Tampere
03 May, Friday
8° C

Proakatemian esseepankki

Menestymisen polku



Kirjoittanut: Heta Valkama - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Väärää yrittämistä : kun teet kotiläksysi, rahan tuloa ei voi estää
Ajattele isosti 7 oppia menestymiseen
Kim Väisänen
Arnold Schwarzenegger
Esseen arvioitu lukuaika on 9 minuuttia.

Kirjoittaneet: Eevi Piipponen ja Heta Valkama 

Johdanto 

Käymme yhdessä mystistä sanaa Menestyminen läpi koko esseemme ajan. Mitä vaatii, jotta saavuttaa menestymistä ja tarkoittaako se kaikille edes samaa asiaa. Onko se mahdollista hukata menestymisen taito, vai eikö sitä ikinä ollut ja miten se liittyy omaan näkemykseen itsestään. Mitä keinoja on muokata omaa menestymistä ja kuinka paljon muu maailma siihen vaikuttaa. Haluamme tutkia asiaa perin pohjin ja löytää juuri niitä indikaattoreita aiheen pohjalta, johon voi itse vaikuttaa. Uskomme, että menestystä janoavat ihmiset eivät ole pintapuolisia, emmekä halua käsitellä esseessämme mammonaa, vaan ehkä tämä avaa silmiä enemmän kohti kasvun asennetta. Who knows? Stay tuned. Kerromme myös paljon epäonnistumisesta ja kuinka se liittyy menestykseen. Liitämme tekstiimme myös rohkeuden ja vision merkityksen. Mitä täytyy ottaa huomioon, ettei mene vikaan yritystoimintaa kehittäessä ja aloittaessa. Esseen tavoite on luoda keinoja, kuinka ihminen voi menestyä. Käymme läpi menestymistä ensin yleisesti ja sen jälkeen otamme epäonnistumisen näkökulman lähestyessämme aihetta. Tavoitteena myös tuoda esille ns apuvälineitä siihen, kuinka menestymistä toteutetaan ja kuinka sinä toteutat visiosi? Miten pääset päämäärääsi? Päämäärän jälkeinen elämä Maybe?  

 

Kuinka sinä voit menestyä? 

Vanhempiemme nuoruudessa kysyttiin mikä sinusta tulee isona. Nykyään tähtäämme kysymykseen mikä minusta tulee seuraavaksi. Tavoitteet, unelmat ja päämäärät ohjaavat elämänkulkua ja antavat suuntaa elämässä tapahtuville valinnoille ja päätöksille. Jokaisen olisi tärkeää miettiä omalle elämälle visio, sillä kaikki suuret muutokset ja hyvät asiat saavat alkunsa selkeästä visiosta. Visio eli näkemys tulevasta on kaiken ydin. Selkeä visio tarkoittaa mielikuvaa siitä, millaisen elämän juuri sinä haluat sekä suunnitelmaa siitä, kuinka aiot sen toteuttaa. Ihmiset ketkä ovat eniten hukassa elämänsä kanssa, heiltä usein uupuu kuva tulevaisuudesta sekä suunnitelma. Heillä ei myöskään ole aavistusta, kuinka he ovat joutuneet tähän pisteeseen ja usein väittävät vastaan tyylillä ”vihaan tätä, miksi muka olisin valinnut tämän”. Nämä ihmiset ajattelevat, että heillä ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa kohtaloonsa. Heidän mielestänsä elämä vaan vei heitä. Kukaan ei pakota lintsaamaan koulusta tai pelaamaan videopelejä yöunien sijaan. On mielenkiintoista, millä tavoin toinen ihminen voi puuttua tällaisen ihmisen elämäntilanteeseen, sillä umpikujaan joutuneet usein keksivät tekosyitä ja uskovat täysin siihen mitä he sanovat. Pahinta on myös se, että he uskovat sen olevan totta. Kukaan ei voi vaikuttaa syntyperäänsä, mutta voit todella vaikuttaa siihen miltä elämäsi näyttää teini iästä ylöspäin. (Schwarzenegger, A. 2023) 

 

