Tampere
28 May, Tuesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Milloin olen ja missä olen?Kirjoittanut: Ollimatti Aikio - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kuka komentaa kelloasi
Helena Ahonen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jokaisella meistä on saman verran aikaa, joka valuu jatkuvasti elämän tiimalasin läpi. Aika ei veny, eikä sitä saa lisää. Aikaa on elämämme aikana käytössä mittaamaton määrä ja moni ihminen sanoo, ettei sitä ole riittävästi. Aika itsessään ei ole ongelma vaan se, miten sitä hallitaan. Jokainen meistä on itse vastuussa, miten aikaansa käyttää, eikä siitä voi syyttää ketään muuta.

Tapoja ajan hallintaa löytyy yhtä monta kuin ihmisiä, jotka sitä käyttävät. Ajan hallinnassa usein auttaa priorisointi eli asioiden laittaminen tärkeysjärjestykseen. Kun asiat ovat tärkeysjärjestyksessä, on helpointa ja loogisinta aloittaa toiminta kiireellisimpien ja tärkeimpien asioiden hoitamiseksi.

Meillä on normaalin päivän aikana 24 tuntia käytössä, josta yöunet sekä työt vievät noin 16 tuntia yhteensä. Tästä jää käyttöön vielä 8 tuntia, josta käytämme matkustamiseen ja syömiseen 3 tuntia, meille jää kokonaiset 5 tuntia vapaata aikaa päivästä. Tästä ajasta voimme vielä käyttää 2 tuntia ystävien ja perheen parissa, sen jälkeenkin meille jää päivässä vielä 3 tuntia vapaavalintaiseen toimintaan. Eli pakollisten askareiden jälkeen jää usein runsaasti vapaata aikaa, jota voi käyttää treenaamiseen, television katseluun tai lukemiseen. Tarvittaessa tätä aikaa kannattaa käyttää palautumiseen ja on hyvin tärkeää muistaa myös antaa oman mielen ja kehon levätä.

Etätyön mörkö

Etänä töiden ja opiskelun tekeminen on aina ollut minulle pieni mörkö, koska silloin voidaan mennään harmaalle alueelle. Harmaa alue verottaa keskittymistä niin työ kuin vapaa-aikaan. Mutta mitä tämä harmaa alue on? Se on aikaa jolloin yksilö ei tiedosta, onko hän töissä vai vapaa-ajalla. Joillekin on helppoa erottaa, milloin on töissä ja milloin vapaalla oman kotinsa neljän seinän sisällä, mutta minulle se on ollut aina haastavaa. Aikaisemmin olen voinut käyttää työhuonetta, joten olin ehdollistanut töiden ja opiskeluiden tekemisen muualle kuin omaan huoneeseeni.

Tämänkaltainen ehdollistaminen on tuo haasteita, kun mahdollisuudet toimia muualla kuin pienessä yksiössä, ovat vähäiset poikkeusolojen aiheuttamien rajoitusten takia. Kun opiskellaan tai tehdään tietokoneella samassa huoneessa, missä kotona vietetään vapaa-aikaa, voi keskittyminen ja itsensä motivointi olla haastavaa mielen sekoittaessa vapaa- ja työajan keskenään. Tähän auttaa selkeä tavoite yhdelle päivälle, mitä pitää saada aikaiseksi päivän aikana, jonka jälkeen kannattaa jättää työ- ja opiskeluhuolet seuraavalle päivälle.

Ajan käytön kanssa voi olla erilaisia haasteita, aikaa saattaa olla liikaa tai liian vähän. Varsinkin nyt kun poikkeustila on iskenyt suomeen, ihmiset viettävät paljon aikaa kotona neljän seinän sisällä suojassa. Aikatauluista on hävinnyt joukkue- ja penkkiurheilu, kaveriporukalla juhliminen, synttäreiden viettämiset, valmistujaisjuhlat, ravintolassa käynnit, saunomiset ja tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, kun jokainen on menettänyt jotakin aikataulustaan.

Nyt kun ihmisillä on vapautunut paljon vapaa-aikaa, joutuu sitä miettimään mitä sillä tekee. Nykyajan moderni teknologia tarjoaa nopeaa ja kevyttä helpotusta suoratoistopalveluiden elokuvista ja sarjoista aina peleihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen chattien ja web-kameroiden kautta. Vapaa aikaa voi käyttää myös hyödyllisesti lukemiseen, oppimiseen tai treenaamiseen, jolloin ihminen voisi kehittää itseään, vaan välillä on vaan liian helppoa jäädä sohvalle ja pistää televisio päälle sekä aivot narikkaan.

On erittäin helppoa ottaa koppia nopeasta viihdetarjonnasta, jos ei ole aikatauluttanut omaa päivää. Omien päivien organisointia voi myös helpottaa tulostettu aikataulu, josta jokainen voi itsellensä fyysisesti hahmottaa päivän, viikon tai jopa kuukauden aikataulun, joka taas helpottaa ajan hallinnan kanssa. Tärkeää on kyky asettaa asiat tärkeysjärjestykseen ja keskittää aikansa niihin asioihin, mitä tarvitsee tänään hoitaa, koska eilinen meni jo ja huomisen tehtävät ilmestyvät vielä huomenna. Jos et voi tehdä asian puolesta tänään mitään, siihen on aivan turhaa kuluttaa omaa aikaa ja energiaa.

Hallitse aikaasi !

Kommentoi