Tampere
26 May, Sunday
18° C

Proakatemian esseepankki

Miltä MELIINA tuoksuuKirjoittanut: Iidaliina Manninen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Meille oli MELIINAssa alusta asti selvää, että haluamme tehdä nimenomaan tuoksullisia kynttilöitä. Meillä on valikoimassa tällä hetkellä yhdeksän eri tuoksuista kynttilää. Kynttilöidemme tuoksut tulevat erilaisista tuoksuöljyistä, ainoastaan yhdessä kynttilässä meillä on käytössä eteerinen öljy.  Näiden yhdeksän tuotantoon päätyneen tuoksun lisäksi olemme testanneet lukuisia muitakin tuoksuja. Otamme tuotantoon ainoastaan sellaiset tuoksut, joista oikeasti pidämme. Olemme alusta asti tienneet, että tuoksuilla on myös erilaisia mielialaan vaikuttavia tekijöitä, niinpä halusin perehtyä tuoksuihin tarkemmin näin esseen muodossa.

 

Tuoksuilla voi parantaa mielialaa ja fyysistä hyvinvointia. Vaikka pelkät tuoksut eivät tee onnelliseksi, niistä voi olla apua esimerkiksi toipumiseen ja parantumiseen stressaavassa elämäntilanteessa. Luonnolliset tuoksut sisältävät ainesosia, jotka vaikuttavat keskushermoston kautta muun muassa mielialaan. Eri tuoksut vaikuttavat eri tavalla eri ihmisiin. Hajusteyliherkät ihmiset sietävät yleensä paremmin luonnollisia tuoksuja, kuin synteettisiä tuoksuyhdisteitä. (Yrttiapteekki.com.)

 

Eteerisen öljyn ja tuoksuöljyn erot

Eteeriset öljyt uutetaan kukista, hedelmistä, yrteistä ja kasveista, joten ne ovat hyvä valinta luonnon tuoksuista pitäville. Tuoksuöljyt ovat synteettisiä, eli sekoitus aromikemikaaleista ja luonnollisista ainesosista, kuten uutteet ja eteeriset öljyt. Yksittäinen tuoksuöljy voi koostua 40–80 raaka-aineesta. Synteettisen valmistustavan takia tuoksuöljyt ovat pidempikestoisia kuin eteeriset öljyt. Lisäksi tuoksuöljyt pitävät arominsa paremmin lämpimissä lämpötiloissa, eli ne ovat hyvä valinta kynttilöihin. Tuoksuvalikoima on paljon laajempi tuoksuöljyissä, koska mikä tahansa hajuste voidaan valmistaa laboratoriossa, eivätkä tuoksut rajoitu luonnonvaroihin. (Aromaeasy.)

 

Käyttämiemme tuoksuöljyjen valmistukseen käytetään jonkin verran eteerisiä öljyjä, eli ne eivät ole täysin keinotekoisia. Valitettavasti kuitenkin käyttämissämme synteettisissä tuoksuissa vaikutukset ovat enimmäkseen pinnallisia, eikä niillä ole samanlaista vaikutusta hyvinvointiin kuin aidoilla luonnollisilla tuoksuilla. Kuten käsityönvalmistajat yleisestikin, myös me käytämme pääasiassa synteettisiä tuoksuja laajan valinnanvaran vuoksi. Olemme selkeästi mieltyneet erilaisten herkkujen tuoksuihin, sillä valikoimastamme löytyy esimerkiksi mustikkamuffinssi, toffee ja piparkakku.

 

Tuoksunuotit

Eteerisillä öljyillä on eri tahtiin avautuvia aromeja. Eteeristen öljyjen aromit on luokiteltu tuoksunuoteilla, jotka kertovat tuoksun luonteen. Tuoksunuotit voivat olla myös synteettisiä yhdisteitä. Tuoksunuotteja käytetään kuvailemaan tuoksun fiilistä.

 

Tuoksurakenne jaetaan kolmeen osaan: ylänuotti, keskinuotti ja pohjanuotti. Ylänuotti on se, minkä haistaa ensin ja sen pohjalta syntyy yleensä päätös pitääkö tuoksusta vai ei. Tuoksut ovat yleensä keveitä ja raikkaita, ja ne haihtuvat nopeasti. Keskinuotin öljyt muodostavat tuoksuyhdistelmien rungon. Näiden tuoksujen löytämiseen saattaa kestää hetki niitä tuoksutellessa. Pohjanuotin öljyt ovat yleensä raskaita ja niiden tuoksut ovat pitkäkestoisia ja intensiivisiä. Pohjanuotti tukee ylä- ja keskinuottien tuoksuja. (Limepop, Eteeriset öljyt – mitä ne ovat, käyttö ja tuoksunuotit.)

