Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Mikä osakesäästötili?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Suomalaiset ovat säästäjäkansaa, jolta löytyy suurin osa varakuudesta sukan varresta tai säästötililtä. Säästötili, jossa rahaa makuutetaan korkojen varassa ei ole enää nykypäivää, jossa mahdollisuuksia tuoton kasvattamiseen löytyy monia.

Itse olen jo muutaman vuoden ajan puhunut sijoittamisen puolesta. Se tuntuu edelleen olevan nuorien ja rohkeiden hupia, tosin ei aina hupiakaan. Tähän on kuitenkin toivottavasti tulossa muutos, mikäli valtionvarainministeriön esitys uudesta sijoitusmuodosta menee läpi.

Osakesäästötilissä, rahoja sijoitettaisiin tilillä julkisesti noteerattuihin osakkeisiin ja mahdollisesti myös rahastoihin. Perusidea tilissä on, että osakkeista saadut tuotot eli osingot voidaan jättää tilin sisälle, jolloin ne pystytään sijoittamaan uusiin kohteisiin verottajan niihin puuttumatta eli saadaan korkoa korolle -efekti. Verottaja iskisi vasta siinä vaiheessa, kun osakesäästötililtä nostetaan varoja. Osakesäästötilejä on käytössä monessa muussa maassa, kuten Ruotsissa ja Norjassa.

Parasta tässä uudessa sijoitusmuodossa on sen tuoma helppous. Sijoittajan ei tarvitsisi enää miettiä, kuinka pääsee verotuksellisesti helpoimmalla. Nykyään verotus saattaa vaikuttaa sijoittajan tekemiin päätöksiin, riippuen tietenkin sijoittajasta. Sijoittajan vastuulle jäisi salkun sisällön valinta, mutta nykyään löytyy aloittelevalle sijoittajalle monta paikkaa, joita voi käyttää hyväksi sijoituspäätöstä tehdessä.

Osakesäästötili on vielä valtionvarainministeriön työn alla, mutta tilit ovat todennäköisesti tulossa parin vuoden sisään. Tilien tulo Suomeen muuttaisi toivottavasti säästökulttuuria merkittävästi ja saisi pölyissä makaavat varat tuottamaan.

Totuus on kuitenkin se, että ne jotka pelaavat voi vaan voittaa.

 

Osakesäästötili, mikä se on?

Aihetunnisteet:
Kommentoi