Tampere
24 May, Friday
11° C

Proakatemian esseepankki

Minun matkani & kiitokset kanssakulkijoilleKirjoittanut: Krista Tikkanen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Yksilöessee 2ep

Viimeisen syksyn viimeiset viikot käsillä, olen reflektoinut paljon kulunutta matkaa Proakatemialla. Aikani täällä on keskittynyt suurelta osin erilaisiin luoviin töihin sekä valmentamiseen ja oppimisen kehittymiseen. Huomaan edelleen nauttivani ajasta ihmisten kanssa, ja sitä tasapainottaakseni tarvitsen myös aikaa työskennelläkseni yksin. Proakatemia on paikka, jossa lähtee syvällä matkalle omaan identiteettiin, sen tarpeisiin ja kehittymiseen. Viimeisessä kehityskeskustelussa valmentajamme kanssa visualisoimme matkaa (kuva 1) ja lupasin tuolloin kirjoittaa aiheesta viimeisen puuttuvan esseeni. Olen aina nauttinut yhteisistä kehityskeskusteluistamme Tutan kanssa, sillä niissä huokuu vilpitön tahto auttaa ja pohtia suuntaa yhdessä. Tunteakin saa, on aina saanut. Itseasiassa ennen Proakatemialle tuloani käsitys kehityskeskusteluiden luonteesta oli minulle aivan toisenlainen, siihen saattoi vaikuttaa tuolloin työelämässä vallitseva vanhahko tapa johtaa käskyin ja kielloin, joka tätä nykyään on toivottavasti väistymässä valmentavan johtamisen tehdessä tuloaan.

Minun matkani Proakatemialle starttaili melko samaan aikaan, silloin kun Covid-19 alkoi rantautumaan Eurooppaan. Oli vuosi 2020 ja hiihtoloma, vanhempainvapaaseen liittyvät päivät alkoivat käydä vähiin, punnitsin haluaisinko palata syksyllä takaisin vuorotöihin ravintola-alalle vai tehdä tulevaisuudessa jotain muuta. Kevään yhteishaku oli tuolloin käsillä ja päätin kokeilla onneani, ystäväni sparrasi kanssani erilaisista vaihtoehdoista suuntautumisen suhteen ja tradenomin opinnot tuntuivat vastaavan parhaiten sen hetkisiin tarpeisiini. Muistan laittaneeni ensimmäiseksi vaihtoehdoksi TAMK:n normaalilinjan Tradenomi opinnot, jonka jälkeen järjestyksessä tulivat Proakatemia sekä monimuoto toteutus. Proakatemia ei siis ollut minulle entuudestaan tuttu, minulla ei ollut odotuksia puolesta tai vastaan. Tänne kuitenkin päädyin, muutaman mutkan kautta ja siitä olen kiitollinen. Alla oleva kuva 1 on visualisointi kuljetusta Proakatemia matkasta, siihen on nostettu merkittäviä tapahtumia, ihmisiä ja asioita matkan varrelta.

KUVA 1 Visualisointi kuljetusta Proakatemia matkasta

Matka alkoi jännittyneesti ja isosti ihmetellen, että mikä paikka tämä on? Olen ihmisenä usein ulospäin suuntautunut ja pidän erilaisista kohtaamisista. Yhtäkkiä, huomasin jännittäväni uutta ympäristöä ja ihmisiä, siitä alkoi 3,5 vuoden matka itsensä kehittämiseen ja itsestä oppimiseen. Ensimmäisen syksyn aikana tutuksi tuli paljon ihmisiä, sillä meitä oli 80 uutta kasvoa tutustumassa toisiimme. Ensimmäiseltä syksyltä oman tiimin jäsenistä tutuksi tulivat Fiia ja Johannes, joiden kanssa painettiin hommia ryhmätyötä tehden, huumori kolahteli heti alusta asti. Syksyn jälkeen meidät jaettiin tiimeihin, sain nämä samat hauskat tyypit tiimikavereikseni. Hyvä tuli, totesin.

