Tampere
29 May, Wednesday
26° C

Proakatemian esseepankki

Mikä sinua motivoi?Kirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Ihmiset elävät jatkuvasti erilaisten motiivien ristipaineessa, jossa päätökset toiminnasta on tehtävä – valitsisinko sen, mikä olisi hauskaa vai sittenkin sen, mikä olisi hyödyllistä? (Yle, 2013)

Motivaatio on kiinnosta aihe, kun sitä alkaa pohtimaan. Siinä on syvyyttä ja pohjalla erilaisia teorioita – Maslowin tarvehierarkiaa tai Reissin motivaatioteoriaa. Sisäistä ja ulkoista motivaatiota. Lopulta tiedämme varmaan hyvin vähän siitä, mikä meitä motivoi, ihan oikeasti. Ja kuinka hyödyllistä voisikin olla tiedostaa ne asiat?

2018 vuoden lopussa kävin kehityskeskustelua valmentajani kanssa ja tämä aihe nousi siinäkin puheessa. Ihmettelin ja jaoin ajatuksia siitä, että jokin asia kiinnostaa ja, jokin taas ei. Missä motivaatio? Miksi johonkin se löytyy ja johonkin taas ei? Ja miten sen saisi johonkin heräteltyä, voisinko johtaa itseäni tässä paremmin?

Huomaan itsessäni, että motivaatio voi vaihdella samoja asioita kohtaan viikoittain, päivittäin tai useita kertoja päivässä. Välillä on vaikeaa löytää oikeita kulmia, niitä ajatuksia, jotka saavat sinut tarttumaan ajatukseen tai asiaan, ja jopa inspiroitumaan. Motivoitumaan. Onneksi minulle on suotu tai liekö se ajan kanssa kasvanut ominaisuus – sinnikkyys. Sinnikkyys auttaa, kun motivaatio päättää piiloutua.

Amerikkalainen psykologian professori Steven Reiss kehitti persoonallisuustestin, jolla mitataan 16 elämän perusmotiivia. RMP:n (Reiss Motivation Profile) perusmotiiveja ovat valta, riippumattomuus, uteliaisuus, hyväksyntä, järjestys, säästäminen/keräily, kunnia, idealismi, sosiaaliset kontaktit, perhe, status, kosto/voittaminen, esteettisyys, syöminen, ruumiillinen aktiivisuus ja mielenrauha. (Yle, 2015)

Totta kai osaan ainakin osin arvioida ja tunnistaa itsessäni , mikä minua motivoi – minua motivoi syöminen (ketäpä ei, haha!), perhe ja mielenrauha. Mutta auttaisiko tämä persoonallisuustesti kuitenkin paremmin ymmärtämään itseään, kasvattamaan itsetuntemusta ja sen kautta parantamaan itsensä johtamista ja lopulta tiimin johtamista?

Niin. Mikä juuri sinua motivoi?

LÄHTEET 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/07/10/motivaatio-tunteet-ja-alykas-toiminta

Yle. 2013. Motivaatio, tunteet ja älykäs toiminta.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/27/rmp-profiili-paljastaa-motiivit

Yle. 2015. RMP-profiili palajstaa motiivit.

 

Julkaistu Linkedinissä 23.1.2019

https://www.linkedin.com/pulse/mik%C3%A4-sinua-motivoi-sanna-tahlo/?published=t

Kommentoi