Aloita isosti ja tarkenna teräväksi 

Aloita isosti ja tarkenna teräväksi. Mikäli vision rakentaminen on haastavaa, olisi hyvä palata nuoruuteen. Välillä kaikkein vahvimmat visiot syntyvät nuoruudessa, sillä muiden mielipiteet ja arviot eivät vaikuttaneet näkemykseemme. Jos on tyytymätön elämäänsä, kuuluisi toimia Garret McNamaran sanojen mukaisesti. ”Sinun kuuluu palata aikaan, jolloin olit kolmevuotias, miettiä, mikä tuntui silloin kivalta ja selvittää miten voisi rakentaa elämänsä sen kivan jutun ympärille, laatia opaskartta ja kulkea sitten sen mukaan.” Nuorena sitä osasi ajatella isosti ja mielikuvitus riitti selättämään lähes kaikki ongelmat. Nykypäivänä muiden ihmisten mielipiteet, kokemukset ja ajatukset voivat olla sinun visiosi tiellä tai lähestulkoon pysäyttää sen. (Schwarzenegger, A. 2023) 

 

Katso peiliin 

Kun katsot peiliin mitä näet. Näetkö voittajan vai häviäjän, jonkun onnellisen vai onnettoman. Useimmat ihmiset välttelevät peiliin katsomista ja kun he niin tekevät, he eivät yleensä katso itseään silmiin. Se on liian pelottavaa ja hieman ahdistavaa, sillä peilistä ei katso takaisin se henkilö, jonka he näkevät sulkiessaan silmänsä ja kuvitellessaan mielessään sen ihmisen, joka haluaisi olla. Peiliin olisi syytä katsoa, ihan päivittäin, jotta voi tietää missä mennään. On tarkistettava, että tässä ollaan menossa oikeaan suuntaan ja on varmistettava, että peilistä katsoo se ihminen, kuka haluaisit olla. Miksi tämä täytyy tehdä. Suurimmat syyt ovat, että ihminen ei eksyisi tai joutuisi hyödyttömäksi. Totta kai myös siksi, ettei kehittyisi pahaksi ihmiseksi. Maailmassa on hyviä ja huonoja. Heidän välinen ero on hyvin yksinkertainen ja se muodostuu itsetunnosta sekä vision selkeydestä. Hyvät tietävät tarkalleen, mitkä ovat heidän tavoitteensa, mitä he yrittävät saada aikaan ja he puntaroivat valintojaan visioon nojaten. He ovat luoneet selkeän päämäärän ja tien, kuinka he aikovat sinne kulkea. Niin sanotut hyvät sallivat mutkat ja antavat tilaa muutoksille. Näin ollen heidän visionsakin muovautuu. Eli hyvien ihmisten visio kasvaa ja kehittyy samaan tahtiin heidän kanssaan. Sointu Borgin sanojen mukaisesti syö tai tule syödyksi. Hyvän vastakohtana on huono. Minkä takia huonot eivät menesty. Huonot ovat päästäneet visionsa lipeämään sormistaan, eivätkä he ole koskaan työstäneet tavoitteitaan kirkkaaksi tai selkeyttäneet sitä, miltä heidän maailmansa voisi mahdollisesti näyttää, mikäli he todella onnistuvat. He eivät pidä sitä tarpeellisena. He valitsevat ehkä jotain tuttua ja turvallista sillä ainoalla tavalla, jolla oli heille aluksi merkitystä ja mikäli tämä toimii, ajattelutavan pohjana pyörii ajatus, mitäpä sitä muuttamaan? On erityisen tärkeää muistaa, että elämä ei ole pelkkiä suuria hetkiä ja huippusaavutuksia. Visio ei rakennu mieleenpainuvista asioista, vaan elämä koostuu niiden välisistä ajanjaksoista eli siirtymävaiheista. On tärkeää nauttia tavoitteiden lisäksi kuluneista matkoista ja ennen kaikkea on tärkeää nauttia tulevista matkoista. (Schwarzenegger, A. 2023) 

 