Vuosi vaihtui ja 2021 aloimme muodostaa yritystä 20 uuden ihmisen voimin, pandemia-aika jylläsi hidastaen papereiden käsittelyaikaa ja pankkiasioiden edistymistä. Olimme kuitenkin innokas sekä aikaansaava porukka, joka innovoi ja laittoi erilaisia projekteja tulille. Ensimmäisiin omiin projekteihini kuului pihapeli Kipinä Wood, johon saimme muodostettua rennon projektiryhmän, jossa myös riitti huumoria, naurua ja yhteistä puuhastelua. Tuosta projektista ympärilleni jäi mahtavia tyyppejä, joilla jokaisella on uniikki persoona; Arto, Tuomas, Aleksi, Oona ja Kasimir. Samoihin aikoihin keväällä käynnisteltiin videoprojektia Fiian kanssa, joka on jatkunut läpi opintojen ja ollut merkityksellinen omien taitojen sekä itsevarmuuden kehittymistä ajatellen. Fiia on ollut ennen kaikkea ystävä, jonka kanssa on jaettu erilaisia näkemyksiä laidasta laitaan, toistemme ajattelua haastaen ja avartaen.

Kesän alkaessa päädyin stipendiaatiksi Tiimimestarit 127 valmennusohjelmaan, jonka järjesti tiimiakatemia Global (Tiimiakatemia Global 2023.) Proakatemialle tullessani toiveissani oli kehittyä erityisesti tiimijohtamisen puolella ja hankkia jonkinlainen koulutus esimiestehtäviä varten, sillä olin työskennellyt jo pitkään vuoroesimiehenä ilman virallista koulutusta. Tiimimestari 127 valmennusryhmä koostui vakuutusalan porukasta, joten mukana oli useita esihenkilöitä, heidän lisäksensä tiimiyrityksestämme mukana oli silloinen Business Leaderimme Micaela sekä minä. Valmennusohjelma kesti vajaan vuoden verran ja oppeja kertyi valmennuskerroilta erityisesti johtamiseen ja tiimioppimiseen liittyen. Erityisen arvokkaaksi koen kirjoista oppimisen sekä yhteisen sparrailun ja erilaisten kokeilujen jakamisen toisillemme.

Syksy 2021 starttasi tiimiyrityksessämme ensimmäisellä yhteisellä mökkipajalla, josta vedettiin suuntaviivat myyntipäivien voittamiseen ja yhteisten tavoitteiden kirkastamiseen. Myyntipäiviin valmistauduttiin hyvin ja itse tapahtuma oli eräänlainen tiimihurmos, joka päättyi tunteikkaaseen voittoon, ja sitä se on vielä tänäkin päivänä. Myyntipäivien jälkeen Kipinässä alkoi kriisi, joka oli pitkä ja se näyttäytyi osalle tiimimme jäsenistä todella rankkana ja kuluttavana aikana. Kriisin aikana vuosi 2022 sekä johtoroolit vaihtuivat. Tiimin ehdottamana otin haasteen vastaan ja ryhdyin uudeksi Business Leaderiksi, sain työparikseni Hr pestiin ihanan Jeenan, jonka kanssa koen eräänlaista sielun sisaruutta. Jeenan ja valmentajamme Tutan kanssa tehty yhteistyö keväältä 2022 jää varmasti akatemian merkittävimpiin kokemuksiin ja oppeihin. Ennen kaikkea se jää sydämeen erityisten ihmisten takia, ja tuona aikana itselle merkittäviksi tulivat Katja, Micaela, Oona, Jeena ja Tutta.

