Tampere
23 May, Thursday
25° C

Proakatemian esseepankki

Mika Poutala: Sinä riitätKirjoittanut: Annika Äijälä - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Sport & Business – seminaarissa yksi puhujista oli Mika Poutala.

Teemana oli menestys ja kiitollisuus, aiheet, jotka eivät ikinä

mene pois muodista.

Tässä esseessä pureudun kohtiin, jotka pistivät miettimään Poutalaa kuunnellessa.

 

Aivokapasiteetin vapauttaminen kysymyksellä

 

Lähdetään liikenteeseen aivokapasiteetista. Sillä on väliä, mitä ajattelemme, ja millaisilla asioilla ympäröimme itsemme. Otamme helposti vaikutteita ympäristöstämme, ja jos ympäristömme on väärä tavoitteisiimme tai arvoihimme peilaten, elämässä menestyminen on haastavampaa ja ristiriitoja syntyy helpommin. Poutalan mukaan ihminen tekee 70 000 päätöstä päivässä, ja jokainen näistä päätöksistä määrittelee luonnollisesti tulevaisuuttamme. Aivokapasiteettia tulee käytettyä paljon, kun näitä päätöksiä joutuu aina pohtimaan uudelleen ja uudelleen. Jos meillä on selkeä visio ja päämäärä, aivokapasiteetin vapauttamiseen sekä tavoitteenmukaiseen toimintaan on yksi hyvä vinkki olemassa: aina kun huomaat miettiväsi, teetkö jotain, kysy yksinkertainen kysymys itseltäsi. Viekö tämä valinta minua kohti tavoitettani vai ei? Jos esimerkiksi tavoitteenasi on investoida johonkin suurempaan projektiin, voit kysyä itseltäsi, kannattaako juuri nyt tuhlata raha johonkin hetken mielijohteeseen, vai toimia pitkäjänteisesti. Yksinkertaistaminen tuo tehokkuutta, jopa ajattelussa.

 

Miten pienet asiat arjessasi vievät juuri sinua lähemmäs unelmaasi?

Tämä oli myös kysymys, joka herätti ajatuksia. Arki ei ole irrallinen osa unelmista, vaan juurikin se pääroolia näyttelevä tekijä niiden saavuttamisessa. Tukeeko arkesi unelmiasi?

Omassa arjessa lankean liian useasti ”helppoihin” ratkaisuihin. Kuuntelenko äänikirjaa, vai katsonko Netflixiä? Usein sitä löytää itsensä katsomasta jotain aivotonta sarjaa, kun saman ajan voisi käyttää mielekkääseen uuden oppimiseen, tai liikuntaan. Aamulla lipsun myös tekemään valinnan, mikä valitettavan usein vaikuttaa arkeni mielekkyyteen ja tavoitteideni saavuttamiseen: ennemmin nukun pari tuntia pidempään vaikka oikeasti ei edes määrällisesti tarvitse, kuin aloittaisin aamuni hyvin ja rauhassa. Pienillä asioilla on väliä.

 

Vastuunkanto

Poutala puhui paljon peiliin katsomisesta. Syytätkö useammin olosuhteita tapahtuneesta, vai kannatko itse vastuun? Tähän liittyy vahvasti myös identiteetin vahvuus. Jos tunnet itsesi hyvin ja tiedät kuka olet, silloin myös vastuunkanto tulee enemmän luonnostaan. Kun ymmärrät, että arvosi ei järky epäonnistumisista, silloin ollaan oikean asian äärellä. Jokainen voi löytää itselleen sellaisen identiteetin, johon voi nojata.

Poutala sanoikin, että vaikka nyt ei onnistunutkaan, se ei vähennä arvoani ihmisenä. Kun epäonnistumisia tutkii ja ottaa niistä opikseen, kehittyminen alkaa.

 

Kiitollisuus

Oletko ikinä listannut ylös asioita, mistä olet ollut kiitollinen päivän aikana?  Saattaisit yllättyä, kuinka paljon tuo pieni lista vaikuttaa tuleviin päiviimme. Aloin pitämään kiitollisuuspäiväkirjaa tässä vähän aikaa sitten. Kun päivän päättää hyvien asioiden miettimiseen, alkaa seuraavakin päivä paremmin. Jokaisesta päivästä löytyy ilon aiheita ja onnistumisia, kunhan niille osaa antaa aikaa ja huomiota.

 

Ole kiitollinen myös itsellesi. Olet saanut aikaan upeita asioita ja saat aikaan vielä enemmänkin. Kuten Poutala puheenvuoronsa loppuun tiivisti, olet riittävä juuri tuollaisena kuin olet.

 

Lähteet: 

 

Sport and Business – seminaari, 11.3.2020.

Aihetunnisteet:
Kommentoi