Tee ankarasti töitä 

Moni varmasti tuntee ihmisiä, jotka ovat meitä älykkäämpiä, rikkaampia, vahvempia, lahjakkaampia ja ulkonäöllisesti kauniimpia ihmisiä. Jotain heiltä kuitenkin saattaa uupua, nimittäin halu tehdä töitä. Jos jokin asia on väistämätön niin se, ettei mikään korvaa työntekoa. Jos et treenaa kovaa, et voi päästä MM-joukkueeseen, jos et tee töitä unelmiesi opiskelupaikan eteen, tuskin tulet kouluun pääsemään ja jos et tee töitä työpaikallasi tehokkaasti, epäilen, että tulet työpaikallasi ylentymään. Ankara tapa työskennellä on raskasta, mutta erittäin palkitsevaa. Usein ihmiset luovuttavat unelmiensa suhteen tai jumittuvat menestyneiden jättämään pölypilveen, sillä ankara työ on heille liikaa. Monille menestyminen työelämässä tarkoittaa vaurastumista. Vaurastuminen on varmasti monelle haave tai tavoite. Vaurastuminen voi tapahtua myös lottovoiton voittaessa tai suuren perinnön saadessa. Lottovoittajat ei kuitenkaan tule koskaan kokemaan sitä mielihyvää, minkä saa, kun tekee rahan eteen töitä, aivan itse. He tietävät vain, millaista on olla rikas. Heille ei kerry polkua, mikä sisältäisi ponnistelua ja epäonnistumisia, eivätkä he tule hyödyntämään matkalla kerättyjä oppeja omiin unelmiinsa, sillä niitä ei ole kertynyt. Kuvitellaan että yrittäjä on tehnyt töitä 10 vuotta tehokkaasti ja ostaa itselleen palkinnoksi uuden auton. Auton ostaminen tuottaa aivan eri tavalla mielihyvää, verraten siihen, että joku olisi sen hänelle ostanut. Kokemus siitä, millaista on pakottaa itseään eteenpäin, millaista on tehdä enemmän kuin mihin luuli pystyvänsä, millaista on selättää epäonnistumiset ja millaista on tuntea se kipu, kun yrität yksin selvitä ongelmista, mutta saatkin aikaan kasvua ja kehitystä. Tämä kaikki kipu ja tuska tulee tuntumaan erityisen hyvältä, kun saavutat tavoitteitasi ja menestyt. Mikäli tavoittelet menestyväksi yrittäjäksi, on sinun siis tehtävä ankarasti töitä, tämä fakta ei muuksi muutu. Tehokas työskentely on merkittävän tärkeää aloittaa jo Proakatemian opiskeluiden aikana ja kartoittaa mahdollisimman paljon tietoa, taitoa ja kokemusta. Nämä luovat hyvän pohjan, jotta voit valmistumisen jälkeen lähteä vakaan pohjan myötä rakentamaan jotain menestyksekästä ja jotain, millä tavoitat visiosi. (Schwarzenegger, A. 2023) 

 

Ei varasuunnitelmia 

Varasuunnitelman tekeminen ei ole kannattavaa, jotta sinun oikeat unelmasi toteutuisivat. Varasuunnitelmista ei ole koskaan seurannut mitään hyvää tai ei ainakaan mitään tärkeää tai elämää mullistavaa. Varasuunnitelma luo epäröintiä ja vaarantaa suuret unelmat. Luotatko loppupelissä itseesi, jos teet aina suunnitelman A lisäksi B sekä C suunnitelman. Varasuunnitelma on kuin yksi epäonnistumissuunnitelma. Suunnitelma A ei välttämättä toteudu odotusten mukaisesti, heti ja helpolla tavalla, mutta vastoinkäymisten voittaminen luo mielihyvää ja tavoitteeseen pääsy tuntuu entistä paremmalta. Eli mikäli vastaasi tulee mutkia ja kuoppia, älä ala laatimaan varasuunnitelmaa tai vaihda jo olemassa olevaan. Rohkene, pyydä apua, selvitä ja luo matkasta mieluinen mutkista huolimatta. Mikäli jo omistat varasuunnitelman ja hyväksyt sen vaihtoehdoksi, on hyvin helppoa kääntyä sille reitille ja näin ollen eteneminen alkaa käydä hankalaksi. Varasuunnitelmat kauas kaukomaille, niitä menestyjät eivät tarvitse. Mikäli laadit varasuunnitelman, näytät samalla kaikille kyseenalaistajille, minkä lisäksi kutistat omat unelmasi tunnustamalla heidän epäilyksensä perustelluiksi. Kyseenalaistajia, vihaajia ja epäilijöitä riittää maailmassa muutenkin, joten älä alennu heidän joukkoonsa. (Schwarzenegger, A. 2023) 