Mainittakoon, että saman kevään 2022 aikana osallistuin tulevaisuuden hallitusosaaminen kurssille, jonka järjesti Hubs yhdessä hallituspartnereiden kanssa (Hubs n.d.) En ollut erityisen kiinnostunut oppimaan hallitustyöskentelystä, vaan lähdin mukaan vanhempien opiskelijoiden suosituksesta kurssia kohtaan. Jälkikäteen reflektoituna, kurssilla opitut asiat vahvistivat omaa ajattelua yritystoiminnan pyörittämisestä, tiimiyrittämisestä ja yrityksen arvojen mukaisesta toiminnasta. Kurssilla pääsi verkostoitumaan työelämän ammattilaisiin ja tutustumaan erilaisten yritysten hallituksiin sekä heidän toimintaansa. Arvokas ja suositeltava kurssi jokaiselle yrittäjyyttä opiskelevalle. Hallitustyöskentelyyn syväluotaavan kurssin jälkeen kiinnostus tiimiyrityksen hallitustyöstä alkoi heräillä ja organisaatiomuutosten myötä aukeni paikka Kipinä osk hallituksessa, johon lähdin mukaan. Kipinä oli tuolloin tilanteessa, jossa johtoryhmässä vaikuttaneiden tahtotila oli luoda strategia sekä visio tulevaisuuteen, näkemykset olivat kovin eriäviä osuuskunnan jäsenten kesken, joten hallitus lähti muodostamaan osuuskunnan jäsenten toiveista sopivaa kokonaisuutta viimeiseen vuoteen. Syntyi organisaatio- ja toimintakaaviot, jotka selkeyttivät ja kirkastivat Kipinän rooleja sekä yhteisiä vastuita.

KUVIO 1 Kipinä kiihdyttämö osk organisaatiokaavio (Santala 2023)

Kipinän tapahtumatiimin, innovointitiimin ja valmennustiimin tehtävä oli tuoda liikevaihtoa yhteiseen kassaan, joka suunnattiin Final Campin järjestämiseen. Talouden seurannasta vastuussa oli Business Leader Tuomas, joka informoi tiimiä ja hallitusta kassan kertymisen tilanteesta, pajoissa ja viikkopalavereissa (kuvio 1).

KUVIO 2 Kipinä kiihdyttämö osk toimintakaavio (Santala 2023)

Hallituksen tekemä työ toimintasuunnitelman kiteyttämiseksi (kuvio 2) otettiin tiimissä hyvin vastaan, ja sitä lähdettiin jalkauttamaan käytäntöön. Olen iloinen siitä, että Kipinässä on aina vallinnut positiivinen kokeilemisen kulttuuri. Hallituksen jäsenten kanssa työskentely on ollut alusta asti mielekästä, sillä jokaisen jäsenen näen kuuluvan myös Kipinän vastuunkantajiin ja ydintiimiin. Silloin kun yhteisesti tehty työ on kaikille merkityksellistä, se antaa yhteiselle tekemiselle merkitystä. Kiitos Santeri, Katja, Tuomas ja Arto, että olette jakaneet paljon näkökulmia ja yhteistä viisautta.

