Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Menestys alkaa mielestäKirjoittanut: Atte Takamaa - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Think and Grow Rich
Napoleon Hill
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Avartavampia kokemuksia tältä kesältä oli, kun kuuntelin Napoleon Hillin kirjan Think and Grow Rich. Hill lähestyy työntekoa ja menestystä samalla tavalla kuin olen itse ajatellut, mutta en ole saanut vain sanaistettua. Hillin kirja keskittyy vaurauden ja menestyksen periaatteisiin sekä ajattelutapojen voimaan, joita tarvitaan henkilökohtaisen ja taloudellisen menestyksen saavuttamiseen. Hillin perusajatuksena on, että ajatukset ja mielentila ovat ratkaisevia tekijöitä saavuttaessa mitä tahansa tavoitteita elämässä. Tässä esseessä keskityn miten Hill sanaistaa ajatusmallejaan ja sovellan niitä omiin tavoitteisiini sekä Proakatemialla huomaamiini toimintatapoihin.

 

Tavoitteet

Ensimmäinen tärkeä ajatusmalli Hilliltä on tavoitteiden asetannassa. Selkeiden tavoitteiden asettaminen onkin Hillin mukaan välttämätöntä. Tavoitteet auttavat keskittymään ja motivoivat toimimaan kohti haluttua päämäärää. Ilman selkeitä tavoitteita onkin huomattavasti vaikeampaa ottaa seuraavia askeleita, kun ei tiedä minne on matkalla. Erityisen tärkeää on tehdä tavoitteista mitattavia ja aikaan sidottuja, eikä koko SMART-mallin hyödyntäminenkään tietty haittaa. Mitattavuus ja aikaan sidottavuus astuvatkin kehiin tavoitteiden käytäntöön viemisessä. Jos esimerkiksi haluat rikastua ja määrität tavoitteesi sataan tuhanteen euroon tililläsi, näyttävät siihen tarvittavat askeleet hyvin erilaisilta haluatko saavuttaa tavoitteesi 5 vai 25 vuoden päästä. Aikaan sidotun tavoitteen asetettua tiedätkin paremmin kuinka aggressiivisesti ja sitoutuneesti sinun on tavoitteen saavuttamiseksi työskenneltävä. (Hill 1937.)

Tavoitteista puhutaan jatkuvasti myös Proakatemialla ja Tirri varsinkin pitää harva se päivä huolta, ettei eri projektit vahingossakaan lähde liikkeelle ilman konkreettisia tavoitteita. Olen itse hiljattain huomannut, että tavoitteita asettamalla ja niiden saavuttamisesta kiinni pitämällä voi jopa saavuttaa asioita, mitkä olisi ennen tuntuneet saavuttamattomilta tai jopa pelottavilta. Näin tapahtuikin itselleni tämän kevään ja kesän aikana, kun haaveilin ensimmäisestä omasta sijoitusasunnosta. Olin jo pidempään pitänyt asuntosijoittamista varakkaampien sijoitusmuotona ja tyytynyt kohtalooni, ettei minulla olisi niihin piireihin asiaa. Samalla tavalla ajattelevien kanssa pystyimme kuitenkin reilu vuosi sitten yhdistämään voimamme ja aloittamaan asuntosijoittamisen porukalla. Tämä edelleen lisäsi kiinnostustani alaa kohtaan, mikä herätti uuden tavoitteen eli oman sijoitusasunnon omistaminen. Kun vuosi olikin Pro-Asunnot porukalla jo sijoitettu, asetin keväällä tavoitteen, että olisipa hienoa omistaa yksi ihan omakin sijoitusasunto kesän loppuun mennessä. Tyypilliseen tapaani ryhdyin enemmän tai vähemmän heti tuumasta toimeen ja nyt useampien kuukausien asuntovertailujen, pankkineuvottelujen ja tinkimisten jälkeen, kävi tavoitteeni toteen elokuun alussa. Tämä kaikki siitä huolimatta, että vielä puolitoista vuotta sitten en uskonut voivani tehdä asuntosijoittamista lainkaan ja viimeset pari kuukautta peläten niitä vastuita ja velvollisuuksia mitä asunnon omistaminen tuo tullessaan.

“Aseta mielesi tiettyyn päämäärään ja tarkkaile, kuinka nopeasti maailma väistyy päästääkseen sinut ohi.” (Hill, v. 1937, käännetty englannista)

Usko

Kuten edellä mainitsemani esimerkki osoittaa, ei epäluulo tai jopa pelko pystynyt lannistamaan, kun usko itseen ja tavoitteen saavuttamiseen olivat taustalla. Hill totesi kirjassa aiheesta mielestäni erinomaisesti, joka vapaasti suomennettuna meni suurin piirtein näin:

”Et saa elämässä sitä mitä ansaitset, vaan sitä mitä uskot ansaitsevasi, sillä uskomuksesi ohjaavat tekojasi ja tekosi loppupeleissä määrittävät mitä tulet elämässä saamaan.” (Hill, v. 1937, käännetty englannista)

En voisi olla tästä enempää samaa mieltä. Vahva usko omiin kykyihin ja tavoitteiden saavuttamiseen on erittäin tärkeää. Vaikka olisitkin tietoinen, ettet ole alallasi paras tai kokenein, voi pelkällä itseensä uskomisella päästä jo pitkälle. (Hill 1937.) Itse tykkäänkin erityisesti ajattelutavasta, että eri tilanteissa ja kohtaamisissa sinä aina joko voitat tai opit. Varsinkin uusia asioita opetellessa ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle mennessä, ei kukaan ole aloittanut mestarina. Alkuun tuleekin aina ensin oppeja, jotka vasta ajan ja kokemuksen myötä alkavat kääntymään voitoiksi. Luottamus itseensä ja sen myötä eri mahdollisuuksiin tarttuminen asettaakin sinut asemaan, josta ”tuuri” ja voitot voivat lopulta löytääkin luoksesi. Kukaan ei voita lotossa ostamatta kuponkia eikä kukaan saa unelmiensa työpaikkaa hakematta sitä. Kuuluisaa akatemiakliseetä lainaten, tulee sattumalle antaa mahdollisuus, jotta toivottu lopputulos on ylipäänsä mahdollista saavuttaa.

 

Menestys alkaa mielestä

Hill teki myös kirjassaan muutamia nostoja, joita en ollut ennen tullut ajatelleeksi. Yksi näistä oli niin sanottu autosuggestio. Autosuggestiota kuvaillaan kirjassa positiivisten ajatusten toistamisena sekä itsensä vakuutteluna. Autosuggestion tuoma positiivinen mielentila tavoitteiden ja tekemisen ympärillä ruokkii onnistumisia ja kannustaa jatkamaan eteenpäin huonompinakin hetkinä. (Hill 1937.) Jos pystytkin visualisoida itsesi maalissa, tunteesi saavuttaessa maalisi sekä kuinka kaikki sen eteen tehty työ oli sen arvoista, pystyt pitämään itsesi motivoituneena, kun tiedät sen olevan lopulta sen arvoista joka tapauksessa. Tavoitteet saavutetaan yllätys-yllätys teoilla, mutta omia ajatusmalleja muokkaamalla, sekä positiivisuudella, voi tavoitteidensa saavuttamisesta tehdä huomattavasti helpompaa!

 

Lähteet

Hill, N. v. 2005 painos, alkuperäinen v. 1937. Think and Grow Rich. Äänikirja.

 

Kommentoi