa ja antaa näkökulmia. Haluan panostaa jokaiseen pajaan, jonka olen itse vetämässä. Lisäksi aion antaa pajatilanteille täyden fokuksen, kun olen osallisena niissä.

Läsnäolo

Neljännen portaan tarkoitus on mahdollistaa kaikki edellä mainittu. Mietin pitkään mones porras olisi tälle tavoitteelle oikea, mutta päädyin neljänteen, koska koen tämän portaan olevan pitkä prosessi, jonka aloitan välittömästi, mutta luulen ettei tässä taidossa tule koskaan täysin valmiiksi. Tässä portaassa minulla onkin melkoinen työmaa edessä. En väitä, että olen huono kuuntelija, tai etten osaisi muutenkaan olla läsnä, mutta luonteelleni ominaisesti huomaan aika ajoin olevan haavemaailmoissa ja läsnäoloni on hetkellisesti katkennut. Tämä on todella taito, jota haluan kehittää, sillä inhoan pyytää ihmisiä toistamaan sanomansa sen vuoksi etten ole kuunnellut ensimmäisellä kerralla.

Pyydä apua

Tämän portaan kohdalla uskon kirjan olevan jo työnalla. Milena painottaa kirjassaan, ettei kukaan ole koskaan yksin. Tämä pitää täysin paikkaansa, mutta usein avun pyytäminen on silti hyvin haastavaa itselleni. Tiedostan kuitenkin, että kirjan kirjoittaminen on itselle niin vieras asia, etten selviä tästä projektista yksin. Uskon kuitenkin proakatemian yhteisöstä löytyvän tukea myös tällaiseen projektiin.

Pysähdy miettimään matkaa

Viimeinen portaani on pysähtyä miettimään kulunutta matkaa. Olenko onnistunut syventämään oppimaani kirjan kirjoittamisen avulla? Ilman sitä, että välillä pysähtyy katsomaan taaksepäin, on vaikea nähdä tuloksia. Olen persoonaltani suhteellisen vaativa silloin, kun fokukseni on tehdä asiat täysillä, joten uskon kriittisyyden ja itsetutkiskelun olevan siinä mielessä helppoa. Se saattaa koitua jopa haasteeksi. Joten osaksi tätä porrasta voisin lisätä armollisuuden ja realistisuuden.

Yhteenveto

Kuten alustuksessa mainitsin, aion kirjoittaa kirjan itseäni varten. En pety, vaikka kukaan muu ei haluaisi lukea kirjaani. Olen kuitenkin luottavainen tähän prosessiin ja uskon, että noudattaessani suunnitelmaa, saan aikaiseksi myös tekstiä, josta voisi olla muille iloa. On ollut uskomattoman hienoa huomata itse, ja kuulla palautetta jo vuodessa tapahtuneesta kehityksestä ihmisenä. Olen todella löytänyt paikan, jonka tiedän vievän minua eteenpäin. Eikä ainoastaan eteenpäin, vaan suuntaan, jonne haluan sen vievän.

 

Kommentit
 • Toni Lehtimäki

  Hyvä ja mielenkiintoinen teksti. Olet hienosti ottanut kirjan menestyksen portaat käyttöön omassa elämässäsi. Hyvä, että satsaat kirjoittamiseen ja selkeään esittämiseen. Olet jo melkoisen hyvin onnistunut tämän tekstin osalta. Teksti on selkeää ja etenee loogisesti ja mukavalla tavalla. Otit rohkeasti itsesi kehittämisen kohteeksi. Tästä on hyvä jatkaa kohti hienoa tavoitettasi.

  Jatkoa ajatellen lähdeviittauksia kannattaa myös opetella käyttämään.

  Yksilöesseet ovat henkilökohtaisia tuotoksia, jotka teet kirjallisuuden tai muiden lähteiden innoittamana. Yksilöessee on 2 esseepisteen arvoinen.

  Merkitse lähde tai lähteet näkyviin.
  Muista, että essee on ajattelemista kirjoittamalla ja että parhaimmillaan siinä tulevat esiin Timon neljä T:tä: taito kehittyy, tiimi hyötyy, tuote jalostuu ja todellisuus (asiakas) huomioidaan.
  Mindmap sellaisenaan ei milloinkaan riitä korvaamaan esseetä, vaan sen oheen on avattava ajattelua sanallisesti esim. sivun verran.
  Lähdekirjallisuuden tulee olla tasoltaan sellaista, että se kelpaisi opinnäytetyöhönkin – ellei sitten lähde ole aiheuttanut merkittävää yhteiskunnallista keskustelua (esim. Tuomas Embusken blogi Iltalehdessä saattaisi niin tehdä ja Iltalehdestä huolimatta silloin kelvata lähteeksi).

  22.8.2020
Kommentoi