 

Uteliaisuus 

Oletko utelias? Kannattaisiko sinun olla ja miten sinä siitä hyödyt. Uteliaisuus tarkoittaa sitä, että avaat mielesi maailman ihmeille. Näet mahdollisia tapahtumia, ihmisiä tai erilaisia kokeilumahdollisuuksia, joista voisit oppia jotain. Uteliaisuudella ei tarkoiteta sitä, että havittelee tietoa muiden henkilökohtaisista asioista tai että koittaisi uteliaisuuden avulla viedä muilta mahdollisuuksia pois. Uteliaisuus avaa portteja monille ihmeellisille mahdollisuuksille. Uteliaisuus tuo elämääsi kokemuksia, tietoa ja taitoa, mutta erityisesti hyviä ja viisaita ihmisiä. Sellaisia, jotka tukevat, opettavat ja tsemppaavat kulkemaan kohti omaa visiota. Ihmiset luovat mahdollisuuksia, jotta sinäkin pystyt menestymään. Uteliaisuuden tarkoituksena ei ole aina tietää, mitä tehdä ja että olisi aina askeleen muita edellä. Uteliaan ihmisen on tarkoitus olla rehellinen ja nöyrä, jotta pystyy myöntämään, ettei tiedä kaikkea. Nämä vaikutusvaltaiset ja tärkeät ihmiset hakeutuvat juuri niiden luo ja haluavat puhua juuri heidän kaltaisilleen. Uteliaisuutesi ja nöyryytesi tuo ilmi sen, ettei egosi ole niin suuri, ettet voisi kuunnella heitä. He tietävät, että olet avosylin ja valmis oppimaan uutta. Uteliaisuuden olennainen asia on hyvä kuuntelutaito. On tärkeää kuunnella puhujaa nöyrästi sekä kärsivällisesti ja samalla oppia. Vaikutusvaltaiset ihmiset eivät halua puhua niille, jotka tietävät jo kaikesta kaiken. Voit siis tuoda reilusti esiin sen, mitä jo osaat, mutta painota sitä, mitä haluaisit vielä oppia. Vaikka olet nöyrä ja utelias voit silti olla itsevarma ja kertoa esimerkiksi omia saavutuksia. Seuraavaksi muutamia sanontoja eräiden viisaiden ihmisten ajatuksista. ” Meillä on 2 korvaa ja yksi suu, jotta voisimme kuunnella kaksi kertaa niin paljon kuin puhumme.” Tätä mieltä ovat useat historian viisaat filosofit. Dalailama totesi aikoinaan näin; ” Kun puhut, vain toistat jotain, minkä jo tiedät, mutta jos kuuntelet, saatat oppia jotakin uutta.” Ernest Hemingway totesi seuraavanlaisesti; ” Kun ihmiset puhuvat, kuuntele kokonaisvaltaisesti. Useimmat ihmiset eivät ikinä Kuuntele.” Viimeisenä edesmennyt tuomari Ruth Bader Ginsburg sanoi näin; ” Uskon vahvasti kuuntelemiseen ja muilta oppimiseen.” Näiden sanontojen kautta pystyykin reflektoimaan omaa kommunikointiaan erinomaisesti. Toisin sanoen hyvät kuuntelu- sekä keskustelutaidot ovat eräänlainen taito, joka johdattaa menestymiseen. Ole siis utelias, heittäydy ja kommunikoi rohkeasti. (Schwarzenegger, A. 2023) 

 

Mihin ongelmiin yrittäjä usein jää liikaa kiinni? 