Kevään 2023 aikana päädyin työstämään opinnäytetyötäni, tavoitteellisuus on eräänlainen moottori, joka ajaa minua eteenpäin. Halusin tehdä työn valmiiksi hyvissä ajoin ennen valmistumistani, jotta viimeinen syksy painottuisi enemmän hyvinvointiin ja opintojen kevenemiseen. Opinnäytetyö antoi paljon enemmän kuin osasin kuvitella, aiheeksi valikoitui Visuaalinen valmentaminen oppimisen kehittäjänä ja haastateltaviksi valikoitui viisaita sekä mielenkiintoisia ammattilaisia aiheen parista. Opin sietämään keskeneräisyyttä, ymmärtämään erilaisia asianyhteyksiä ja tarkastelemaan tavoitetta kriittisestä näkökulmasta. Kevään aikana työskentely painottui kovin itsenäiseksi, yksinäisyyttä ei kuitenkaan tarvinnut tuntea. Sillä kirjoitimme töitämme Jeenan kanssa samaan aikaan, ja annoimme toisillemme paljon tukea sekä näkökulmia sparrailujen myötä. Aika ajoin oli tehtävä valintoja tiimin ja opinnäytetyön välillä, ja tuolloin syyllisyys sekä kuormittuminen painoi. Keväällä järjestetyt Myyntipäivät 2023 keräsi tiimin jälleen kasaan ja lähdimme tavoittelemaan voittoa. Väsymys oli nähtävissä, silti keräsimme rivit ja saimme tiimin sytytettyä myyntikamppailusta. Tiimistä löytyy vahvoja myyntipersoonia, joista etenkin Aleksi ja Jeena näyttivät tuolloin tsemppaavaa ja esimerkillistä johtamista, mikä tuntui itsestä hyvältä. Voitto myyntipäivistä tuli, silti pintaan nousevat tunteet painottuvat raskaaseen henkiseen koitokseen, jossa oma arvomaailma ja tunteet kävi aikamoisen mankelin läpi. Myyntipäivien jälkeisistä tapahtumista mieleen piirtyy merkityksellinen kuva Kipinän yksimielisyydestä ja yhtenä rintamana seisomisesta.

Syksyn 2023 aikana Kipinä on jälleen koonnut rivinsä yhteisten tavoitteiden edessä, haasteena 24h ja palkintomatkana Final Camp, joita lähdetään tiiminä taklaamaan ensi viikosta lähtien. Kipinän johtorooleissa ovat olleet BL Tuomas ja Hr Aleksi, jotka ovat yhdessä Katjan ja Jeenan kanssa toimineet myös Kipinän  24 h Projektin päälliköinä. Kipinän Final Camp projektia ovat puolestaan johtaneet Fiia ja JJ, joten voidaan sanoa, että tänä syksynä johtamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tiimissä on vallinnut positiivinen odotus ja meininki. Töitä on tehty yhdessä paljon, jotta viimeisistä viikoista jäisi mieleen mahtavat yhteiset onnistumiset ja hetket, jotka jollain tapaa loppuvat tähän vuoteen. Mielen valtaa jo haikeus, silti ilmassa on positiivista varausta, yhteinen matka Thaimaan lämpöön, viidakkoon ja tiimikokemuksiin on vielä edessä.

Kiitos Kipinä osuuskunta 2021–2023: Johannes, Oona, Micaela, Helena, Aleksi, Anni, Arto, Elina, Emilia, Fiia, Iiris, Jeena, Julius, Kaisa, Kasimir, Katja, Santeri, Tuomas, Verneri ja Tutta.

Vuosi 2023 sulkeutuu ja Proakatemia matka tulee pian päätökseen. Matkalta mukaan jää uskomaton määrä asioita, joissa olen kehittynyt ja joita olen oppinut. Kehittymistä on tullut muun muassa keskustelutaitojen, johtamisen, reflektoinnin, luovuuden ja tavoitteellisuuden myötä. Proakatemia on herättänyt minussa kirjoittajan ja lukijan, sillä opinnot ovat mahdollistaneet tarttumisen sellaisiin kirjoihin ja aiheisiin, jotka itseä resonoivat. Matkan aikana tiimi- ja valmennustaidot, tiedonhakeminen, palautteenanto sekä vastaanotto ovat kehittyneet merkittävästi.

Tämä matka on ollut ennen kaikkea matka omaan itseensä 1.0 -> 3.0

 

Lähteet

Hubs. n.d. https://hubs.fi/opinnot/opintokalenteri/tulevaisuuden-hallitusosaaminen/. Luettu 14.11.2023.

Santala, T. 2023. Visualisointi kipinä kiihdyttämö osk organisaatio ja toimintakaavioista. Microsoft Teams. TG-Kipinä.

Tiimiakatemia Global. 2023. https://tiimiakatemia.com/tiimimestari/. Luettu 14.11.2023.

 

 

Kommentoi