Tuoksut MELIINA-kynttilöissä

Otin selvää mitä tuoksuja MELIINAn käytössä olevat tuoksuöljyt sisältävät. Löysin tuoksuluettelon ainoastaan muutaman tuotteen kohdalta, joten voisi olettaa, että muut käyttämistämme tuoksuöljyistä ovat täysin synteettisiä.

 

Kesäyö:

Kesäyön tuoksusta löytyy appelsiinia, eukalyptusta, salviaa ja pehmeää santelipuuta. Tuoksun vaniljapitoisuus on 0,1 %. (Limepop, tuoksuöljyt.) Eteerisen appelsiiniöljyn tuoksu on hedelmäisen energinen ja makean raikas. Appelsiiniöljy rauhoittaa, hillitsee stressiä, sekä piristää ja lämmittää. Eukalyptusöljyn tuoksu on mausteisen kamfeerinen ja raikkaan minttuinen, ja se lievittää hengitystieoireita ja tukkoisuutta. Eteerisen santelipuun tuoksussa on syvä ja pehmeä, makean metsäinen balsaminen tuoksu. Santelipuun ytimestä saatava öljy rentouttaa, energisoi ja kohottaa mielialaa. (Frantsila.) Salvia parantaa muistia, terävöittää aisteja ja helpottaa väsynyttä mieltä (Limepop, eteeriset öljyt).

 

Toffee:

Makea ja herkullinen toffeen tuoksu. Toffee tuoksuöljyn vaniljapitoisuus on 5,8 %. (Limepop, tuoksuöljyt). Vaniljan tuoksu on lempeä, makea ja trooppinen. Vaniljan vaikutus on rauhoittava, ja siitä on apua unettomuuteen ja levottomuuteen. Vaniljan aromi nostaa myös luovuutta ja kohottaa mielialaa. (Treenikamat.fi.)

 

Kurpitsalatte:

Mausteinen tuoksu, jonka ylänuoteissa on kookosta, kardemummaa ja kurpitsaa, keskinuotissa neilikkaa, kanelia ja muskottipähkinää. Tuoksun vaniljapitoisuus on 4,315 %. Kanelin eteerisestä öljystä voi saada helpotusta muun muassa reuma- ja flunssaoireisiin. Kanelista voi olla apua myös yleiseen voimattomuuteen ja uupumukseen. Neilikkaöljyn tuoksu on runsas, makean mausteinen ja lämpimän hedelmäinen. Neilikan eteerinen öljy parantaa verenkiertoa, virkistää ja vahvistaa sekä henkisesti että fyysisesti ja siitä voi olla apua myös hyönteisten karkottamisessa. (Yrttiapteekki.com.) Kookosöljy rauhoittaa, rentouttaa ja parantaa muistia sekä vähentää stressiä ja ahdistusta (Treenikamat.fi).

 

Sitronella:

Sitronella on MELIINAn käyttämistä öljyistä ainoa eteerinen öljy. Sitronellan tuoksu on raikkaan sitruunainen, se piristää, hillitsee stressiä ja keventää mieltä. Sitronella auttaa myös lievittämään päänsärkyä ja karkottaa hyttysiä. (Limepop, eteeriset öljyt.) Sitronellan tuoksun halusimme valikoimaamme nimenomaan ötököitä karkottavan ominaisuuden takia.

 

Tuoksuihin oli todella mielenkiintoista perehtyä, ja niistä löytyikin paljon hyödyllistä tietoa. Voimme varmasti hyödyntää näitä tietoja MELIINAn markkinoinnissa ja etsiessä uusia tuoksuja valikoimaamme.

 

 

Lähteet:

Aromaeasy. 2020. Eteerinen öljy vs. tuoksuöljy. Luettu 23.11.2022. https://www.aromaeasy.com/fi/eteerinen-%C3%B6ljy-vs.-tuoksu%C3%B6ljy/

Frantsila. Eteeriset öljyt. Luettu 23.11.2022. Eteeriset öljyt arkistot – Frantsila Herb Farm : Frantsila Herb Farm

Limepop, Eteeriset öljyt – mitä ne ovat, käyttö ja tuoksunuotit. Luettu 23.11.2022.

Eteeriset öljyt – mitä ne ovat, käyttö ja tuoksunuotit- Limepop

Limepop. Eteeriset öljyt. Luettu 23.11.2022. https://www.limepop.fi/epages/Limepop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014113007/Categories/Eteeriset_oeljyt_tuoksut_ja_makuoeljyt/Eteeriset_oeljyt

Limepop. Tuoksuöljyt. Luettu 22.11.2022. Tuoksuöljyt – Limepop

Treenikamat.fi. Aromaattiset öljyt. Luettu 23.11.2022. TREENIKAMAT.fi Aromaattiset öljyt

Yrttiapteekki.com. Aromaterapia, eteeriset öljyt. Luettu 23.11.2022. Aromaterapia, eteeriset öljyt – Yrttiapteekki.com

 

Kommentoi