 

Pelko ja sopeutumiskyky, Oikea tyyppi yrittämään 

No mistä tietää onko yrittäjäainesta? Väisänen kertoo kirjassaan siitä, kuinka intohimon ja bisnesvaiston täytyy kohdata sopivalla mittarilla. Hän myös kuvastaa sitä Liitteen 1 lailla.  Kuvamallin mukaan menestyvä tyyppi on huoletta lomailemassa ja kuluttamassa rahaa, eikä tunne laiminlyöneensä töitä tai tuskaile menetettyä tulosta. Yrittäjänarkomaanit taas eivät lopeta töitä huolimatta tuloksen tulemisesta vaan tekevät töitä koko ajan, vaikka perus 40h työviikkokin riittäisi. Arvona yrittäjänarkomaaneilla ei ole mikään muu kuin yrittäjyys ja kaikki menee sen edelle. Työholismi on täysin psyykkinen sairaus, joka usein johtaa työuupumukseen ja se pitää hoitaa aivan yhtä lailla kuin syömishäiriökin. (Väisänen, 2019) 

 

Elämäntapayrittäjillä on taas vapautta ja työ on intohimo ja harrastus. Kuitenkaan se ei välttämättä tuota tulosta samalla tavalla. Siihen liittyy usein vahva kiinnostus, sitoutuminen, ilo ja innostus ja elämäntapayrittäjiä tapaakin usein taidealoilla. Väärät yrittäjät ovatkin Väisäsen mukaan syy miksi, joka viides yrittäjä tienaa alle tonnin kuussa ja heidän kannattaisi vain lopettaa toimintansa, sillä se ei ole taloudellisesti kannattavaa. Menestynyt yrittäjä taas ajankäyttö säilyy tehokkaana ja maltillisena samalla tuoden taloudellista tuotettavuutta, eikä siis anna yrittäjyyden viedä mukana muuta elämää. (Väisänen, 2019) 

Liite 1. Mukaillen “Yrittäjätyypit tuottavuuden ja vapauden suhteen.” (Väisänen, 2019) 

 

Epäonnistumisen merkit 

Käydään läpi haasteiden ja kykyjen tasapainoa. Väisäsen mukaan top 10 lista miksi yritykset epäonnistuvat: 

  • ei markkinaa tai kysyntää 
  • rahojen loppuminen 
  • väärä tiimi 
  • kilpailijoiden jyräämäksi jääminen 
  • hinnoittelu- ja kustannusongelmat 
  • huono tuote 
  • toimimaton liiketoimintamalli 
  • surkea markkinointi 
  • asiakkaiden laiminlyönti 
  • tuotteen/palvelun vääräaikaisuus 

 

Tutkimus on otettu Väisäsen kirjaan ja sen on tehnyt Ciscolle, Salesforcelle ja Gartnerille dataa keräävä analytiikkayritys CB Insights. Isoimmaksi aiheeksi nousikin ehdottomasti markkina ja markkinaahan ei voi ikinä voittaa, yrittäjänä pitääkin siis pitää huoli siitä. Toinen loistava tappaja on tuuriin luottaminen. Pelkkä tuuriin luottaminen ja sattuman varaan laskeminen ei siis tuo sinulle menestystä, eikä välttämättä ahkera panostus työhönkään. (Väisänen, 2019) 

 

Vaatii rohkeutta tehdä taloudellisia riskejä ja onni suosii rohkeaa ja haluankin liittää onnellisuus listan minkä Väisänenkin on nostanut tekstissään esille: 

  • Kohtaa pelkosi 
  • Tiedosta todennäköisyydet 
  • Varaudu vastoinkäymisiin 
  • Ympäröi itsesi ystävillä 
  • Ole avoin uusille tilaisuuksille ja mahdollisuuksille 
  • Ole optimistinen. 

