Tampere
27 May, Monday
14° C

Proakatemian esseepankki

Miksi valita yrittäjyys ja kuinka vaikeaa aloittaminen on?Kirjoittanut: Ismo Huusko - tiimistä Kaaos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miksi valita yrittäjyys ja kuinka vaikeaa aloittaminen on?

 

Yrittäjyys on monen suomalaisen valinta, mutta mitkä ovat syyt tämän valinnan takana? Itsellä ensimmäisenä mieleen tulee yrittäjyyden tuoma vapaus ja mahdollisuudet ihmisten auttamiseen. Vapaus yrittäjyydessä tarkoittaa sitä, että sinä itse voit valita mitä teet ja tulet tekemään toisinkuin perinteisessä palkkatyössä, jossa sinulle annetaan tarkat tehtävät ja myös palkkasi on ennalta määritelty. Päätösvalta tulevaisuudestasi on myös pienempi palkkatöissä. Eli jos haluat elämääsi vapautta ja haluat toteuttaa itseäsi parhaasi mukaan, yrittäjyys on tähän oikea valinta.

 

Yrittäjyyden aloittaminen tarvitsee kuitenkin liike idean ja sen keksiminen voi olla vaikeaa, kun aloittaa tyhjästä. Liike idean keksimisen jälkeen on hyvä kartoittaa kysyntää ja kilpailua, jotta tietää mitä tuleva voi tuoda tullessaan. Yrittäjyys on todella laaja käsite ja mahdollisuuksia on useita. Voit perustaa esimerkiksi toiminimen ja tehdä töitä yksin, voit tehdä osuuskunnan usean ihmisen kanssa pienellä pääomalla ja oppia yrittäjyyttä yhdessä. Yrittäjyyden muotoja on paljon ja niistä tulee sinun valita sopiva itsellesi. On hyvä myös miettiä omat tavoitteet yrittäjyyden suhteen, että onko se esimerkiksi raha painotteista tai palvelujen tarjoamista. Itse yrittämisen aloittaminen voi olla vaikeaa esimerkiksi rahoituksen saamisessa, jos haluaa heti aloittaa tuotteiden tekemisen ja tarjoamisen. Yrittäjän on hyvä osata arvioida aikaa, jonka yritystoiminta tulee vaatimaan arjesta, varsinkin jos elää perhe elämää.

 

Osuuspankin haastatteli sähköpyörä liikkeen pitäjiä ja heistä on tärkeää tarjota vain parasta laatua yritystoiminnassaan. Vuorijärvi (2022) sanoo omassa mielipiteessään, että ”Minusta on turha ryhtyä yrittäjäksi, jos laatukriteeri ei ole 100 prosenttia”. Olen Vuorijärjen kanssa samaa mieltä, että yrittäjän on oltava varma oman palvelun tai tuotteen laadusta, ennen sen tarjoamista asiakkaille varsinkin, jos haluaa menestyä yrittäjänä. Yrittäjänä tulee kohtaamaan kilpailua, joten tulee miettiä keinoja, joilla heistä itse erottuu. Yritystoiminnan laatu käsitteenä kattaa todella monta yritystoiminnan osa-aluetta, kuten esimerkiksi asiakaspalvelun, tuotteiden tekemisen ja lopullisen ulkonäön ja ympäristöystävällisyyden. Kun aloittaa yrittämisen vapauden takia, on hyvä muistaa, että varsinkin yritystoiminnan alkuvaiheessa se vaatii paljon ajankäyttöä, jotta siitä saadaan tuottoisaa ja toimivaa. Vapaus tässä tapauksessa voi tulla vasta myöhemmin (Vuorijärvi, 2022).

 

Yrittäjyys vaati vahvaa luonnetta, sillä yrityksen ylläpidossa pakostakin tulee kohtamaan erilaisia haasteita. Haasteet voivat vaihdella niin työntekijöiden tyytyväisyydestä rahallisiin ongelmiin. Välillä on liikuttava muutama askel taaksepäin päästäkseen eteenpäin. Haasteiden tulee toimia yritystoimintaa kehittävänä tekijänä eikä sitä estävänä ja tämä vaatii itse yrittäjältä pitkäjänteisyyttä ja vahvaa näkemystä tulevaisuutta kohtaan. Olen kuullut sanonnan, että ”Et ole yrittäjä ennen kuin olet kokenut konkurssin”. Minusta tämä sanonta kuvaa loistavasti sitä, että ei pidä luovuttaa isonkaan takaiskun jälkeen. Konkurssin jälkeen yrittäjänä jatkaminen on todella kunnioitettavaa ja sellaisia tekijöitä tarvitaan. Usein nämä ihmiset tulevatkin menestymään jossain vaiheessa elämäänsä. Yrittäjyys vaatii myös kykyä oppia ja sopeutua uusiin välttämättömiin tehtäviin, kuten esimerkiksi kirjanpitoon. Hietakallio (2022) mainitsee, että ”Ratkaisuna on joko opetella kirjanpito itse tai hankkia kirjanpitäjä”.

 

Yrittäjyys on hyvä vaihtoehto jokaiselle, joka ei pelkää haasteita ja on valmis määrittämään omaa suuntaansa elämässä. Työntekeminen ei lopu, kun vaihdetaan yrittäjyyteen. Sen sijaan se alkaa, mutta sillä voi olla todella paljon merkitystä itse tekijälle ja päätösvalta on yrittäjällä itsellään.

 

 

Lähteet:

Mäkipere, Tuovi. 21.1.2022. Miksi ryhtyä yrittäjäksi? Kolme yrittäjää kertoo yrittäjyyspolustaan. Op-media.fi. Viitattu 24.3.2023

https://www.op-media.fi/yrittajyys/miksi-ryhtya-yrittajaksi/

Aihetunnisteet:

Tampereella asuva tiimiyrittäjyyden opiskelija.

Kommentit
  • Kp

    Liikeidea on yhdyssana

    26.3.2023
Kommentoi