(INC, Väisänen, 2019) 

 

Haluaisin lisätä listaan ehdottomasti neuvon: Epäonnistu. Kävimme pajojen yössä laajasti läpi (Päät pois perseestä), sitä miksi ihmiset vain virpovat Proakatemialla, eikä taloudellisesti kannattavia projekteja synny. Yhtenä syynä dialogissa nousikin esille se, että epäonnistumisia pelätään tai sitten niitä ei haluta tuoda edes ilmi. Tästä ryhtiliikkeenä Roima otti koppia ja piti projektorin aiheesta, sekä perusti myös kanavan Proakatemian Teamsiin. Epäonnistumisien nostaminen ja reflektointi on parasta oppia aivan jokaisessa tilanteessa ja kun siitä saa kehkeyttää uuden yrityksen ja huomaa onnistuvansa, ei voi olla pettynyt. (Väisänen, 2019) 

 

Se mitä haluan myös poimia Väisäsen tekstistä, on tämä lause: “Tiimiuskovaisuus onkin 2010-luvun yritys- ja sijoitusmaailman syöpä. Harhainen käsitys siitä, että pelkkä loistava tiimi riittää, johtaa monesti harhaan.” Onhan tässä asiassa juuri ja näen mitä Väisänen hakeekin, takaa siinä, ettei kukaan tiimi saa myytyä nykymaailmassa kuluttajille lankapuhelinta takaisin. Kuitenkin uskallan myös haastaa hänen kärkästä näkemystään, jossa hän vähättelee toimivan tiimin mahdollisuuksia. Tiimityöskentely on nykymaailmassa voimavara ja antaakin monesti tuhat kertaisena takaisin mitä yksilöltä on pyydetty. (Väisänen, 2019) 

 

Neuvoja, joita poimin Väisäsen kirjasta epäonnistumisen ennaltaehkäisemiseksi: 
  • Älä petä itseäsi= Älä valehtele siitä, että uskot ideaan 
  • Älä odota= jos sinulla on hyvä tuote, älä jää odottamaan sillä joku aktiivisempi voittaa sinut 
  • Hyvien asioiden tapahtuminen kestää ja huonot tapahtuvat pikavauhtia= matka huipulle on pitkä ja sieltä tippuu nopeasti 
  • Hyödynnä kilpailua, se tekee sinusta paremman 
  • Yrittäminen on joukkuelaji, menestyt ihmisten kanssa 

(Väisänen, 2019) 

 

Miten välttää epäonnistuminen 

Arvot luovat tekemisemme perustan, jos laiminlyömme niitä työmme ei tule kestämään mielekkäänä ja se vaikuttaa tulokseen. Yrityksen arvojen täytyykin siis olla kunnossa itsesi kanssa. Väisänen nostaa myös Jari Sarasvuon kommentin esille: “mikäli arvosi eivät maksa sinulle mitään, ne eivät ole arvoja vaan mielipiteitä.” Arvojen kautta täytyy myös tuoda rahaa ja niiden täytyy palvella tuotettavuutta. Arvojen toteutumista onkin hyvä pitää yhtenä mittarina, kulkeeko yritystoiminta oikeaan suuntaan. Yrityksen täytyy tietää mihin suuntaan ollaan menossa, ja kaikkein tärkeintä MIKSI. Miksi yritys tekee sitä mitä se tekee. Jos yritys haluaa kasvaa kasvun vuoksi ja saada isompaa liikevaihtoa vain kasvun takia, on sillä täysin väärä motivaatio pohjalla, eikä se silloin tue aidosti tavoitteiden saavuttamista. (Väisänen, 2019) 

 

Startupeissa voi esimerkiksi käyttää Väisäsen mukaan seuraavanlaisia mittareita: 

-Asiakkaiden pysyvyys/vaihtelevuus 

-toistuvan kuukausilaskutuksen kehitys 

-asiakashankintakulu per asiakas 

-elinkaarituotto asiakkaalla 

-kassatilanne 

(Väisänen, 2019) 

 

Olen usein pohtinut, onko minusta yrittäjäksi ja löytyykö tarvittavia asioita. Väisänen on listannut kirjassaan erilaisia listoja siitä, mitä arvoja yrityksellä tulisi olla menestyäkseen, mitkä ovat ja eivät ole oikeita syitä lähteä yrittäjäksi ja myös ominaisuuksia, joita yrittäjältä täytyisi löytyä. Ominaisuudet, jotka oli nostettu tärkeimmäksi: epävarmuuden sieto ja riskien ottaminen, haasteiden kohtaaminen ja ratkominen, oma-aloitteisuus ja ahkeruus.  Vaikkakin kirja on kirjoitettu karrikoiden ja Väisäsen omien mielipiteiden sanottamana, koen että sieltä löytyy erittäin hyviä pointteja ja oivalluksia, joita jokainen voisi miettiä lähtiessään yrittäjäksi. Vaikka olemmekin käyneet epäonnistumisia läpi vahvasti, on erittäin tärkeää muistaa, että ilman epäonnistumisia ei voi oppia myöskään menestymään. (Väisänen, 2019) 

TOP 10 vinkkiä menestymiseen: 
  1. Bill Gates: Jatka oppimista ja tutkimista 
  2. Elon Musk: Älä koskaan lopeta innovointia 
  3. Richard Branson: Kehitä ihmisiä ensin 
  4. Jeff Bezos: Keskitä fokus asiakastyytyväisyyteen 
  5. Mark Zuckerberg: Ajattele isosti, aloita pienestä 
  6. Steve Jobs: Elä omaa unelmaasi 
  7. Warren Buffett: Tasapaino on välttämätöntä menestykselle 
  8. Jack Ma: Älä anna periksi 
  9. Melanie Perkins: Tunne arvosi ja jatka yrittämistä 
  10. Tan Min Liang: Intohimo maksaa itsensä takaisin 

(SalkunRakentaja, 2019) 

 

Pohdinta 

Proakatemian aikana olisi tarkoitus kehittyä ihmisenä, yrittäjänä ja tiimipelaajana mahdollisimman paljon. Haluaisimme kartoittaa tietoa, taitoa ja kokemusta, jotta valmistumisen jälkeen meillä olisi selkeät työkalut, jolla aiomme toteuttaa visiomme. Esseen tarkoitus oli tuoda esiin keinoja, kuinka niitä uusia luonteenpiirteitä ja taitoja sekä tietoja hyödynnetään. Osaamisalue, mistä emme kuitenkaan tienneet kauheasti, on menestys. Kuinka me menestymme ja miten kannattaisi suunnata kohti menestymistä. Esseen myötä opimme mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä. Nostimme myös esiin, kuinka epäonnistuminen ei pysäytä menestymistä, mutta luo ehkä mutkia matkaan. Yritysmaailman suurimmat sudenkuopat tulivat myös selkeästi esille, mutta täytyy aina muistaa, että vain epäonnistunut voi tietää miten onnistua. Epäonnistumisesta kuuluukin oppia, mutta turhia virheitä kannattaa välttää ja mikä tärkeintä kartoita tilanne aina ensin. Tämän esseen kirjoitettuamme voimme todeta, että työkalut menestymiseen on löydetty, tai ainakin apukeinot on tuotu esille. Nyt vaan rohkeutta ja reippautta peliin ja matka kohti unelmia voi alkaa. 

 

Lähteet: 

Martina A. 2019. SalkunRankentaja: Yrittäjyys: 10 maailman menestyneimmän yrittäjän tärkeimmät opit. Artikkeli.  https://www.salkunrakentaja.fi/2019/12/maailmanmenestyneinyrittajaopit/#:~:text=10%20maailman%20menestyneimm%C3%A4n%20yritt%C3%A4j%C3%A4n%20t%C3%A4rkeimm%C3%A4t%20opit%201%201.,Jack%20Ma%3A%20%C3%84l%C3%A4%20anna%20periksi%20…%20Lis%C3%A4%C3%A4%20kohteita Verkkosivu. Viitattu 17.11.2023. 

Paja. 2023.. Pajojen yö: Päät pois perseestä. Tarja Tittonen. 

Schwarzenegger, A. 2023. Ajattele isosti, 7 oppia menestymiseen. Äänikirja. Docendo.  

Väisänen, K. 2019. Väärää yrittämistä: kun teet kotiläksysi, rahan tuloa ei voi estää. Helsinki: Alma Talent.  

Kommentoi